Pet zlatnih pravila za rasvjetu u malim prostorima

Naš svakodnevne aktivnosti uvelike ovise o kvaliteti svjetla, kako dnevnoga, tako i onoga kojega dobivamo rasvjetom u svome domu. Rasvjeta – njezina pozicija, dimenzije i modeli naročito je bitna u malim prostorima, gdje nedostaje kvadrata, ali i dovoljno prirodne svjetlosti

 

 

Planiranju rasvjete uvijek treba posvetiti veliku pozornost prilikom opremanja životnog prostora. Uz osnovne podatke o vrsti struje i naponu, te namjeni prostorije, u obzir uvijek treba uzeti i površinu i visinu prostora, boju i način završne obrade ploha, tipove pregrada (gipsane, ostakljene…), zatim željene žarišne točke u prostoru te ugođaj kakav želimo postići. Isto tako, imajte na umu da rasvjeta obogaćuje prostor te da se njome mogu sakriti nedostaci i istaknuti prednosti u prostoru.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

To je naročito bitno kod malih prostora, stoga ne podcjenjujte važnost dizajna rasvjete samo zato što imate malo kvadrata na raspolaganju. Pravi izbor može učiniti puno toga dobroga, stoga vam u suradnji s HEP-om donosimo pet najvažnijih pravila u postavljanju rasvjete u malim interijerima.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


1. I FUNKCIONALNOST I ESTETIKA

Odabir rasvjete za male prostore nije lak zadatak, ali ako ga postavite kao problem, onda si već postavljate ograničenja. Krenite korak po korak, uzimajući sve parametre u obzir i pazite da pored funkcionalnosti bude zadovoljena i estetika. I obrnuto – ako imate jasne želje o obliku, boji i modelu ili želite da se oni uklope u postojeći stil, svakako gledajte je li takva rasvjeta svojim “tehničkim” karakteristikama prava za vašu prostoriju – intenzitetom svjetla, načinom raspršivanja svjetla, njezinom visinom i dimenzijama…

Uvijek razmotrite argumente za i protiv, te se savjetujte sa stručnjakom kako bi postigli funkcionalni i stilski balans.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

2. TRAŽI SE JEDNOSTAVNOST

Zlatno pravilo općenito kod malih prostora je – inzistiranje na jednostavnosti jer će se tako rasteretiti prostor. To se odnosi kako na namještaj, tako i uporabne i ukrasne detalje. Jednostavnost se postiže dizajnom koji je uglavnom decentan, s tek ponekim upečatljivim akcentom. Ponekad taj akcent može biti baš i rasvjeta, ali i tu budite oprezni jer bi se moglo dogoditi da vam pogled i pažnju “zarobi” luster ili visilica.

Naročito ako je strop niži, a prostorija nema dovoljno prirodnog svjetla. Tada razmislite o plafonijeri, reflektoru ili ugradbenoj rasvjeti razasutoj po stropu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

 


3. DIMENZIJE MOGU BITI ZAMKA

Glomazna rasvjetna tijela mogu biti veliki problem u malim prostorijama. Ono što vidite kao inspiraciju u magazinima i tv emisijama i sviđa vam se, morate uvijek staviti u kontekst svoga maloga stana, odnosno kvadrate kojima raspolažete. Jer, ono što vam je lijepo u nekom prostoru, kod vas može izgledati neskladno.

Ako vam se sviđa i ne biste htjeli odustati od nekog upečatljivog modela koji privlači pažnju svojim oblikom, materijalom i(li) bojom, gledajte svakako da ne bude velikih dimenzija, jer će zagušiti prostor i biti neadekvatan ostalim proporcijama. Visilice su idealan odgovor za male prostore, kao i zidne lampe.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Kada birate lustere i visilice, imajte u vidu visinu stropa i površinu prostorije – bitno je da možete nesmetano prolaziti ispod stropne rasvjete i da ona ne zaguši prostor.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

 


4. VIŠE RASVJETNIH TIJELA

Ako morate odustati od nekog velikog modela koji vam se sviđa jer je prostor mali, svoju želju za lijepim i atraktivnim rasvjetnim tijelima možete zadovoljiti biranjem manjih visilica (dvije tri ili klaster) te kombinacijom više rasvjetnih tijela. To je općenito savjet koji dizajneri navode u uređenju doma, a kod malih prostora je itekako bitan. Stavljajte strateški rasvjetna tijela po prostoriji kako bi ona dala dovoljno svjetla za određene kutke a i napravila stilsku slojevitost.

 

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto Darko Mihalić

Kod osnovnog rasvjetnog tijela na stropu savjetuje se svjetlo usmjeriti u strop jer tako djeluje da je prostor svjetliji, a potrebnu razinu osvijetljenosti postići ćete pomoćnim rasvjetnim tijelima – podnim, stolnim i zidnim lampama te rasvjetom ugrađenom u strop, zid ili namještaj. Ili, primjerice, tako što ćete staviti LED trake pod namještaj ili zidne obloge. Bitno je da ova dodatna rasvjeta bude istog intenziteta.

Usto, dodatnu rasvjetu možete dobiti lampicama kojima je osnovni cilj dekoracija prostora, zatim akvarijem koji mora imati rasvjetu, svjetlećih panoa…

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

5. ILUZIJA PROSTORNOSTI

Nekoliko izvora svjetlosti svakako je bolja opcija od jednog, osnovnog, bez obzira na količinu umjetnog svjetla koje daju. Više rasvjetnih tijela dat će više svjetlosti a time i dojam prozračnosti i prostornosti. A ta dva dojma iznimno su bitna kod malih prostora. Odabir rasvjete tako je u službi stvaranja iluzije većeg prostora, baš kao i ogledala, svijetle površine… Primjerice, već spomenuta “metoda” usmjeravanja rasvjete u strop stvara dojam da je strop viši, pa samim time i prostorija veća.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

Pripazite i na odabir žarulje jer ovisno o vrsti, drugačije će padati svjetlo, ali i crpiti količina energije, a nekim modelima moći ćete i uštedjeti. Stoga se informirajte o najpovoljnijim opcijama na tržištu – više detalja pronađite na stranicama HEP Opskrbe.

 

PROMO

 

Komentari