Uklonite efikasno mrlje i plijesan sa fuga u svojoj kuhinji i kupaonici

Zub vremena i izloženost raznim utjecajima, ponajviše vlazi i toplini, nakon godina korištenja oštete i najkvalitetnije pločice. Najveću promjenu dožive fuge koje se nazale između njih. Možda zato novi trendovi i nalažu nepostojanje fuga ili minimalan razmak između pločica.

 

Vlaga, grijanje, pare od kuhanja, špricanje hrane prilikom priprave i kuhanja učine svoje. Dok pločice lako očistimo, s fugama to ide teže. Udubine između pločica vole mijenjati boju – pod utjecajem vlage pocrne od plijesni, kao i na onim dijelovima podnih pločica gdje više hodamo, dok smeđu boju poprime fuge na kuhinjskim zidovima. Ovakva ‘zatamnjenja’ odaju dojam neurednosti, a pored toga pati i estetika. Pogled na pločice i mrlje na fugama nije nimalo ugodan. Pomažemo vam riješiti taj problem na vrlo jednostavne načine…

 

Perfectdesign.co

 

Osim redovitog održavanja sredstvom koje ćete sami pripraviti (2 dl octa i 0,5 dl limunova soka) i staviti u bočicu s raspršivačem te nanijeti jednom mjesečno prilikom čišćenja kupaonice ili kuhinje, dobro bi bilo nakon nekoliko godina posebnim stickom ili bojom za fuge opet prijeći preko spojeva između pločica. Ovo vam je prilika da promijenite boju ako niste zadovoljni postojećom.
Pored toga, postoji posebna spužva koja ima izbočinu koja lakše dopire do fuga. Nakon što nanesete otopinu octa i limunova soka, ovom spužvicom oribajte fuge.

 

Privatni arhiv

 

Tamne mrlje od plijesni kao i one masne od kuhanja možete ukloniti pripravkom od bijelog alkoholnog octa i deterdženta za pranje rublja. Promiješajte ocat i prašak u jednakom omjeru i smjesu nanesite na plijesan. Neka odstoji oko 10 minuta, a zatim uzmite spužvu ili četku za zube te oribajte fuge i isperite vrućom vodom. Na isti način fuge možete očistiti i praškom za pecivo gusto pomiješanim s vodom.
Poželjno je nakon čišćenja fuge premazati voskom za automobile. Tako će se na njima stvoriti zaštiti sloj koji će odbijati vodu da se zadržava.

 

Unsplash

 

 

 

Komentari