PODOVI BEZ MANE: kriteriji koje trebate uzeti u obzir pri odabiru podnih obloga

Svako uređenje doma počinje od podova. A svijet podova nikada nije bio tako uzbudljiv i raznolik, što je svakako dobra vijest. No, to donosi i neodlučnost koji model odabrati. InDizajn vam pomaže u tome!

 


Kada govorimo o uređenju interijera, većina odmah pomisli na namještaj, zidove, rasvjetu i ostale detalje. Ipak, dio koji beskompromisno treba zadovoljiti i funkcionalne i estetske kriterije, svakako su podovi jer dominiraju prostorijom i na njih se sve ostalo nadovezuje.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

FUNKCIONALNOST PRIJE SVEGA

“Osnovni kriterij pri odabiru podova stručnjacima će svakako biti njihova funkcionalnost, dok će vlasnici naglasak staviti uglavnom na estetiku slijedeći vlastite želje i ukus. No, jedno bez drugoga ne ide i obje bi stavke trebale biti zadovoljene”, smatra dizajnerica Mirjana Mikulec.

… ALI I NIZ DRUGIH KRITERIJA

Suvremen način života sa sobom nosi potrebu da podovi zadovolje cijeli spektar kriterija. Trebali bi biti praktični za održavanje, trajati godinama, a boje i uzorci trebali bi biti postojani, odnosno otporni na razne utjecaje poput sunca i topline. Kod kuće često hodamo bosi pa bi podovi trebali biti i sigurni za zdravlje, a i da je hod po njima ugodan bez proizvodnje jakih zvukova.

Foto: Elgrad

TOPLI PODOVI U SVAKOJ PROSTORIJI

Sve donedavno tople obloge poput parketa stavljale su se isključivo u dnevne boravke i spavaće sobe, a one hladne u hodnike i kupaonice. No, danas više nema pravila. Uz kreativnost dizajnera, ali i nove tehnologije, podovi su danas otporniji i moguće ih je kombinirati u različitim prostorijama.

No, svakako se prije odabira dobro informirajte o karakteristikama pojedine obloge kako bi ona bila optimalna za prostoriju u koju je stavljate i dobro uskladite stil, teksture, uzorke i boje.

Foto: Elgrad

LAMINAT JE I DALJE NAJPOPULARNIJI

“Jedna od najpopularnijih vrsta podnih obloga svakako je laminatni pod. Danas na tržištu postoje različiti dekori – od onih modernog izgleda punog drva do onih skandinavski svijetlih i elegantnih koji se meni osobno najviše sviđaju. Zatim su tu podovi od dva sloja pluta koji zadržavaju toplinu i prigušuju zvukove, a dolaze u različitim vrstama dekora. Praktično je i to što su vrlo laki za održavanje.  A sve popularniji su oni koje odlikuje površina otporna na vlagu i mrlje. Takva obloga predstavlja održivu alternativu PVC podovima, odnosno vinilima”, otkriva Mladen Lovreković iz Elgrada.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

NE ZABORAVITE NA KRITERIJ OPTEREĆENJA

“Kako u svakom interijeru postoje mjesta koja su izložena većem teretu zbog sadržaja, odnosno namještaja koji se u njemu nalazi, pri odabiru podova jako je važno obratiti pozornost i na to koliko opterećenje može podnijeti obloga koju namjeravamo staviti. Tako će podovi biti maksimalno prilagođeni prostoru, ali i dugotrajniji i otporniji na mehanička oštećenja i pritiske. Rješenja je danas gotovo koliko i zahtjeva. Stoga, prije odabira svakako dobro razmislite o svojim potrebama i namjeni prostora”, savjetuje dizajernica Mirjana Mikulec.

 

Komentari