KOJE IZABRATI? Izbjegnite greške i odaberite prave stolce ili fotelju

Bilo da je riječ o drvenim, metalnim, kožnim ili plastičnim sjedalicama, one će unijeti životnost i pridonijeti razigranosti prostora.

Iako će se i dalje u većini interijera naći ujednačeni kompleti sofa i fotelja, što predstavlja uvijek dobru, ali istovremeno i pomalo ziherašku varijantu, za izbjegavanje atmosfere sterilnosti i nemaštovitosti, predlažemo da se poigrate maštom i kreativnošću. Primjerice, uz jednobojne minimalističke sofe mogu se smjestiti udobne foteljice iz 60-tih godina prošlog stoljeća presvučene u tekstil s uzorkom danas sve popularnije riblje kosti, mekanog samta ili s nekim zanimljivim cvjetnim uzorkom.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Fotelje mogu biti vrlo lagane, uže i pliće do vrlo masivnih komada kakve nerijetko viđamo u cottage ili pojedinim klasičnim stilovima. Ipak, osnovno je pravilo izabrati fotelju koju će prije svega odlikovati udobno sjedenje, zato predlažem da prilikom odabira obratite pažnju na sljedeće: kvalitetu unutarnje konstrukcije, nagib naslonjača, visinu rukohvata i kvalitetu vanjske tkanine. Dobro je ako su dijelovi fotelja od tvrđih drva, poput topole, javora, jasena ili trešnje.

Kao dodatak ili umjesto fotelja u dnevnim boravcima mogu se koristiti i razne stolice/fotelje koje imaju nevjerojatno veliku mogućnost ,,podizanja” cijele sobe, bilo da je riječ o stolicama iz 19. stoljeća sa sajma antikviteta do klasika 20-tog stoljeća poznatih tvoraca kultnih stolica, poput Marcela Breuera, Mies van der Rohea, Hansa Wegnera, Harryja Bertoie, Eamesa. Za jačanje dojma prozračnosti posebno se preporučuju stolice bez stražnjih nogu.

 

Danas su sve traženije fotelje inspirirane prirodom, stoga će se nerijetko naći u oblicima cvijeta, lista, i sl., kao i one sa zanimljivim, šarenim printom.

Foto: Et Cetera

Opći savjeti

  • Fotelje i stolice se najčešće grupiraju oko stolića za kavu, a, dopušta li to kvadratura sobe, nekoliko stolica može se razmjestiti i uz neki od slobodnih zidova, od kuda će se po potrebi uzimati kada je potrebno dodatno sjedenje u zoni komunikacije.
  • Za dnevne boravke manje kvadrature ne preporučaju se fotelje s izvanstandardno visokim naslonjačima.
  • Ako se iz fotelja nema nesmetan pogled na TV, ili njihov položaj ne omogućava komunikaciju svih osoba oko stolića za kavu, postoji velika mogućnost da će se te fotelje češće, sukladno potrebi, pomicati. U tom slučaju predlažem odabir lakših fotelja te, ako nisu smještene na tepih, obaveznu upotrebu zaštitnih tkanina ispod nožica.
  • Za sve koji cijene udobnost i dinamiku, predlažem razmotriti dugo zaboravljene stolice za ljuljanje!
Foto: Darko Mihalić
Foto: Mimouca Barcelona / Revista AD

Foto: Alvhem
Foto: Gubi
Foto: Gubi
Komentari