NIJE SVE U DRVU I KERAMICI: lijevani podovi za one koji žele praktičan i moderan dom

Obnavljate li bilo koju prostoriju svoga doma ili pak poslovni prostor, odabir podne obloge doista ne mora stati na drvu ili keramici. Želite li nešto suvremeniji izgled, izvrsno rješenje je lijevani pod. O čemu je riječ, saznajte u nastavku

 

 

Ako ste oduvijek željeli podove bez fuga i prijelaza ili pak volite moderan i(li) originalan dizajn u interijeru, svakako trebate uzeti u obzir lijevane podove. No, prije nego krenete u potragu za majstorima i u obilazak trgovina koji drže sve potrebno za lijevanje podove, saznajte kako uopće izgledaju lijevani podovi, koje vrste postoje i koji odabrati s obzirom na svoje potrebe i želje. Isto tako, bitno je znati i kako se postavljaju i kako ovi moderni podovi funkcioniraju u praksi.

Ovaj puta predstavit ćemo epoksidno-cementni mort i poliuretanski pod koji se mogu stavljati na razne površine i koji krase neke nove projekte studija Mirjane Mikulec, ostvarenih u suradnji sa Sikom. Postupak stavljanja podova kao i dodatne informacije možete saznati u video prilogu!

Projekt: Mirjana Milkulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Epoksidno cementni mort koristi se za izradu dekorativnih zidova i podova u interijeru. Zbog svojih specifikacija je tvrd, čvrst postojan često zamjenjuje keramiku. Zbog specifičnog načina ugradnje završni izgled je uvijek unikatan. Ugrađuje se najčešće u kuhinje, kupaonice, hodnike i javne objekte.

Poliuretanski pod se može napraviti na više načina. Može biti jednobojan ili višebojan, a s posebnim pigmentima dobivamo unikatan efekt kao u našem slučaju. Poliuretanski pod je elastičan, mekan na dodir, gladak i trajan. Zbog svoje monolitne i zatvorene strukture, često se koristi u prostorima u kojima se traže visoki higijenski uvjeti.

 

Projekt: Mirjana Milkulec interijeri / Foto: Rajna Raguž

 

Važne karakteristike obje varijante su lako čišćenje i održavanje, a dolaze u velikom rasponu boja.

Najvažnije je da podloga prije postavljanja bude čvrsta, tvrda, suha i čista. Ako je riječ o pločicama, važno ih je prebrusiti, nanijeti temeljni epoksidni premaz i posipati s kvarcnim pijeskom kako bi se povećala prionjivost nosivog sloja, odnosno epoksidno cementnog morta.

Na obje vrste poda potrebno je staviti zaštitni mat lak. On daje dugotrajnu zaštitu i osigurava lako održavanje. Kada dođe trenutak obnove, pod je dovoljno samo prelakirati.

 

 

Komentari