GUBI BEETLE: kultna stolica i ikona dizajna slavi 10. godišnjicu

Gubi Beetle stolica postigla je zvjezdani status na dizajnerskoj sceni u manje od 10 godina. Tim je povodom luksuzni brend na nedavno završenom milanskom Tjednu dizajna organizirao jedinstvenu izložbu pod nazivom TEN: Beyond the Beetle.

 


Ikone dizajna tom se titulom najčešće mogu pohvaliti tek nakon podužeg niza godina tijekom kojih njihova popularnost ide, ako ne uzlaznom, onda barem konstantnom putanjom. Pa iako zvuči jednostavno i lako za postići, daleko je to od stvarnosti. Ona najčešće izgleda ovako: ako proizvod i stekne popularnost, ona doživi nagli rast, a potom i još nagliji pad ili pak polagan, ali siguran – zaborav.

Trendovi u svijetu interijera neumoljivi su i nepredvidivi. Baš kao i oni modni. Rijetki su komadi namještaja ili dekorativni predmeti koji uspiju izbjeći prekid proizvodnje u relativno kratkom vremenskom periodu zahvaljujući zasićenosti tržišta i sve kratkotrajnijoj pažnji zainteresirane javnosti.

 


gubi beetle
Foto: Gubi

GIAMFRATESi, dizajnerski dvojac koji je kreirao Beetle

Pa ipak, Gubi je u tome uspio sa svojom hvaljenom i prepoznatljivom Beetle stolicom. Potpisuje ju dizajnerski duo GiamFratesi. Njena upečatljiva i organska forma osigurala joj je kultni status u rekordnom roku. Danas, deset godina od predstavljanja upravo na milanskom Saloneu, Beetle slavi svoje prvo desetljeće uz epitet ikone dizajna. Tim je povodom u središtu Milana predstavljena izložba koju čini deset različitih i impresivnih redizajniranih varijacija na temu originala.

Deset odabranih kreativaca i umjetnika iz čitavog svijeta i svih područja umjetnosti, od glazbe do kiparstva, ponudilo je svoje viđenje i redizajn Gubijeve stolice.

 


Oca chair, Arthur Arbesser

SCARABESQUE, Adam Nathaniel Furman

FRESHENING UP THE PALACE, Daphne Christoforou

Zanimljivo, kada je predstavljena u Milanu, Beetle je bila tek – koncept. Nikada nije ni trebala ući u komercijalnu proizvodnju. Pa ipak, tamo je privukla pozornost brenda Gubi i ubrzo krenula u proizvodnju. Danas krasi brojne restorane, hotele, barove, ali i urede, kuće, stanove i druge objekte. Gotovo da i nema luksuznije opremljenog interijera bez ove sad već kultne stolice koju podjednako vole vidjeti i laici i insajderi.


TOGO SOFA: bezvremenska udobnost i stil, ali i prepoznatljiv dizajn


beetle

Komentari