MALI BALKON, VELIKO BLAGO: raščistite svoje skladište na otvorenom i uživajte napokon na svježem zraku

Puno je razloga da unesete reda na svoj mali balkon – ispunit ćete korisno vrijeme dok ste zbog novonastale situacije kod kuće, bacit ćete stvari koje vam ne trebaju te napokon – pretvorit ćete svoj mini eksterijer u dnevni boravak na otvorenom i uživati svakodnevno na svježem zraku

 

 

Balkon, naročito u vrijeme jeseni i zime, služi kao malo skladište i hladnjak. Na njega stavljamo sve one stvari koje nam smetaju u domu, ali i namirnice koje ne stanu u hladnjak. Tako nam je balkon od velike koristi, ali zna ostavljati i neuredan dojam. Usto, nemamo mjesta za izaći na njega i popiti kavu, uživati u svježem zraku, suncu…

Sada, a naročito ako ne odlazite na posao, nego ste većinu vremena doma, pravo je vrijeme da pretvorite svoj mali balkon u ugodnu oazu na otvorenom i uživate tamo svaki dan.

Foto: El Mueble

 


PRIPREMITE VREĆU ZA SMEĆE I BOJU

Većina nas sada ima vremena za neke stvari koje je prije odgađala tjednima i mjesecima. Primjerice, obračun sa stvarima na balkonu, od kojih je dobar dio njih ustvari – smeće. Od kartonske i staklene ambalaže, stare odjeće i obuće, pokvarenih uređaja… Jer, sve što ste iznijeli na balkon vjerojatno više ni nećete koristiti, tako da je dobar dio toga za smeće, ali pazite da ga odvajate za recikliranje.

Pogledajte imate li što za bojati – ogradu, okvir prozora, ormarić, pleteni naslonjač pa se primite posla… Nakon toga prebrišite balkon i sve druge površine, kao i tegle u koje mislite zasaditi cvijeće.

 

Foto: Eugene Kulibaba /AD

 


ISKORISTITE STARI NAMJEŠTAJ IZ STANA

Sada je vrijeme da krenete na uređenje. Prije svega, ispitajte što imate kod kuće od namještaja koji biste mogli upotrijebiti za balkon, naročito ako vam je balkon do sada koristio kao skladište i nikada ga niste preuredili u mjesto na kojem ćete boraviti za lijepog vremena.

Klupa, naslonjač, stara fotelja, kuhinjski stolac viška… sve to dobro dođe. Kao i tabure, plastična kutija ili kofer koji mogu poslužiti kao stolić za posluživanje. Stolica također može imati takvu funkciju, a ako imate stare boje (možete ju naručiti i on line), obnovite je.

Foto: Sergej Ananjev

 


STOLNJAK MIJENJA SVE…

Obavezno pripremite stolnjak. On je dobar dekorativni detalj i s njim balkon izgleda drugačije, a izvrsno je rješenje ako je stol star i oštećen, ili je sloj boje izblijedio. Ako nemate stolnjak pravih dimenzija, onda umjesto njega može poslužiti komad stare tkanine, šal, marama, odrezani dio stare plahte ili prekrivača, plastična folija…

 

Foto: Architectural Digest

 


TEPISI I LAMPICE ZA TOPLINU

Kako biste što više mogli boraviti na balkonu, stolice i naslonjače obložite jastucima te se opskrbite dekama. Kako bi atmosfera bila toplija i ugodnija, pod obložite starim tepihom ili nekom prostirkom koja može poslužiti u ove svrhe.

Takvoj atmosferi, naročito kada sunce zađe, doprinijet će lampice koje možete pričvrstiti za ogradu, na zid ili prozorsku dasku. To će biti sjajan detalj koji će podići cijeli prostor.

Foto: Architectural Digest

 


CVIJEĆE JE “MUST HAVE”

Prilikom odlaska u dućan nabavite zemlju i sjemenje za neke nove proljetnice i ljetnice i posadite barem dvije tegle. Balkon će vam vrlo brzo procvasti i poželjet ćete biti na njemu cijeli dan. S obzirom na to da su temperature ipak malo više, novo zelenilo na balkonu može biti i sobno bilje koje će tamo ostati cijelo ljeto.

Foto: Inspired by Charm

 

Foto: Alvhem

 

Komentari