Sve o pravilnom održavanju i čišćenju laminatnih podova

Lijep, atraktivan i topao, laminat je podna obloga koju je vrlo jednostavno održavati, znatno lakše nego primjerice drvene podove. No, postoji nekoliko pravila kojih se morate pridržavati ako želite da vaš laminat traje što dulje i godinama izgleda kao nov

 

Otkad su se pojavili na tržištu, laminatu kao podnoj oblozi raste popularnost, a proizvođači se trude da novih tehnologijama i načinima obrade ova podna obloga bude što kvalitetnija i bolja. I u tom smislu otpornija i jednostavnija za održavanje. Današnji laminati izgledaju toliko dobro da ih je teško razlikovati od drvenih podova, a usto se lakše održavaju od njih zbog svoje glatke površine. Stoga se u njima ne može, kao primjerice u parketu, zadržavati prašina ili prljavština.  No, neka pravila o održavanju i čišćenju ipak valja slijediti…

 

Foto: Bennetts Carpets

 

Površinski sloj prašine i nečistoće s laminata najbolje je ukloniti usisavačem (nastavak s četkom), partfišem ili suhom krpom i to činiti češće od jedom tjedno budući da komadići prljavštine kada hodate preko njih mogu izgrebati površinu laminata i uvući se u spojeve.  No, to često nije dovoljno pa je dobro nastaviti sa specijalnim sredstvom za laminate.

 

Foto: Howdens

 

Druga, ekološki više orjentirana opcija je čišćenje vodom u koju smo dodali malo octa. I u jednom i drugom slučaju iznimno je bitno dobro ocijediti krpu prije brisanja laminata. Proizvođači laminata preporučuju da ga nakon brisanja vlažnom krpom prebrišete i suhom, kako bi se upila vlaga.

U oba načina pranja nemojte pretjerivati s količinom rastvora, odnosno octa ili detergenta niti primjerice partfiš zamijeniti metlom jer ima odveć grube čekinje.

 

 

Foto: Bustle

 

 

Prilikom usisavanja laminata nemojte koristiti nastavak s rotirajućom četkom jer bi mogao ošetiti laminat. Također, bitno je da voda odnosno rastvor kojim perete laminat bude mlaka. Ako se voda ili bilo koja druga tekućina prolije po laminatu, bitno je čim prije reagirati i ukloniti budući da vlaga šteti ovoj oblozi.

Stoga je bitno na mjestima gdje je veća izloženost vlazi (kuhinja, ulazna vrata u dom i izlazna na balkon zasštiti otiračem ili mini tepihom.

 

Foto: Intasa

 

Ono što ne smijete nikada činiti nakon što je laminat opran i posušen jest nanošenje voska ili laštila na njega. Teže fleke poput onih od gume koja se često kao zaštita nalazi na nožicama stolca ili mrlje od cipela najbolje sredstvo je obična gumica za brisanje, a stvrdnutu mrlju od voska, najbolje je skidati tankom plastikom (primjerice bilo kakvom plastificiranom karticom ili plastičnim nožem). Skoreno blato ili hrana najbolje se odstranjuje mlakom vodom u koju je dodan ocat.

Kada je riječ o mrljama poput laka za nokte, flomastera ili pastela, efikasno ćet ih ukloniti s alkoholom.

 

Foto: Bennetts Carpets
Komentari