20 načina kako razigrati zidove

Zidovi su osnova svakog doma, No kada ispune svoju osnovnu funkciju, postaju prazna platna spremna za oslikavanje, ukrašavanje umjetničkim djelima, tapetama ili nekim posve novim materijalima. Zato ih iskoristite i poigrajte se njima, ne dopustite da budu prazni i bijeli.

Najjednostavniji način je, naravno, bojanje zidova. Mogućnosti su neograničene – od onih jednobojnih, prugica i kvadrata, do pravog oslikavanja, osobito popularnog kod dječjih soba.

Via BHG2
Via BHG2
Projekt: Daleet Spector Design Foto:  Matt Watts
Projekt: Daleet Spector Design, foto: Matt Watts

Jedan od popularnih načina “oživljavanja” zida je boja za školsku ploču. Možete njome obati zid u kuhinji i ondje ostavljati poruke i podsjetnike svojim članovima obitelji ili pak doskočiti mališanima koji se vole kreativno izražavati na zidovima – njihovi će crteži dati poseban šarm, a vas riješiti muke s konstantnim bojanjem i pošaranim zidovima.

Drugi najčešće korišteni materijal za ukrašavanje zidova su tapete. Njihov veliki povratak posljednjih godina nudi širok izbor  boja, uzoraka i motiva, zato nema razloga da ne pronađete idealnu za svaki prostor i stil uređenja. Ako još uvijek strahujete od onih starih tapeta na čije skidanje bolje da i ne pomislite, možda vas ohrabri činjenica da su ta vremena daleko iza nas. Jednom kada ih se zasitite, lako ih skinete.

Tapete su oduvijek predstavljale bezvremenski način ukrašavanja zidova, na vama je samo da odaberete želite li cvjetne, geometrijske, fototapete ili pak one jednobojne s izraženom teksturom. Toplina i karakter koji će dati vašem prostoru sigurno neće izostati.

Via: Freshome
Via: Freshome
Foto: Phu Tang Styling: Jane Frosh
Foto: Phu Tang
Styling: Jane Frosh
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Popularne su i naljepnice za zid, osobito u kombinaciji sa štukaturama.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Screenshot InDizajn
Screenshot InDizajn

Još jedna mogućnost su razne dekoracije, paneli i ukrasi. U posljednje je vrijeme ponovo popularno ukrašavati zidove tanjurima, posudama i drugim predmentima.

Mediterranean Living Room by Calgary Interior Designers & Decorators Natalie Fuglestveit Interior Design

Dobro će izgledati i oslikani zidovi. Možete ih oslikati sami, uz pomoć ukućana ili ipak sve prepustiti profesionalcu koji će vašu zamisao pretočiti na zidove.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Vertikalni vrtovi idealan su način kako u dom unijeti zelenilo.

Dobro će izgledati i jednostavne dekoracije koje lako možete izraditi sami.

Neovisno o tome hoćete li odabrati tapete ili panele, jarke boje ili nježne i neutralne, postići ćete zanimljivu promjenu. A za one koji svoja četiri zida ipak vole u bijelom – neka onaj strop bude u boji.

Komentari