Devet stvari koje bi svaki životni prostor trebao imati

Poučeni iskustvom velikih generalki u svome domu, uslijed kojih smo shvatili da je pola onoga što se nalazi u njemu nepotrebno te je završilo u smeću, bojimo se nabavljati nove komade jer smatramo da su suvišni. Pa tako ispustimo i one koje doista svaki životni prostor treba da bio praktičan i lijep…

 

 

Godine života u nekom prostoru za posljedicu nerijetko imaju i gomilanje nepotrebnih stvari – dekorativnih i uporabnih sitnica, komada namještaja koji ničemu ne služe, nepotrebnih tegli za cvijeće, poklona koji nam se ne sviđaju… a o odjeći o obući da i ne govorimo. Da je naš dom skladište, shvatimo tek kad poduzmemo generalku jer nam treba i po nekoliko dana da u smeće pobacamo sve nepotrebne stvari. I obećamo sami sebi da više to nećemo učiniti. Pa se dogodi suprotan učinak – da nam dom izgleda bezlično, nedostaju nam neke osnovne praktične stvari i dekoracije…

Evo kojih devet stvari biste svakako trebali imati u svome životnom prostoru, ma kako on mali bio. Nisu to samo stvari koje su funkcionalne i koriste nam u svakodnevnom životu, nego i sitnice i detalji koje s vremenom dobivaju značenje te naša četiri zida čine posebnim mjestom i odaju našu osobnost. O kojim stvarima je riječ, saznajte u nastavku…

 

 

Foto: Minted/Domino

 

1. UMJETNINE KOJE VOLITE

Danas zidovi nisu samo ograničeni za dekoriranje umjetničkim slikama, fotografijama i goblenima, nego i na postere koje vrlo povoljno možete nabaviti putem web shopa. Ono što je najbitnije prilikom odabira zidnih dekoracija jest osobni odnos prema stvarima koje imate na zidu – osnovni kriterij je da vam se sviđaju ili da vam znače, bilo da je riječ o uspomeni s putovanja, obiteljsko naslijeđe, omiljeni motiv… Tako ćete dati osobni pečat svome domu, premda bila riječ tek o jednom velikom uokvirenom plakatu ili fotografiji… A ako ih imate previše i ne stanu na zidove, možete imati nekoliko postava koje ćete periodično mijenjati…

 

 

Foto: Real Homes

2. “NOĆNU” OPREMU ZA GOSTE

Prilikom planiranja stana, bez obzira koliko on bio mali, vodite računa o tome da imate opciju za goste koji će kod vas prenoćiti. Vreća za spavanje svakako nije opcija. Ako već trosjed u dnevnoj sobi ili pak fotelja nisu na razvlačenje, razmislite o rezervnom madracu koji ćete skloniti ispod kreveta. Mnogi kreveti u dječjim sobama mogu imati opciju izvlačenja dodatnog ležaja. Razmislite i o madracu na napuhavanje koji, kad nije u funkciji, zauzima jako malo mjesta. I uvijek u svom ormaru, kako ne biste bili uhvaćeni nepripremljeni, imajte spreman jedan set krevetnine za gostinjski ležaj, kao i ručnike.

 

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

3. STOLIĆ ZA DOBRODOŠLICU

Nekoć su hodnici bili prostraniji pa su mogli primiti i komade namještaja koji nisu nužno vješalica ili prostor za odlaganje kaputa i obuće. Primjerice, komodu ili stolić. No, dizajneri smatraju da ovakav komad namještaja treba naći mjesta i u modernim stanovima. Ako nema mjesta za komodu ili klasični stolić, razmislite o konzolnom stoliću koji je uzak. Nećete moći puno toga staviti u njega – eventualno ključeve, poštu i još poneku sitnicu, ali efekt koji on ostavlja prilikom ulaska u stan je dovoljan razlog da on tamo bude.

 

 

4. TEKSTIL NA STOLU

Stolnjak na stolu sada je mnogim asocijacija na bakin ili mamin nedjeljni objed. No, ako niste skloni stolnjacima, dobra vijest je ta da novi trendovi u uređenju interijera vole stolnjake koji su zgužvani. Jer, mnoge u postavljanju stolnjaka priječi činjenica da ne vole glačati. Ne brinite, i dalje će djelovati svježe i prozračno… Preferiraju se pamučni materijali. A ako vam i stolnjak nije opcija, postoje dva praktičnija rješenja: traka po sredini stola ili podmetači ispod tanjura bit će savršena zamjena.

 

 

Foto: Decoist

5. ZELENILO

Osim što donose dodir prirode i svježinu u zatvoreni prostor, kućne biljke dodaju boju i teksturu domu, kao u ovom dnevnom boravku gore. A ako ste kuhar i volite eksperimentirati za štednjakom, zelenilo itekako može biti funkcionalno: posadite bosiljak, majčinu dušicu ili druge začine u lijepi lonac za osobni mini vrt sa biljem.

 

 

Foto: Certified-Lighting

6. KOMBINIRANU RASVJETU

Višetruki izvori rasvjete poželjni su u svakom prostoru. Dodavanjem barem jedne stolne, podne ili stolne svjetiljke osnovnoj rasvjeti u vašem domu odmah će se podići vaše raspoloženje. Rasvjetom možete podići i prostor i dati mu željenu atmosferu.

 

 

Foto: Ikea

7. VJEŠALICU

Zidne ili samostojeće, dizajnerske ili vlastoručno izrađene – vješalice su praktičan i nužan stanovnik većine hodnika i predsoblja, a sve češće ih viđamo i u spavaćim sobama kao stalke za odjeću. Kako biste si olakšali odlaganje jakni, kaputa, ali i ostale odjeće, na ulasku u dom obavezno osigurajte mjesto za vješalice, a isto tako i spavaćoj sobi i kupaonici za odjeću i ručnike. Usto, vješalice imaju sve izraženiji estetski faktor te više nisu samo nužan, nego i poželjan dio predsoblja.

 

Foto: Design Milk

8. POLICU ZA KNJIGE

Neke stanove pamtimo baš po policama. Njihov velik adut je što ih ima toliko različitih oblika, veličina i stilova da se mogu smjestiti u svaki prostor, bez obzira na njegove specifičnosti i postojeće uređenje. I kada ne pronađete odgovarajuću policu u trgovini, možete je dati izraditi kod stolara. U njih možete staviti doista sve i svašta, ali ne zaboravite na knjige… Premda živimo u doba Interneta i elektroničkih knjiga, daje šansu knjigama u svome domu….

 

Foto: Trendir.com

 

9. ODGOVARAJUĆE ČAŠE

Kada prijatelj stigne s bocom vina, potrebno je imati i odgovarajuće čaše. No, ne samo jednu… Često se borimo s hrpom čaša iz nekoliko rzaličitih kompleta. Ali investicija u novi komplet se uvijek isplati, premda se vaš prijatelj zasigurno neće ljutiti što možda pije vino ili liker iz posve nepriklane čaše… Stoga, čim prije investirajte u kvalitetan set.

Komentari