MODERNA, TOPLA I ELEGANTNA: 5 tajni uspjeha dobro uređene blagovaonice

Blagovaonice su, uz kuhinje, središte svakog doma. U njima volimo boraviti i kada ne objedujemo, družeći se i razgovarajući s obitelji i prijateljima, opuštajući se ili izrađujući omiljene DIY projekte.

 


Ako pitate dizajnere kakve blagovaonice žele vlasnici kojima uređuju dom, odgovor bi bio: moderne, tople i elegantne. I funkcionalne, naravno! Većina nas želi upravo ovo u svojim blagovaonicama, a neki bi dodali još ponešto, shodno svojim ukusima, životnim potrebama i specifičnostima prostora.

Pored kuhinje, mnogi blagovaonicu smatraju srcem doma i žele u njoj provoditi znatno više vremena nego koliko traje objed. Jer, objed i boravak za blagovaonskim stolom se veže i uz razgovor s ukućanima, dogovore o važnim obiteljskim temama, druženje s gostima, obiteljske proslave, pisanje zadaće s djecom i igranje društvenih igara. Nerijetko blagovaonica služi i kao radni kutak i mjesto gdje plaćamo svoje račune, ispijamo prvu jutarnju kavu ili izrađujemo neke svoje ‘uradi sam’ projekte.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Tako ovaj dio doma postaje multifunkcionalan. Zbog svega toga želimo da bude topao i ugodan te da odiše stilom. Kako ćete sve to postići, u suradnji s tvrtkom Modul donosimo pet savjeta! Usput se inspirirajte projektima blagovaonica studija Mirjane Mikulec koje su opremljene stolicama i klupama ove tvrtke.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

1. ODABIR PRAVIH MATERIJALA ZA STOL I STOLICE

Blagovaonica je vrlo frekventno mjesto u domu i dosta vremena provodimo u njoj, bez obzira je li dio kuhinje, otvorene dnevne zone ili zasebna prostorija. Stoga je dobro prije svega razmisliti o kvaliteti materijala osnovnih elemenata – stola i stolica.

Ovo su komadi u koje se isplati investirati, zato se nemojte voditi popustima. Kriterij treba biti prije svega kvaliteta materijala i izvedba ali i udobnost. Za postizanje moderne elegancije, razmislite o drvenim stolovima ili kombinaciji drvenih nogu s mramornom ili staklenom gornjom površinom. Iako moderni, ovakvi stolovi odoljet će trendovima i biti atraktivni godinama u vašem domu.

Za veću dozu ugode i topline, razmislite o drvenim stolovima s crnim metalnim nogama. U kombinaciji s tapeciranim stolicama, bit će to super spoj topline i elegancije.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

2. TAPECIRANI NAMJEŠTAJ

Trend moderne klasike u interijerima vratio je i tapecirani namještaj. Iako tapecirane stolice nisu nikada prestale biti aktualne u blagovaonicama, skandinavski stil, koji je sve do nedavno dominirao, ih je malo istisnuo. Sada su tapecirane stolice, obložene mekom spužvom i bogatim materijalima poput baršuna ili neke njegove imitacije ili primjerice debelog, čvrstog tekstila najpoželjniji komad u blagovaonici. Traže se tapecirane stolice zaobljenih, mekih linija i naglašenog volumena.

Kako je dobro miješati stilove, kao i modele stolica, tako tapecirane stolice možete uklopiti u bilo koji stil uređenja i bilo kakav dizajn stola. Također, tapecirane stolice izvrsno funkcioniraju sa svim oblicima stolova. Dizajneri potiču i na veću dozu hrabrosti: kombiniranje različitih stolica, a da pritom ne moraju sve biti tapecirane.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

3. TAPECIRANE KLUPE I ZIDOVI

Kao što ste vjerojatno mogli i primijetiti u traženju inspiracije za uređenje svoga doma a i praćenjem trendova u suvremenim interijerima, koncept tapeciranja proširio se i na druge elemente u domu. Tako imamo tapecirana uzglavlja u spavaćim sobama, a kada je o blagovaonicama riječ vrlo su popularne tapecirane klupe, ali i zidovi!

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Mario Poje

Klupe su vrlo praktičan element za male blagovaonice jer više osoba može sjesti na njih, a ispod sjedišta kriju i dodatni prostor za skladištenje. Drugi koncept koji vas vjerojatno neće ostaviti ravnodušnim su tapecirani zidovi. Ovako ističete vizualno prostor blagovaonice ako je ona u otvorenom dnevnom prostoru ili dio boravka odnosno kuhinje. I naravno, unosite eleganciju, mekoću, toplinu i mrvicu luksuza u svoju modernu blagovaonicu!

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

4. USKLAĐIVANJE MATERIJALA, UZORAKA I BOJA

Iako se traži kombiniranje stilova, kao i koloristička odvažnost, bitno je da blagovaonica djeluje kao skladna i zaokružena cjelina. Naročito je to važno ako je blagovaonica dio neke prostorije (dnevni boravak ili kuhinja) ili primjerice dio otvorene dnevne zone.

Tada je boje, uzorke i dizajn namještaja važno uskladiti s ostatkom prostora. To nipošto ne znači da ćete sve imati u samo jednoj ili dvije boje i da si nećete dopustiti malo poigravanja, ali bitno je da postoje segmenti koji povezuju prostor. To mogu biti boje – dominantne, ali i akcentne, materijali, uzorci (mramor, drvo, beton, pamuk…) te stil namještaja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

5. DETALJI SU BITNI, A PRIJE SVEGA RASVJETA

Nakon osnovnih elemenata koje ste odabrali za blagovaonicu, krećete na manje komade namještaja ako ste ih planirali – zidne police ili komode, a onda detalje, i to prvo one praktične. Primjerice, tepihe i rasvjetu. Rasvjetu planirajte iznad blagovaonskog stola, a dizajneri predlažu da svakako razmislite o visilicama ili, ako je prostor veći, više komada rasvjetnih tijela. To mogu biti klaster od nekoliko visilica, zatim stropni reflektori, a za pomoćnu rasvjetu, koja će unijeti atmosferu u prostor, podne ili zidne lampe.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

PROMO

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari