Eklektika – kako postići sklad miješanjem stilova?

Prilikom useljenja u novi životni prostor mnogi nastoje čim prije pribaviti sav potreban namještaj pa nerijetko biramo komplete i komade namještaja koji nalikuju jedan drugome. Iako je lakše, to često nije i bolje rješenje.

Foto: Houzz
Foto: Houzz

Kad uđemo u neki prostor koji je neobičan, drugačiji ili poseban, obično je opremljen kombiniranjem stilski različitih komada namještaja. Stvoriti novi prostor i pritom izbjeći dojam da je sve novo i jednolično možda nije lako, ali je recept za bezvremenski stil i prostor s karakterom.

Pogledajte i Eklektika s potpisom Stephana Chamarda

Da biste postigli “neuniformirani” izgled, ne bojte se kombinirati naoko nespojive komade. Igrajte se kontrastima, teksturama, visinom, oblicima i kombiniranjem starog i novog. Na primjer, kožni dvosjed odlično će se uklopiti s kakvim čupavim tepihom, drvenom tabureu kontrast neka stvara plastični stolić, a novoj fotelji pridodajte jednu staru stolicu s tavana.

Pogledajte i Mix & Match blagovaonica

Foto: Houzz
Foto: Houzz

Ipak, to ne znači da možete spojiti baš sve. Neovisno o tome za kakvu kombinaciju se odlučili, pripazite na mjeru – pretjerivanjem ćete postići potpuno suprotan efekt.

U galeriji pogledajte interijere u eklektičnom stilu koji će vas inspirirati.

Komentari