Šest dobrih razloga za staklenu opeku u svakoj prostoriji vašeg doma

Bila je veliki hit u 60-im godinama prošloga stoljeća, a sada je na pravom putu povratiti taj status. Staklena opeka više je od pregrade u interijerima, a kako je sve možete ukomponirati u bilo koju prostoriju svoga doma i podići je tako na višu stilsku i funkcionalnu razinu, pogledajte u nastavku!

 

 

Staklena opeka opet je sve zastupljenija u našim domovima, kafićima, uredima, restoranima, pročeljima… Nekadašnja hit dekoracija iz 60-ih godina prošloga stoljeća sve se češće koristi u interijerima i eksterijerima, i to zahvaljujući povratku industrijskog stila kao i sve većoj prisutnosti malih stanova koji se pregrađuju kako bi se dobila dodatna prostorija. Također, minimalistički interijeri vole staklenu opeku pa ih često viđamo u ovako uređenim interijerima, kao i općenito modernoj arhitekturi.

Ako vam ideja staklene opeke i nije tako bliska, a htjeli biste ipak imati neke posebne pregrade u interijeru ili primjerice eksterijeru (terasa, vrt, vanjsko stubište…) nudimo vam šest razloga zbog kojih se vrijedi odvažiti na ovakvu vrstu zida!

1. EFEKTNA PREGRADA

Kupaonice i kuhinje često koriste zid od staklene opeke, koji ih dijele od ostatka prostora, ali zato daju dovoljno svjetla. Ili primjerice u ostavama i malim spavaćim sobama. Zato je staklena cigla idealna za prostore koji nemaju uopće vanjskih otvora ili su oni jako malih dimenzija. Igra koju stvara mutna struktura debelog sloja stakla doprinosi prozračnoj i dinamičnoj atmosferi. Ako ipak želite veću dozu privatnosti, staklena opeka može biti samo u gornjem dijelu zida.

Foto: Claudia Dorsch Interior Design Ltd. Studio

 

2. VEĆA DOZA PRIVATNOSTI

Želite li pregraditi sobu prostoriju kako biste u njoj dobili dodatni sadržaj kojem je ipak potrebna određena doza privatnosti, tada je staklena cigla idealna solucija. Tako unutar dnevnog boravka staklenim poluzidom možete odvojiti dio za spavanje, radni kutak, a u dječjoj sobi koju koristi više djece omogućiti svakom od njih njihov kutak. U kupaonicama staklenom opekom odvaja se prostor tuš kabine. Prostor će se odvojiti na nekoliko jedinica, ali ga, zahvaljujući materijalu od kojega su pregrade, neće zatvoriti nego učiniti prozračnim.

Foto: Julija Gorškova

 

3. TOPLINSKA I ZVUČNA IZOLACIJA

Premda na prvi dojam i ne djeluje baš tako, zidovi od staklene cigle itekako su sigurni i stabilni. Bez obzira na različite boje, dimenzije i oblike u kojima dolazi, staklena opeka zbog kvalitete materijala, svojom masom i zračnom komorom ali i načina povezivanja u zid (silikonom ili klasično, s mortom) vrlo je dobar toplinski i zvučni izolator. Otporna je na pritisak, nagle promjene temperature te nije zapaljiva.

Također, dobra je u prostorijama gdje je prisutna veća količina vlage te je zato dobar način pregrađivanja prostora u kupaonicama i kuhinjama.

Foto: Alvhem

 

4. POVEĆANJE PROSTORA

Staklena opeka omogućava veći prodor svjetlosti zbog svoje prozirnosti tako da se time stvara i vizualni dojam prostornosti i prozračnosti, što je idealno za male stanove i prostorije. Tako će i boravak u malim prostorima biti ugodniji.

Foto: Daria Nazarenko

 

5. SAVRŠENA DEKORACIJA

Staklena opeka djeluje vrlo efektno u svakom prostoru i nudi puno više od običnog pregradnog zida suhom gradnjom. Stoga je dobro ukomponirati je samo zbog toga u prostor. Može se kombinirati s ugrađenom rasvjetom, pa se dobije efekt svjetlećeg zida, što je naročito atraktivno noću.

Također, moguće je ugraditi staklenu opeku u pod, kombinirajući je s nekom drugom, primjerice drvenom ili oblogom od brušenog betona.

Foto: Lonny

 

6. IGRA U PROSTORU

Rasvjetna tijela u prostoru, boje zidova ili dekoracija na njima u kombinaciji sa staklenom opekom mijenjaju atmosferu u prostoriji, jer se stvaraju neke nove nijanse i ozračje. Razmislite također o opeci u boji ili kombinaciji prozirne staklene opeke s onom u boji.

Foto: Studio Diana Balashova

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari