Trendovi u svijetu namještaja po mjeri: otkrijte koji materijali i uzorci su “in”

Idealno je vrijeme za isprobavanje novih ideja za opremanje interijera. Zato vam u nastavku donosimo trendove i novitete iz područja namještaja po mjeri koji je savršen način da prostor koji osmišljavate maksimalno iskoristite i dobijete dizajn kakav ste željeli

 

 

Namještaj po mjeri jedini je način da svoj prostor iskoristite do posljednjeg centimetra. Ujedno, samo tako možemo bilo koju prostoriju prilagoditi izgledu kakav želimo postići, a ne obrnuto.

“To znači da možemo istaknuti ono najbolje od interijera, sakriti mane ili nedostake, a često ih čak uspijemo i pretvoriti u prednost. A materijali kojima se to postiže sve su raznovrsniji i inovatvniji iz sezone u sezonu”, ističe Mirjana Mikulec.

Jedan od vječnih klasika koji oplemenjuje naše interijere od pamtivijeka svakako je drvo. Ne čudi stoga što na tržište svako malo stižu nove varijancije na temu koje naoko i na dodir sve više nalikuju na ovaj vječni materijal. Jedan od najpopularnijih takvih materijala je furnir. Furnirana iverica svestrani je proizvod izrađen od najkvalitetnijeg drva. Može se koristiti u bilo kojoj namjeni zbog svojih fizičkih i mehaničkih svojstava. Interijeri izrađeni od drva vrlo su elegantni i efektni, neovisno o namjeni ili stilu.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Isto vrijedi i za kamen. Ovaj klasik među materijalima polako ali sigurno ponovo osvaja tržište. Decostone jedan je od najvećih hitova u svijetu izrade namještaja po mjeri, a karakteriziraju ga tanki listovi pravog kamena škriljevca, s prirodnom površinskom strukturom, a valja spomenuti pritom da su i fleksibilni. Svaki list je različit i ima drugačiju teksturu, boja i izgled pa je samim time i unikatan. Lako se obrađuje standardnim alatima i može se koristiti za vrlo širok raspon primjene, za izradu namještaja, unutarnje i vanjske zidove itd.

 

Foto: Elgrad

 

“Prije nekoliko godina veliki su hit bili dekori visokog sjaja, a nakon zasićenja na scenu nam je stigla potpuna suprotnost, mat i polumat finiši. Iako su i dalje vrlo popularni, polako se na dizajnersku scenu probijaju metalik dekori ili završne obrade koje karakteriziraju metalni odsjaji“, otkriva Mirjana Mikulec. Jedna od najvećih prednosti ovog materijala je mat površina, dakle nema apsolutno nikakvog odsjaja, ali dio palete sadrži sjajne čestice koje ga istovremeno čine sjajnim. Tu su i klasični iverali čija je površina obogaćenja sjajnim finišem poput bakra, ali i obloge koje svojom površinom imitiraju plemenite metale, tako da izbor je zaista širok i ovisno o namjeni i ukusu svatko može pronaći ono što će mu najbolje odgovarati.

 

 

Na koncu, ni iveral nisu zaobišle inovacije i noviteti. Ovaj skromni vladar interijera svestrani je izbor u gotovo neograničenoj paleti boja i finiša. No, ono što se nerijetko uzimalo kao mana svakako je potreba za kantiranjem. One su danas zahvaljujući laserskoj mogućnosti kantiranja gotovo nevidljive, no tu nije kraj stilskim igrama i mogućnostima.

“Pri osmišljavanju namještaja po mjeri volim se poigrati bojama i rubnim trakama tako da one ne budu nužno u istoj nijansi. Tako možete dobiti doista originalne efekte i kombinacije boja, pa i mane ovog materijala jednostavno pretvoriti u prednost”, ističe dizajnerica. Volite li ipak više potpuno nevidljive prijelaze, moguće je i izgled rubne trake potpuno prilagoditi izgledu površine koju porubljujemo. Usklađenost rubnih traka s dekorom i strukturom daje namještaju kvalitetniji izgled.

 

Neovisno o tome za koji se materijal odlučili, pa i koju prostoriju doma opremali, sasvim je sigurno da izradom po mjeri teško možete pogriješiti. Naime, upravo je to jedan od aduta s kojim gotovi komadi namještaja teško mogu natjecati.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

Komentari