Povratak u školu: savjeti za uređenje soba velikih i malih đaka

 Polazak u školu velika je prekretnica u životu svakog djeteta. Bezbrižni dani igre zamjenjuju se prihvaćanjem odgovornosti i svakodnevnim učenjem – ukratko, postepenim ulaskom u svijet odraslih. Takve promjene zahtijevaju i funkcionalno-estetsku promjenu interijera sobe vašeg djeteta.

Dok u interijerima djece predškolske dobi obično dominira svijet mašte i igre koji se ogleda u bojama, motivima omiljenih crtanih likova i igračkama, polazak mališana u škole neminovno zahtjeva prilagođavanje novim obvezama.

Osnovni namještaj u sobama malih đaka su krevet većih dimenzija, radni stol i stolica, police za knjige i veći ormar. Često nije jednostavno smjestiti sav taj namještaj u sobe manjih dimenzija, a da se ne naruši estetski sklad.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

Male sobe malih đaka

Osnovne boje soba za djevojčice i dječake i dalje mogu ostati u ‘dječjim’ bojama poput ružičaste i plave, ali možete koketirati i s bilo kojom drugom nježnijom bojom, idealno po izboru djeteta. Ako je riječ o sobi manje kvadrature, savjetujemo da svakako izbjegavajte tamne boje i da barem jedan zid bude bijeli. Također, birajte lagan, svijetao namještaj. Police za knjige neka budu zidne da biste uštedili prostor ispod polica i uvijek dobro pričvršćene za zid. Neka djetetu sve bude nadohvat ruke, a na najviše dijelove police mogu se staviti dekorativni predmeti.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

 

Stolica i radni stol neka obavezno budu od laganih prirodnih materijala (jelovina, aluminij, plastika). Ako se odlučite za komode, neka budu niže kako bi ih dijete samo moglo koristiti, idealno postavljene ispod zidnih polica. Od podnih obloga, savjetujemo jednobojan tepison ili nekog maštovitog geometrijskog motiva. Kako je riječ o sobi manje kvadrature, neka geometrijski motivi budu manjih dimenzija, jer veći vizalno smanjuju prostor.

 

Bez obzira što je dijete krenulo u školu, ono će i dalje imati potrebu za igrom – nikako nemojte iz sobe uklanjati igračke, već ih stavite u košaru u ugradbenom ormaru. U malenim prostorima će kao stol/radna ploha poslužiti i produžeci širih prozorskih dasaka, a kao dodatni prostor za odlaganje stvari i ‘maske’ radijatora ravnih ploha.

Male sobe za tinejdžere

Foto via Houzz
Foto via Houzz

U tinejdžerskim sobama predlažemo upotrebu žarkih, stimulativnih boja. Za djevojčice žarko žutu ili boju fuksije, dok za dječake kombinacije zelene ili tamno plave s bež ili smeđom. Kad je prostor manji, bolje je da u takvoj boji bude samo jedan zid. Jedan kut neka obavezno bude rezerviran za audio opremu i televizor, budući da se tinejdžeri nerijetko vole ‘osamljivati’. Radni stol neka obavezno bude prilagođen računalu.

Kod odabira ormara, savjetujemo da izaberete veći i što je moguće prostraniji ugradbeni ormar – osim garderobe, tinejdžeri će imati i sportska pomagala poput reketa i skija, te vole imati sve na istom mjestu, bez da po svoju odjeću i rekvizite odlaze u ormare u drugim prostorijama. Time će se i spriječiti nered i dodatno šarenilo u manjim prostorima.

 

Savjeti

• Kada se kupuje novi namještaj za sobu djece koja kreću u školu, nastojte kupiti što je moguće ‘dobno neutralniji’ – npr. krevet bi trebao dimenzijama odgovarati djetetu na način da posluži još barem nekoliko godina, a linije neka budu što jednostavnije (izbjegavajte npr. stilizirane krevete u obliku autića).

• U manjim dječjim sobama izbjegavajte šarenilo što je to više moguće (npr. tapecirana stolica, prekrivač za krevet i zavijese neka budu u istoj boji).

• U dječjim sobama općenito izbjegavajte sobne biljke, posebno one većih dimenzija, ogledala, kao i staklene predmete.

• Tinejdžerima sobe postaju njihovim ‘svijetom u malom’ – što je moguće više poštujte njihove želje, kao i potrebu za privatnošću.

• Za male školarce, od dekorativnih detalja na zidovima savjetujemo postavljanje njihovih diploma, koje će ujedno biti i daljnjom motivacijom za dopunske aktivnosti i učenje. Djeca školske dobi će polako početi razvijati i interese za različite hobije, što će htjeti ponosno pokazivati svojim prijateljima. Odvojite svakako kutak u kojem će se na zidu naći vitrinica za kolekciju leptira, majice sportskih idola i sl., što će se pokazati i dobrim dekorativnim elementima

 

Foto via Houzz
Foto via Houzz
Foto via Houzz
Foto via Houzz
Foto via Houzz
Foto via Houzz
Foto via Houzz
Foto via Houzz
Komentari