Četiri načina kako bojom osvježiti dnevni boravak

Dnevni boravak svakako je jedna od najprometnijih prostorija u domu, a često i centralno mjesto u kući ili stanu. Napokon, ondje ćete ugostiti prijatelje, provoditi vrijeme s najbližima, odmarati od napornog dana ili naprosto gledati film i čitati knjigu. S obzirom da ova prostorija za razliku od spavaće sobe, nije rezervirana samo za vas, već i za ostale ukućane i goste, ova bi prostorija trebala biti odraz vaše osobnosti, odgovarati vašem duhu, ukusu i životnom stilu.

Da biste brzo i lako unijeli malo promjene u dom, nerijetko je potrebna samo kantica boje i kist. Boje imaju jak utjecaj na naše raspoloženje i u trenu nekoj prostoriji mogu dati sasvim drugačiji dojma, izgled i atmosferu bez velikih troškova. Donosimo nekoliko načina kako bojom oplemeniti izgled vašeg dnevnog boravka.

 

1. Obojite jedan zid u intenzivnu nijansu

Umjesto svih zidova koji, ovisno o nijansi, mogu izgledati jednolično ili pak preagresivno, bojanje jednog zida osvježit će prostor i promjeniti cjelokupni dojam.

 

Foto: Ideal Home

2. Obojite podnu oblogu

Foto via Houzz
Foto via Houzz

Tko kaže da je boja rezervirana samo za zidove? Katkad je bojanje parketa, betona ili keramičkih pločica baš ono što će unijeti dozu zanimljivosti i odvažnosti u vaš dom.

 

3. Stvorite zanimljivu teksturu

Osim same boje, možete odabrati i neku neuobičajenu teksturu za interesantniji dojam. Postoje mnoge tehnike kako to postići poput stipplinga, a ako ste vješti s kistom, možete se u tome okušati i sami. Ovakav način bojanja zidova izgleda osobito dobro ako se oslonite na neutralne nijanse kao što su bež i siva, a interesantan će uzorak zasigurno doći do izražaja primijenite li tehniku samo na jednom zidu.

 

Foto: The Spruce

4. Oslikajte zid

Foto via Freshome
Foto via Freshome

U ovom slučaju, pravila nema – angažirati možete profesionalca koji će oslikati dio ili pak cijeli zid, a imate li malo vještine, u oslikavanju se možete okušati i sami. Što će krasiti zid, kao i koje će boje dominirati, izbor je vaš.

Komentari