MALA KUPAONICA, PUNO MOGUĆNOSTI: savjeti i trikovi kako maksimalno iskoristiti ovu prostoriju

Male prostore puno je teže urediti i opremiti, posebno kada je riječ o kupaonicama. Kada, perilica rublja, lavabo i umivaonik samo su neke od fiksnih stvari koje treba ugurati u nekoliko kvadrata. No uz pomoć nekoliko korisnih savjeta i vaš prostor može biti moderan, lijep i funkcionalan

 

 

 

Kupaonice mogu biti manje kvadrature, a da im ne nedostaje prostora za pohranu stvari i da ne izgledaju pretrpano. Sve ovisi o tome kako ćete iskoristiti taj prostor, postaviti namještaj, ali i o bojama koje ćete koristiti. Kako bi saznali na koji način maksimalno iskoristiti prostor u maloj kupaonici, u nastavku donosimo praktične savjete stručnjaka.

Foto: Apartment Therapy

 

Prednost dajte svjetlijim bojama

Ovo osnovno pravilo za uređenje malih prostora zasigurno je već poznato svima. Korištenjem bijele ili općenito svjetlijih (pa i modernih pastelnih) tonova, prostor postaje vizualno veći, svjetliji ali i svježiji.

Foto: Ideal Home

Zid iznad toaleta

Zid iza toaleta obično je jedan od najmanje iskorištenih prostora u cijeloj kupaonici. Ako nemate bojler ili prozor postavljen na to mjesto, iskoristite prostor i nabavite usku policu koja će odlično poslužiti za pohranu kozmetike – svih kremica i šminke te higijenskih potrepština.

Foto: Remodelista

Uključite košare za pohranu

Organizacija, skladan i funkcionalan poredak stvari u malim prostorima iznimno je važan kako ne bi došlo do kaosa. Košare i kutije savršeno su rješenje za pohranu stvari – ako ih podijelite po kategorijama, uštedjet ćete vrijeme tražeći stvari, a i odlični su ukrasni detalji u kupaonici.

Foto: ElMueble

Velika ogledala su poželjna

Do sada ste zasigurno čuli kako ogledala vizualno udvostručuju prostor. Zato nije iznenađujuće da je jedan od glavnih trikova kod optičkog povećanja male kupaonice, upravo postavljanje velikog ogledala iznad umivaonika.

Foto: Ideal Home

Odvojene zavjese

Umjesto da odaberete klasičnu plastičnu zavjesu za tuš, stručnjaci preporučuju zavjese nalikuju tkanini. Još jedan koristan trik je postaviti dvije odvojene zavjese s obje strane tuš kabine ili kade te tako stvoriti dojam veće prostora nego što zapravo jest.

Foto: Enzyn

Galerija na zidu

Na što višu poziciju na zidu postavite okvir sa slikom, to se zid čini višim. Vertikalni prostori izvrsni su za zamišljanje improviziranih umjetničkih galerija, pa … zašto to ne biste napravili u svojoj kupaonici?

Foto: MyDomaine

 

Dodajte vješalice

Vješalice su izvrsno rješenje za manje prostora jer ne zauzimaju gotovo nikakav prostor. Ručnici, ogrtači, košare … Zamislite stvari koje biste mogli objesiti na njih! Ovaj model ima malu policu i ogledalo, što ga čini dvostruko funkcionalnim.

Foto: Home Decor

Mala kupaonica – veće pločice

Veće pločice u kupaoni daju dojam većeg prostora. Stoga, ako imate malu kupaonicu, radije odaberite veće pločice nego, primjerice, mozaik. Sitnije ili mozaik pločice imaju puno više fuga od pločica veće površine, pa se prostor čini i vizualno manji.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri /Foto: Darko Mihalić

Iskoristite prostor ispod umivaonika

Razmislite i o ugradbenom umivaoniku koji daje mogućnost ugradnje ormarića i polica ispod njega, čime se dobije dragocjen prostor za stvari.

Foto: Ikea
Komentari