Životni vijek namještaja: kada je vrijeme za kupovinu novog?

Kao, uostalom, i sve drugo, ni namještaj nije vječan. Rok trajanja je možda duži od primjerice kozmetike ili hrane, no i omiljena sofa, madrac i zavjese nakon nekog vremena počinju pokazivati znakove godina.

Iako ne postoji točan datum kada namještaj postane dotrajao, mnogi smatraju da je rok – barem dvadeset godina. Ta je brojka daleko od istine. Vaš će trosjed vjerojatno puno prije postati neudoban. Donosimo prosječno vrijeme trajanja sedam komada namještaja.

Kupovina namještaja: sve što trebate znati

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Madrac

Za optimalnu potporu, a time i najbolji san, možete očekivati trajanje od osam do deset godina, neovisno o tome od čega je izrađen (memorijska pjena,opruge, lateks…).

Stella – zvijezda među madracima

Zavjese za tuš kabinu

Zbog izloženosti vlazi i mogućnosti razvijanja gljivica, zavjese za tuš nisu osobito dugog vijeka i najbolje ih je zamijeniti svaka tri do dvanaest mjeseca.

Tepih

Tepih je možda i najskloniji oscilacijama kada je pitanju trajanje. Tako oni jeftiniji najčešće traju jednu do pet godina, nešto skuplji trebali bi trajati barem pet do petnaest godina, a oni najskuplji cijenu opravdavaju trajnošću – izdržat će i do dvadeset pet godina!

Tri faktora za odabir idealnog tepiha

Jastuci

Ako ih ne održavate, neke jastuke možete baciti već za šest mjeseci. S druge strane, mogu trajati i nekoliko godina. Kako biste odredili je li vrijeme za novi, iskušajte trik na svom jastuku: Savijte ga na pola i pustite – ako se ne vrati automatski na početno, vrijeme je za novi.

Jastuci – najbolji prijatelji vašeg sna

Perilica za rublje

Perilice (i sušilice) za rublje potraju deset do petnaest godina prije no što se pojave ozbiljni kvarovi i dođe vrijeme za novu. Prednost je, ipak, što tehnologija brzo napreduje, pa vas obično dočeka i niz svojstava i mogućnosti koje će vam olakšati pranje.

Trosjed

Trosjedi, garniture i fotelje definitivno spadaju u skljuplju kategoriju namještaja, pa ne čudi što nerijetko ovi komadi žive i predugo u domu. Ovisno o kvaliteti, dobro je zamijeniti sofu svakih sedam do petnaest godina.

Sofe – centralni dio dnevnog boravka

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Kakva su vaša iskustva s trajnošću ovih komada namještaja? Recite nam u komentaru!

Via: ELLE Decor

Komentari