Olakšali smo vam odabir novih pločica. Tri popularna oblika keramike koja će svaku kupaonicu učiniti cool mjestom

Unatoč novim trendovima podnih i zidnih obloga u kupaonicama i ponudi velikog broja materijala često se na kraju vratimo keramici. No, ni tada odabir nije lak jer su i ovdje mogućnosti nebrojene. Donosimo najpopularnije oblike…

 

 

Kupaonice se ne renoviraju tako često pa svoju odluku donesite pametno nakon što ste ponudu dobro proučili, a budžet izračunali. Treba voditi računa o vrsti i kvaliteti keramike uz poseban naglasak na njen dizajn. S obzirom na to da je i ponuda keramike toliko raznovrsna odabiru ipak posvetite malo više pažnje kako bi zidovi kupaonice zablistali. Cilj je da se u njoj dobro osjećate što god odabrali.

Da vam malo olakšamo podsjetit ćemo vas na tri popularna oblika koja su i naj-odabir za uređenje ove male oaze mira.

 


PLOČICE VELIKIH DIMENZIJA

Pločice velikih dimenzija (od 60 x 60 cm do čak 75 x 150 cm) vrlo su popularan izbor kod uređenja kupaonica. I to ne samo u velikim kupaonicama! Pravilo po kojem u male kupaonice idu male pločice odavno ne vrijedi, pa savjetujemo da stavite u malu kupaonicu pločice velikog formata.

 

Foto: ElMueble

Odabirom takvih pločica stvara se dojam da je prostor veći i prostraniji budući da njihovo postavljanje iziskuje puno manje fugiranja pa ni rubovi neće biti toliko vidljivi. Dodatni plus je i što njihovo postavljanje traje puno kraće nego kod onih manjeg formata.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

METRO PLOČICE

Za svaki malo drugačiji zahvat u domu potrebno je puno hrabrosti. Kupaonicu većina voli zadržati u tzv. klasičnom stilu, s čisto bijelim pločicama standardnih dimenzija uz samo poneki detalj. Ako ne volite eksperimentirati nije loše držati se vječnih klasika poput metro pločica. Tim više što je taj klasik sada vrući trend i slaže se doista u raznim smjerovima i kombinacijama.

Foto: Letta London

Dimenzije su obično 10 x 20 cm, a popularan odabir uz bijele su one pastelnih nijansi koje daju posebnu, umirujuću energiju. Ako se odlučite za one visokog sjaja, možete pojačati dojam svjetlosti u malim kupaonicama. Okomito postavljene pločice daju dojam višeg stropa, dok će one postavljene vodoravno dati dojam šire prostorije.

Foto: La Fabrico

 


PLOČICE GEOMETRIJSKIH OBLIKA

Geometrijski oblici pločica dolaze u raznim veličinama i bezbroj kombinacija boja. Stručnjaci savjetuju njihovo postavljanje na samo jedan zid da ne bi dominirale prostorom uz odabir jednobojnih pločica na ostatak zidova. No, ako želite imati posebniju kupaonicu i malo se poigrati, onda ih stavite na više zidova, i to u različitim bojama. Kako to dobro može izgledati, pogledajte na fotografiji ispod.

 

Foto: Kitchen and Bathroom Remodeling

Među najpopularnijima su one heksagonalnog oblika i često se postavljaju na zid koji se želi naglasiti. Obično ih se postavlja iza umivaonika ili wc školjke. Dolaze u ranim dimenzijama, a među popularnijima su one od 6,5 x 7,5 cm te 15 x 17 cm. Upravo pločice u obliku pčelinjeg saća učinit će vašu kupaonicu modernom i zanimljivom jer se možete poigrati i odabirom teksture. Glatke i sjajne, mat ili reljefne birajte prema ostatku namještaja i stilu koji ste na početku uređivanja zamislili.

Također, geometrija se može očitovati na samom uzorku ili odabiru boje i oblika koji stvaraju dojam trodimenzionalnosti.

Foto: Mikhail Zimin/Behance

U nastavku pogledajte kupaonice koje će vam biti inspiracija kako se oblici mogu prilagoditi vašem ukusu i željama i na koje se sve načine možete poigrati ovim popularnim oblicima keramičkih pločica – geometrijskim, velikih dimenzija i metro te ih međusobno kombinirati.

Komentari