Kuća iz snova od fasadne opeke

Već godinama imate vrlo specifičan san. Vizualizirate svoju kuću snova i svaki dan radite kako biste mogli ostvariti taj svoj san. Kuća nije velika, dapače. Sanjate malo dvorište, bijelu drvenu ogradu. Iza ograde je skladna prizemnica. Ima crni krov, crvena vrata, a zidovi su napravljeni od tamne opeke. Sanjate ju godinama i znate da vam je na dohvat ruke, morate zapeti na poslu još samo nekoliko godina i san će postati stvarnost. Još ako ste kojim slučajem uradi sam entuzijast, cijelu stvar možete još više ubrzati. Barem kada je riječ o onim zidovima od opeke.

Naime, čak će i najbolji uradi sam entuzijast teško izliti temelje, postaviti krovište ili razvući struju po cijeloj kući. No sada će, čini se, moći sam postaviti zidove od opeke. Ne brinite, nećete morati postavljati zid od opeke i naučiti stare zidarske tajne. Danas raspolažemo novim tehnologijama koji će vam omogućiti da na redovne zidove u nekoliko jednostavnih poteza postavite fasadnu opeku koja je, umjesto veličine standardne cigle, debela tek jedan ili dva centimetra. Tako se zadržavaju sve pozitivne strane klasične betonske gradnje, ali dobivaju i prednosti cigle.

Opeke su jedan od najstarijih građevinskih materijala i datiraju još od 7000 godina prije Krista gdje su prvi puta korištene na području Turske. Prve opeke su pravljene od blata i zatim sušene na suncu. Pečene opeke su se kasnije pokazale kao pouzdanije i otpornije na atmosferske utjecaje pa su se sve više koristile. Pečena opeka je također pogodnija za akumuliranje topline preko dana a njeno otpuštanje preko noći. Tijekom milenija, cigle i opeke su se koristile kao jedan od glavnih građevinskih materijala, a slična je situacija i danas. Opeka je, naime, drugi najčešći građevinski proizvod nakon drveta. Kvalitetne opeke imaju veliku prednost nad kamenom zato što su pouzdane, otporne na atmosferske prilike, vatru, kiseline i u zadnje vrijeme možda najbitnije, zagađenje jer za razliku od drugih materijala koji se prljaju opeka dobiva patinu koja dodatno doprinosi šarmu fasade.

Iako je opeka drugi najčešći građevinski proizvod, kada budete gradili kuću svojih snova, onu o kojoj razmišljate već godinama, ne morate ju graditi od cigle. Možete se poslužiti i fasadnom opekom, ekološkim građevinskim materijalom koji je u cijelost napravljen od prirodnih sastojaka. Znamo da ćete opeku kao fasadu izabrati ponajviše zbog njezinog izgleda. Dobro je onda znati da je svaki komad fasadne opeke drugačiji i jedinstven, kao da je rukom rađen. Jasno, ovakva fasadna opeka se ne proizvodi ručno, no prirodne plinske peći u kojima se peče opeka daju svakoj cigli svoj karakterističan izgled i boju, što dodatno pridonosi atraktivnosti fasade.

Supruzi će svojim suprugama vrlo lako opravdati opeku koju žele postaviti na kuću, samo će ih uputiti na predivan izgled cigle. Ako, pak, supruga želi ukrasiti svoju buduću kuću i muža želi uvjeriti da im treba baš opeka, možda bi mogla spomenuti neke od prednosti opeke. Prvo, može se koristiti na bezbroj načina i u kombinaciji s različitim materijalima, a tanke opeke se lijepe na toplinsku izolaciju. Fasadna opeka ne zahtijeva specijalno održavanje i čuva prirodan izgled stotinama godina, ne trusi se i otporna je na pritisak i temperature, vatrootporna je, ekonomična i ima odlična paropropusna svojstva.

Spomenuli smo već da je fasadna opeka idealna stvar za uradi sam entuzijaste. Ne samo da ćete uštedjeti novac ako sami postavite opeku, već ćete i naučiti nešto novo. Ne brinite, nije teško. Najbolji proizvod za uradi sam entuzijaste je E-board panel toplinske izolacije s vodilicama za opeku, tako da je sada postavljanje opeke lakše nego ikada. U takvom paketu dobijete sve što vam treba – toplinske panele s utor-pero sistemom za precizno spajanje i već unaprijed definiranim fugama za četiri različita formata opeka, ljepilo za postavljanje takve fasade, ekspandirajuću pjenu koja će osigurati vodonepropusnost i dihtanje te tiplove koji se prilagođavaju baš vašim zidovima.

Jednom kada takvu slip fasadnu opeku postavite na svoju kuću snova, moći ćete biti sigurni u nekoliko stvari. Sigurno ćete uštedjeti vrijeme i novac, jer ćete sve moći sami ugraditi, osigurat ćete visoku otpornost na udarce, razlike u temperaturi i vlažnosti, osigurat ćete da cijela fasada bude puno lakša od one koja je izgrađena isključivo od pune opeke i nećete imati brige oko održavanja, s obzirom na to da opeka s vremenom zadržava svoj autentični izgled.

Cijelo vrijeme pričamo kako će ova opeka izgledati predivno na vašoj kući iz snova. No građevinski stručnjaci ističu kako je fasadna opeka sjajno rješenje za rekonstrukciju starih objekata, može se kombinirati s kamenom, drvetom, betonom ili nekim drugim materijalom, a vrlo je pogodno i za objekte koje treba dodatno izolirati. Istraživanja su pokazala da se troškovi grijanja i hlađenja s takvom izolacijom i opekom mogu smanjiti i do 60%.

Iskreno se nadamo da ćete uskoro uspjeti izgraditi kuću svojih snova i da kada to učinite, da će biti prekrivena predivnom opekom. A kako bi si to olakšali,  saznajte klikom na web ili pošaljite e-mail info@svijetopeke.com.

 

PROMO

Komentari