U VRTU ANITE DUJIĆ: sve etape uređenja prekrasne zelene oaze usred grada

Naša kolumnistica, model i set dekoraterka Anita Dujić (@anita__dujic) veliki je esteta u svemu, pa tako i uređenju interijera. No, ovoga puta pokazat će nam kako je uredila svoj eksterijer – vrt na dva nivoa u kojem odnedavno uživa sa suprugom Duncanom Broadfootom i kćerkicom Lily


 

Kada smo kupovali stan prioriteti su bili blizina prirode i vrt. Stanu koji smo odabrali pripada oko 30 m2 vrta, ali nije bio uređen i prilaz vrtu nije bio sređen, pa je zbog svega toga zahvat uređenja vrta bio poprilično velik, kako financijski, tako i idejno zbog neravnog terena. No znali smo da želimo s tim dobiti jos jednu ekstra “prostoriju” i da nam je taj dio jako bitan pa smo se upustili u tu avanturu.

Foto: Privatni arhiv autorice

STVARANJE VRTA NA DVIJE RAZINE

Uređenje se odvijalo u više faza. U suradnji sa statičarem, arhitekticom i voditeljom gradnje izveli smo veliku staklenu stijenu dim 3.3 x 2.6 m, te balkonska vrata koja vode u vrt.

Vani smo zatim iskopali temelje za zidić i poravnali teren, što je bio popriličan pothvat s obzirom da je bilo teško prići stražnjoj strani zgrade, no nekako smo uspjeli tako da smo angažirali mini bager koji se jedva provukao. Na taj način smo dobili dvije razine vrta, jednu na kojoj ide decking, tzv. lounge dio i druga na kojoj su trava i ostava.

Kako bi spojili ulaz u stan i razinu vrta, dali smo napraviti “lebdeće” stepenice od pocinčanog željeza koje su se divno uklopile.

 

Foto: Privatni arhiv autorice

ODABIR DECKINGA I OBRADA ZIDIĆA

Idući korak je bila priprema terena za decking, mjerenje, te samo postavljanje wpc deckinga za koji smo se odllučili jer je trajniji u odnosu na drveni i lakši za održavanje.

Zatim je došla na red fina obrada okolnih zidića, te bojanje bojom za beton. Nakon toga smo išli na izradu i postavljanje drvene ograde. Naš stolar je složio  custom drvenu ogradu od termo bora, prelakiranu u više slojeva kao zaštitu od vremenskih uvjeta. Taj dio je bio dosta zahtjevan i pipkav, jer su daske dosta uske, a svaku se posebno obradilo i ofarbalo. Samo postavljanje je išlo brzo.

Foto: Privatni arhiv autorice
Foto: Privatni arhiv autorice

TRAVNI TEPIH I ZIMZELENO BILJE

Na red su zatim došli travni tepih i nabavka bilja kao i žardinjera. Angažirali smo jednu firmu koja nam je pripremila teren, napravila drenažni sistem, kao i samo postavljanje travnog tepiha.

Što se tiče ukrasnog bilja u žardinjerama, tu sam se dobro raspitala, pročitala nekoliko stručnih članaka i odlučila na zimzeleno grmoliko bilje kojem ne treba posebna briga, a izgleda lijepo tokom cijele godine. To mi je bilo posebo važno jer često znamo izbivati iz Zagreba na duže, pa je ovo bilo logično rješenje. Naši vrtni centri su jako dobro opskrbljeni pa se može pronaći baš sve.

Foto: Privatni arhiv autorice
Foto: Privatni arhiv autorice

ZADNJA FAZA: VRTNI NAMJEŠTAJ

I zadnja faza je došla na red, a to je vrtni namještaj. Danas se zaista puno toga nudi i svatko moze pronaći nešto za sebe. Željela sam da sve nekako bude u sivo smeđem tonu, dijelom zbog prirode koja nas okružuje, a dijelom zbog sive fasade zgrade. Tako su decking i ograda tamno smeđi, a žardinjere, namještaj i suncobran sive boje. Na kraju je ispala jedna skladna kombinacija.

Uzela sam sve mjere za namještaj, dobro razmislila na koji način želim provoditi vrijeme u vrtu, pa je tako odluka pala na lounge namještaj.


PUN POGODAK: PJEŠČANIK ZA LILY 

U jedan kut smo smjestili i mali pješčanik za Lily što je bio pun pogodak. Ostala je još i vanjska rasvjeta koja je jako bitna za ovu priču, posebno kada navečer za ljetnih mjeseci želite provoditi vrijeme u vrtu. U žardinjerama i travnatom dijelu su postavljene solarne lampe koje daju poseban ugođaj po mraku, a uz rub decking na gornjoj etaži vrta smo postavili rasvjetni lanac.

Uređenje vrta je zahtijevalo dosta vremena, strpljenja, planiranja unaprijed. No na kraju se zaista isplatilo. Imati svoj komadić raja usred grada i gradske vreve, kada umorni nakon posla dođete doma, je zaista nesto neprocjenjivo.

 

Foto: Privatni arhiv autorice
Foto: Privatni arhiv autorice

 


Komentari