Mali dnevni boravak: šest boja koje će vizualno povećati prostor

U malim prostorima svaki detalj je bitan – od volumena, oblika, uzoraka… pa sve do boje. Naročito kada se radi o krupnijim komadima namještaja ili pak zidovima, koji zauzimaju veliku površinu prostorije. Otkrivamo vam koje zidne boje odabrati ako imate mali boravak!


Uređenje malog interijera, tako da bude funkcionalan i lijep veliki je izazov. Pritom je bitno u interijeru skučene kvadrature stvoriti dojam prozračnosti i prostornosti, da izgleda veći nego što ustvari jest. Naročito je to bitno u prostorijama u kojima najviše boravimo, a u svakom domu to je prije svega, dnevni boravak. Ako uređujete malu dnevnu sobu i ne znate gdje započeti, dizajneri interijera savjetuju da se usredotočite na vizualno povećanje prostora. Prije svega, pomno odabrane nijanse pomoći će vam da vizualno proširite prostoriju, pa čak i podignete strop za nekoliko centimetara. Donosimo vam šest boja pomoću kojih to možete postići!

Ono što svakako morate znati, prije nego odaberete jednu od ovih šest boja koje predlažemo jest da u malom dnevnom boravku vrijedi odabrati neutralne i hladne nijanse! Nakon toga u obzir dolaze i svijetle nijanse pastelnih boja…

Foto: Home Book

Zašto dati prednost hladnim i neutralnim bojama?

Tople nijanse, naročito u tamnim tonovima, vizualno približavaju zidove, dok ih hladne (plava, ljubičasta, zelena) i svijetle neutralne nijanse (bijela, siva, bež) odmiču. Hladne, svijetle boje savršeno reflektiraju svjetlost, pružajući iluziju povećanja prostora, do čega nam je jako stalo ako imamo mali boravak. S ovim trikovima ne da ćemo samo vizualno povećati prostor, već i poboljšati njegove proporcije, naročito ako zidove obojimo u različite boje.

Kako obojiti zidove u sobi u dvije boje?

Zidove koje želimo odmaknuti, obojimo bijelom bojom ili odabranom bojom iz palete svijetlih, hladnih ili neutralnih boja. Međutim, odabrani zid, koji želimo vizualno “zumirati”, obojimo nijansom ili dvije tamnije.

Foto: Home Book

1. BIJELA

Ovo je boja stvorena za male interijere. Svijetla i neutralna, idealna je za pokrivanje i stropa i zidova. Bijeli zidovi u malom dnevnom boravku učinit će prostor ne samo vizualno većim, nego će i stvoriti dojam čistoće i svjetlosti. Ovo je jedna od univerzalnih boja za koju lako možemo odabrati namještaj.  Ako bijela dominira u boravku, vrijedi je nadopuniti prirodnim, svijetlim drvetom kako bi mu dao ugodan karakter.

Foto: Home Book

 

2. SIVA

Ovo je definitivno najpopularniji izbor za male sobe. Definirana i neutralna, ali istovremeno vrlo moderna, savršena je za oslikavanje reprezentativnog dnevnog boravka, bez obzira planirate li moderan, skandinavski ili industrijski dizajn. Siva boja zidova u malom dnevnom boravku vizualno će povećati prostor i učiniti ga prostranijim. Pored toga, siva je vrlo zahvalna jer je univerzalna i dobro se slaže s drugim bojama. 

Foto: Home Book

 

3. BEŽ

Bež boja danas prolazi kroz pravu renesansu, naročito tonovi koji asociraju na boju leda i “vuku” na sivu. Nježne nijanse kave s mlijekom mogu u potpunosti promijeniti bilo koju prostoriju. Bež nijanse, iako neutralne i pomalo hladne, učinit će dnevni boravak ugodnim i unijeti pozitivnu energiju. Bež zidovi u dnevnoj sobi naglasit će i klasičan i moderan, ali i minimalistički stil. Ako vam se ne sviđa bijela kao dominantna u malom dnevnom boravku, možete je zamijeniti bež bojom.

 

Foto: Home Book

 

4. PLAVA

Plavi zidovi u dnevnoj sobi mogu biti izvrsna pozadina za namještaj i detalje. Ovisno o nijansi koju odaberete, plava će nam pomoći da dočarate moderan, skandinavski, provansalski ili rustikalni stil. Svijetle nijanse plave, kao i granit i kalcedon plave uklopit će se u mnoge interijere, a njihovi svijetli, hladni tonovi uspješno će optički povećati veličinu čak i malog dnevnog boravka. Plava boja na zidovima izgleda prekrasno u društvu bijele, kao i neutralne bež boje i ova kombinacija idealna je za mali dnevni boravak. Takav profinjen učinak svidjet će se mnogima, a bezvremenska priroda plave boje i njezin pozitivan utjecaj na raspoloženje u domu učinit će je sjajnim izborom godinama.

 

Foto: ConnectorCountry.com

 

5. ZELENA

Pastelna menta i sve slične nijanse zelene, koje pomalo “vuku” na sivu su boje koje omataju interijer energijom prirode, mirnoće i opuštenosti, a istovremeno i svježine. Svijetle nijanse zelene savršeno će naglasiti šarm skandinavske dnevne sobe, a “travnate” nijanse s velikom dozom bijele boje stvorit će univerzalnu bazu za interijere u eklektičnom, prirodnom, boho ili vintage stilu. Mali dnevni boravak obojen nježnim nijansama zelene boje (ali samo jedan ili dva zida, a ne cijela soba) vizualno će se činiti većim, a ako uvedemo tekstil u neutralnim bojama i prirodnom drvu – postat će vrlo ugodan.

 

Foto: Home Book

 

6. LJUBIČASTA

Ljubičasta savršeno funkcionira i u malom dnevnom boravku, ali pod uvjetom da koristite vrlo svijetli ton. Ova je boja vrlo elegantna, a opet suptilna i tajanstvena. Prilikom odabira nijanse ljubičaste za mali interijer, svakako obratite pažnju na varijante lavande te angelit i topaz ljubičaste. Takve boje odgovaraju interijerima u klasičnom, glamuroznom ili provansalskom stilu i izgledaju vrlo impresivno. Što svjetliju nijansu odaberete, soba će se doimati većom. I još nešto: tako obojeni zidovi u maloj dnevnoj sobi ne trebaju puno dekoracija!

Foto: Home Book

 

SAVJET PLUS: Što još može povećati prostor?

Vizualno uvećanje prostora rezultat je nekoliko elemenata, a ne samo boje zidova. Bitno je odabrati i pravi pod, po mogućnosti u svijetloj hladnoj nijansi (bijela, siva, bež), kao i bojanje stropa u snježno bijelu boju. Takva baza u startu će dodati nekoliko optičkih centimetara u unutrašnjost i omogućiti nam da slobodno odaberemo druge elemente interijera, poput namještaja ili dekorativnih i uporabnih detalja.

 

Komentari