Sedam must have elemenata za savršenu spavaću sobu

Želimo da je dnevni boravak lijep i udoban jer tamo najradije boravimo, te primamo goste. Kuhinju smatramo svojim ogledalom te ju razradimo do savršenstva. A kupaonica naš mali hedonistički raj… No što je sa spavaćom sobom? Vjerojatno je to dio stana u koji ste uložili najmanje truda prilikom uređenja. Sada je prilika da to popravite….

 

Ponekad biste najradije odmah i zatvorili vrata nakon što ih otvorite… Je li vam poznat ovaj osjećaj vezan za spavaću sobu? Spavaća soba nažalost je uvijek posljednja na listi prioriteta prilikom (pre)uređenja doma. Ako se prepoznajete u svemu ovome, krajnje je vrijeme da promijenite situaciju. Predlažemo vam neke elemente koje ne biste smjeli propustiti prilikom uređenja spavaće sobe jer će učiniti da se osjećate na najboljem mjestu na svijetu. I da svaki put poželite, kada otvorite vrata svoje sobe, u njoj ostati čitavu vječnost…

 

 

1. PROSTOR IZA KREVETA

Običan bijeli zid i eventualno vjenčana fotografija i nisu neki efektan izbor za spavaonicu odnosno akcentni zid iza kreveta. Osim ako fotografija nije malo posebnija – primjerice, sa zanimljivim kadrom, crno bijela, atraktivnog okvira… No, i takav zid treba dodatke. Razmislite o trendi elementima poput drvenog panela ili tapete, koja će biti samo na tom zidu, zatim kreativno bojenom zidu (pruge, geometrijski oblici), mini policama, visilicama ili pak krevetu s tapeciranim uzglavljem kojeg možete naknadno kupiti ili naručiti i pričvrstiti iza kreveta.

 

 

Foto: El Mueble

 

2. IGRA MATERIJALIMA

Birajte više vrsta materijala u sobi – tako ona postaje atraktivnija i zanimljivija te bogatija. Primjerice, pamučna ili svilena posteljina voli pletene mini prekrivače ili pak ukrasne pamučne jastuke. S druge strane, nastojte povezivati materijale – primjerice, ako su zavjese glatke i sjajne ili pak od baršuna, pobrinite se da imate tabure ili ukrasne jastuke istog materijala.

 

Foto: El Mueble

 

 

3. VIŠE SVJETLA I TOPLINE

Siva i ostale neutralne boje su dobro došle, ali trebaju uvijek i akcente u toplijim ili svježijim tonovima. Jer, svjetlo i toplina su upravo one dvije komponente koje nam najčešće nedostaju u spavaćim sobama. To možete najjednostavnije ostvariti posteljinom ili detaljem u nekoj toploj, jarkoj boji. U to se možete uvjeriti na primjeru dolje – asketski bijela spavaonica postala je nešto sasvim drugo uz dodatak žutog ormarića i prekrivača.

 

Foto: El Mueble

 

 

4. MALI, A MOĆNI

Noćni ormarić, ma kako mali bio, obavezan je detalj u spavaonici jer je i moćan dekorativni element. Umjesto ormarića, možete staviti okrugli pomoćni stolić ili tek policu na koju ćete moći odložiti par sitnica – knjigu, naočale, budilnik… Dobra i originalna ideja za policu je dodatni zid od gipsa koji ćete nalijepiti do pola zida i pobojati drugom bojom. Ujedno će poslužiti kao polica za knjige i umjetničke slike i fotografije. I naravno, ne zaboravite lampu. Ako nemate mjesta za stolnu lampu, nabavite zidnu ili visilicu.

 

Foto: El Mueble

 

Foto: El Mueble

 

 

5. ZAVJESE

Moderne spavaće sobe sve rjeđe imaju zavjese jer smatramo da su rolete dovoljne. No, ako želite unijeti toplinu i veću dozu intime, zavjese su pravo rješenje, čak i kada imate male spavaonice. Birajte u tom slučaju bijele zavjese koje neće zagušiti prostor ili barem rolo zavjese od prozračnog pamuka ili lana.

 

Foto: El Mueble

 

 

6. DODATNI SADRŽAJI

Naslonjač bi itekako trebao naći svoje mjesto u spavaćoj sobi, baš kao i komoda. Najveći problem pritom nam predstavlja prostor, no u slučaju komode razmislite o onoj rađenoj po mjeri.

 

Foto: El Mueble

 

7. OGLEDALO

Stilsko ili posve jednostavno, bez okvira, samostojeće ili na zidu, veliko ili malo…. bitno je svaka spavaonica ima ogledalo. Dobro i praktično rješenje je barem jedna fronta garderobnog ormara s ogledalom, ali bit će još efektnije ako ogledalo bude “samostalno”. Ogledalo se naročito preporučuje u malim spavaonicama jer nudi iluziju prostora.

 

Foto: El Mueble
Komentari