Feng shui u spavaćoj sobi: šest koraka do mira i opuštenosti

Spadate li u pobornike ove popularne kineske filozofije življenja, donosimo šest savjeta kako najintimniju prostoriju u svome domu, spavaću sobu, uskladiti s načelima feng shuija.

 

 

Feng shui, drevna kineska filozofija življenja koja uključuje i uređenje prostora sve je popularnija i kod nas, i to zahvaljujući činjenici da je njezino glavno nastojanje unijeti mir, blagostanje, sreću i balans u interijer. Da biste to postigli, ne morate izdvajati dodatni novac niti utrošiti puno vremena. Ako ste već sobu kompletno uredili, možda ćete morati unijeti neke preinake.

Poanta je samo da se ukloni ono što priječi cirkuliranje negativne energije kako bi ona pozitivna mogla “proraditi” u prostoru i donijeti svoje dobrobiti. Prvi korak jest sklanjanje nepotrebnih stvari te čišćenje jer feng shui inzistira na oslobađanju prostora od elemenata koji nam ne trebaju.

Kod feng shuija naročit naglasak se stavlja, pored kuhinje, i na spavaću sobu. Stoga vam donosimo nekoliko osnovnih pravila kako urediti svoju najintimniju prostoriju u stanu te tako unijeti u nju mir, opuštenost, dobar san i balans.

 

Foto: Darko Mihalić

 

  1. Raspored osmislite tako da krevet ne bude u ravnini s ulaznim vratima, a s obiju strana neka se nađu noćni ormarići. Tako ćete prostoriju centrirati. Isto tako, dobro je kada ulazna vrata nisu odmah do kreveta, kao i da prozori imaju mogućnost zamračivanja. Preporučuje se da krevet ima čvrsto uzglavlje i da bude naslonjen na zid. Izbjegavajte stavljanje kreveta ispod prozora.

 

Foto: Darko Mihalić

 

2. Također, imate li u sobi ogledalo, postavite ga tako da iz kreveta, gledajući u ogledalo ne vidite sebe u odrazu. No, mnogi će vam savjetnici za feng shui preporučiti da ne stavljate ogledala ako im niste naklonjeni u ovoj prostoriji. Dakle, nećete pogriješiti ako u spavaonicu ne stavite ogledalo.

 

Foto: Darko Mihalić

 

3. Pobrinite se da energija slobodno protiče prostorom, osobito ispod kreveta. Držite li ondje stvari, smjestite ih, ako je moguće, negdje drugdje. Feng shui voli krevete od drveta i općenito prirodnih materijala. Vodite računa o tome da posteljina i prekrivači budu od prirodnih materijala – prije svega pamuka, a zatim lana. Plastiku valja izbjegavati.

 

Foto: Darko Mihalić

 

4. Pri odabiru boje dajte priliku zagasitim bojama i kombinaciji svijetle, smirujuće nijanse zelene i toploj boji čokolade kako biste stvorili kombinaciju relaksirajuće i senzualne atmosfere u ovoj prostoriji.  Izbjegavajte jarke boje, prije svega narančastu, žutu, ružičastu i crvenu.

 

Foto: Darko Mihalić

 

5. Feng shui ne trpi elektroniku pa, želite li sobu u skladu s ovim načelima, riješite se svih elektroničkih uređaja koji nisu prijeko potrebni. Prema Feng shuiju, TV-u, radiju, mobitelima, računalu i drugim uređajima nije mjesto u spavaćoj sobi. Također, ne inzistirajte na puno detalja jer spavaća soba voli nužne elemente uz tek nekoliko dekoracija koje trebaju biti pomno birane. Neka detalji ne budu šiljastog oblika.

 

 

6. Namjeravate li u sobu smjestiti slike ili umjetnine, pažljivo birajte motive. Neka mjesto u sobi nađu samo oni motivi koje biste voljeli vidjeti ili doživjeti u stvarnosti, a nipošto oni koji podsjećaju na smrt, tugu, bolest, nasilje….

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Komentari