10 novogodišnjih odluka za bolji i ljepši dom

Početak nove godine idealno je vrijeme da svoj stan ili kuću dovedete u red. Donosimo deset savjeta uz koje će 2023. biti bolja, ugodnija i ljepša za vaš dom

 


Svi volimo bezbrižno uživati u blagdanima i druženju s prijateljima i najbližima, ali kada dođe vrijeme za povratak u realnost, idealno je posvetiti se dovođenju svog doma u red.


1. Smanjite potrošnju energije u domu

Osim što brigom o potrošnji energije brinete o planetu, brinete i o svom budžetu. Smanjenjem troškova ušteđeno novac možete potrošiti na bolje načine, kao npr. kupovinu novog namještaja ili dekoracija koje si želimo, a nikad ne kupimo. Spadate li među one koji svoj stan ili kuću temeljito adaptiraju, predlažemo da investirate u energetsku učinkovitost svog doma.

Unspash
Foto: Unsplash

2. Organizirajte se

Ima li uopće koja lista novogodišnjih odluka koja pri vrhu nema rješavanje nereda, dovođenja sebe u red i organizaciju? Isto vrijedi i za vaša četiri zida.

Foto: Midwest Home

Nova godina idealno je vrijeme da se suočite s gomilom stvari u svom domu koje samo prikupljaju prašinu, da pronađete novo mjesto za sve ono što trenutno stoji i zatrpava vam dragocjeni prostor ili naprosto ničemu ne služi.


3. Renovirajte jednu prostoriju u domu

Sigurni smo da u domu imate onu jednu prostoriju koja već neko vrijeme čeka pravi trenutak da zasja novim sjajem. Zašto to vrijeme ne bi bilo baš u novoj godini? Odlučite li tako i napravite plan, nećete više imati izgovora i razloga zašto je niste preuredili.

Foto: Branas Divine World

Nadalje, trendovi u opremanju interijera nikada nisu bili šarolikiji i neočekivaniji pa smo sigurni da ćete pronaći nešto po svom ukusu.

Promjena ne mora biti velika, često je dovoljno tek promijeniti raspored u prostoriji, nanijeti novi sloj boje ili tek dodati pokoji novi komad.

 

Unspash
Foto: Unsplash

4. Napravite listu popravaka i projekata

Sve one stvari u kući koje nikako da sredite ili riješite stavite na popis i rješavajte jednu po jednu tijekom cijele godine – zamijenite pregorjele ili loše žarulje, pokrpajte rupe na zidovima, prebojite ih u postojeću ili neku novu boju, popravite rasklimane komade namještaja koji još uvijek mogu poslužiti svrsi i sl.

FOTO: Unsplash

5. Provodite više vremena s obitelji ili prijateljima

Obećajte sami sebi da ćete se najbližima u narednoj godini više posvetiti. To vrijeme možete čak i iskoristiti za zajedničke projekte kao što su uradi sam ideje, izrada kakvih dekoracija ili pak popravci u kući. Kvalitetno provedeno vrijeme s najbližima i udobniji dom u jednom.

Foto: Unsplash

6. Zamijenite radnu ploču u kuhinji

Ništa ne daje godine vašoj kuhinji kao dotrajala i stara radna kuhinjska radna ploča. Njenom zamjenom kuhinja će izgledati puno bolje i ljepše, a planirate li stan ili kuću prodati u narednoj godini, ovaj zahvat zasigurno će i podići vrijednost nekretnine.

Projekt: Mirjana Mikulec / Foto: Darko Mihalić

7. Ukrasite svoj dom biljkama

Biljke u stanu ili kući doista unose posebnu notu – na kuhinjskoj ploči, na blagovaonskom stolu ili pak na stoliću u dnevnom boravku. Zašto? Istraživanja su pokazala da veći broj biljaka u domu ima pozitivni učinak na naše raspoloženje. Čine nas smirenijima, sretnijima i zadovoljnijima.

Foto: Melanie Lissack Interior

Nadalje, smatraju stručnjaci, buket svježeg cvijeća u domu pozitivno utječe na komunikaciju među članovima obitelji ili prijateljima. Vjerujemo da vam ne treba više razloga da novu godinu uljepšate većim brojem lončanica ili svježe ubranim cvijećem koje će krasiti dnevni boravak, kuhinju ili čak spavaću sobu.

Foto: Unsplash

8. Naučite voljeti svoj dom

Preusmjerite svoju pozornost s onoga čime niste zadovoljni i što ne možete tek tako promijeniti i fokusirajte se na ono čime ste zadovoljni. Katkad je i sama promjena našeg gledanja na stvari dovoljna da počnemo cijeniti ono što imamo i budemo zadovoljniji prostorom u kojem živimo.

Foto: Roberto Nickson / Unsplash

9. Obnovite svoju kolekciju dekorativnih dodataka u domu

Stil čine detalji, zar ne? Isto je i s prostorom u kojem obitavamo. Najčešće nije nužno mijenjati sve kako bismo dobili vidljivu razliku, dovoljno je i promijeniti nekoliko detalja kako bismo prostor učinili zanimljivijim i vizualno ga osvježili. Ovo je ujedno i financijski povoljniji način da promijenite izgled svog doma.

Foto: Jonny Caspari / Unsplash

Unesite dašak nove boje, poigrajte se uzorcima i teksturama, kao i akcentima. Sniženja su ionako već počela, pa je sada idealno vrijeme da upecate pokoji ukras po povoljnijoj cijeni i u novu godinu uđete s novim dekorom stana ili kuće.

Foto: Unsplash

10. Ne zanemarujte spavaću sobu

I dok dnevnom boravku najčešće pridajemo najviše pažnje pri uređenju, spavaća soba nerijetko ostane zanemarena. Naime, kako je upravo ovo prostorija u kojoj je važno odmoriti se od dana iza nas i pripremiti za nove izazove koji nas očekuju već sutra, naš je prijedlog da ova prostorija također nađe svoje mjesto na listi promjena.

Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

Investirajte u novi krevet ili madrac i omogućite si bolji odmor, promijenite boju zidova i učinite je smirujućom intimnom oazom mira ili samo promijenite posteljinu, pokoji ukras i dodajte kakvu sliku iznad uzglavlja – odluka je na vama.

Foto: Unsplash
Komentari