TA DIVNA EKLEKTIKA: kombinacijom različitih stilova i elemenata stvorite dom s karakterom

Bit ovog stila je spajanje nespojivog. Primjerice, moderna fotelja i oštećen, pohabani stolić ili općenitije – spajanje retro stilova s modernim elementima. Pored toga, glavne karakteristike eklektike su dodavanje sloja na sloj te originalnost.

 

 

 

Eklektika u dizajnu interijera se najjednostavnije može opisati kao pristup uređenju koji se ne drži niti jedne stroge definicije ili čvrstog koncepta. Sama riječ korijene vuče u grčkom jeziku a u prijevodu znači ‘birati najbolje’. Eklektičan stil na slici izgleda jednostavno, no u realizaciji se lako pretvara u ‘stilsku svaštaru’ pa ipak postoje neka osnovna pravila koja treba slijediti vrlo važna prije pothvata preuređivanja. Kako eklektiku unijeti u svoj dom i pretvoriti ga u najšarmantniju rezidenciju u kvartu pročitajte u nastavku.

JEDNOSTAVNI ZIDOVI

Pri planiranju uređenja prostora u eklektičnom stilu, dizajneri preporučuju da krenete od zidova – trebali bi biti neutralni. To ne znači da se morate opredijeliti za bijelu i krem boju, baš naprotiv nego da zidovi ne bi trebali biti šareni i previše naglašeni, ako su to i ostali elementi u prostoriji. Odvažite se na tamno plave, zelene, smeđe ili ciklama tonove kako bi vaš zid postao pravi ‘statement’ detalj odmah na prvi pogled, ali se zadržite na jednoj boji.

Tamnije boje dodaju toplinu i dubinu, dok će svijetle boje učiniti da se bilo koji prostor čini većim i svjetlijim kako bi se bolje istaknuo eklektični boemski dekor. Sam stil koristi mnogo šarenih elemenata pa bi zidovi u jednoj boji bili najjednostavniji za daljnje kombiniranje materijala, namještaja tkanina i detalja.

Foto: Decorilla

ŠTUKATURE

Jedan od najsnažnijih trendova, koji je bio ujedno i veliko iznenađenje za dizajnere i arhitekte jest povratak ukrasnih lajsni odnosno štukatura u prostor. Riječ je o starinskim, donedavno posve zanemarenima reljefnim ukrasima karakterističnim za stare građanske stanove s visokim stropovima. Osim na stropove, štukature se stavljaju i na zidove i najčešće se nalaze upravo na spojevima stropa i zida odnosno zida i poda.

Jednostavne štukature s jednim reljefom siguran su izbor za one koji žele malo decentniji izgled. No, eklektika uvijek poziva na rizik i odvažnost pa će štukature širokog reljefa s renesansnim detaljima vaš stan pretvoriti u prave kraljevske odaje.

Foto: Archtecture Art Designs

 

UZORCI I MATERIJALI

Uzorci su dobrodošli u svim bojama i materijalima u obliku jastuka, deka i tapeciranog namještaja. Jednobojni materijali s reljefnim ornamentima, resice i zakrpe samo su neke od opcija koje obogaćuju tkaninu. Višeslojne teške zavjese možete ukrasiti pletenom omčom i pričvrstiti na zid, patchwork tepisi idealno se slažu sa svim vrstama parketa i podnih obloga.

Svileni jastuci u obliku valjka, kruga i drugih nekonvencionalnih oblika svakoj sofi dati će šarmantni makeover. Jednom kad zavirite u paletu uzoraka i boja, mašta će vas voditi u smjerovima koje inače nikada ne biste spojili u jednoj priči.

Foto: Decorilla

 

RENOVACIJA STAROG NAMJEŠTAJA

Pretražite bakin podrum ili navratite do obližnjeg sajma antiknog namještaja i nabavite fotelju, stolac ili kauč koje možete sami restaurirati. Očistite ih, prelakirajte, pretapecirajte i dobit ćete unikatan komad namještaja koji će unutar ovakvog interijera postati jedan od glavnih akcenata.

Foto: AIN Creative Design

Glavni akcenat u prostoru ne mora nužno biti namještaj. U centar zbivanja možete staviti neko umjetničko djelo kao što je bista ili velika slika. Klasika i renesansa u eklektici se zaista vole.

KREIRANJE GALERIJE

Ne postoji savršeniji prostor za galerijski zid nego onaj u dnevnoj sobi. Igrajući se bojama, dimenzijama i stilom slika možete stvoriti savršeni personalizirani zid u eklektičnom stilu. Crno-bijele fotografije, stari zemljovidi, poštanske markice i ostale uspomene iz djetinjstva možete položiti u kolaž te uokviriti u vintage zlatni okvir.

Foto: Pinterest

 

RASKOŠNI LUSTERI

Neka luster bude detalj koji će davati originalan pečat vašoj prostoriji. Smjestite ga na centar stropa kao središte prostorije. Ne bojite se grandioznih odluka u izboru veličine jer je pretjerivanje ovdje poželjno. Bogati raskošni luster s kristalima kao kontrast na ostale komade u interijeru pravi je pogodak. Danas je izbor zaista velik od retro dizajna do onih modernih, neobičnih oblika s kristalno ispoliranim stakalcima koji će obasjati cijeli prostor.

Foto: MyDomain

Eklektičan dizajn interijera odnosi se na predstavljanje vaše osobnosti i stila. Oslobodite se strogih pravila povezanih s tradicionalnim dizajnom, dajte mašti oduška i zabavite se s eksperimentiranjem.

Komentari