IZBJEGNITE IH NA VRIJEME: 7 najvećih pogrešaka koje radimo u uređenju kupaonice

Kupaonica je vrlo zahtjevan projekt u uređenju, kako u smislu organizacije prostora u malo kvadrata tako i u financijskom. Stoga je bitno sve isplanirati do posljednjeg detalja kako se greške ne bi događale. Jer, u kupaonici je teško sitnim izmjenama to popraviti…

 


Jednom kada napravite pogrešku u kupaonici, teško da ju možete ispraviti. Keramiku, odnosno zidne i podne obloge te sve ostale elemente – kadu, tuš, umivaonik, WC školjku… nije lako zamijeniti. To su zahtjevniji radovi koji iziskuju majstore, građevinske radove ali i velike financijske izdatke. Stoga je oprez, iako su pogreške dio svakog uređenja, iznimno bitan. Opreze uključuje pomno planiranje, prikupljanje informacija i savjetovanje sa stručnjacima.

Tako je mogućnost pogrešaka svedena na minimum, a vi ćete uživati godinama u kupaonici bez mijenjanja keramike i ostalih osnovnih elemenata. Detaljima poput galanterije, tepiha i ručnika ćete je osvježavati.

Kako biste pogreške izbjegli na vrijeme, donosimo vam, u suradnji s Bauhausom, sedam najčešćih!

Foto: Bauhaus

1. POGREŠAN IZRAČUN TROŠKOVA

Svaka adaptacija ili namještanje od nule podrazumijeva veće troškove nego što smo planirali. Nepredviđeni troškovi su stavka koji idu s uređenjem. To je ono čega bismo, ističu građevinari i dizajneri, trebali biti svjesni prije nego krenemo u (pre)uređenje bilo koje prostorije doma. Potrebno je stoga u sklopu pripreme za uređenje bilo koje prostorije nabrojati sve potrebno, do najsitnijih detalja. A zatim dodati još na dobiveni iznos 20 posto.

Za kupaonicu možete dodati 30 posto veći iznos jer se iznenađenja mogu dogoditi i tamo gdje se ne nadate. Naročito ako se radi o renovaciji starijeg interijera jer uvijek postoji mogućnost da moramo zamijeniti ili ugraditi ono što nije bilo planirano.

FOTO: BAUHAUS

 


2. ŽELJE ISPRED BUDŽETA I POTREBA

Bitno je misliti i na budžet s kojim raspolažemo. On je uvijek i određeno ograničenje, ali ga treba stavljati ispred naših želja. Imajte na umu da sve što je nestandardno i posebnije, uglavnom više i košta. Primjerice, ako polažete mozaik pločice, stavljate ugradbeni vodokotlić umjesto klasičnoga, želite više vrsta rasvjete, malu spa zonu unutar tuš kabine… Stoga unaprijed saznajte koliko će takav posao i materijal stajati i mogu li to uopće napraviti vaši majstori.

FOTO: BAUHAUS

Druga stvar koju treba staviti ispred želja su potrebe. Naročito je to bitno ako više članova koristi kupaonicu. Tada se svakako ne možete ravnati svojim željama. Primjerice, da želite masažnu kadu, a svi ostali članovi obitelji koriste i žele koristiti tuš kabinu. Isto se odnosi na bide. Bitno je unaprijed razgovarati o svemu i vidjeti koje je najbolje rješenje za sve. Možda će to ponekad biti kompromis, ali ponekad ovakav razgovor i posvještavanje stvarnih potreba donese bolje rješenje nego što smo se nadali.

FOTO: BAUHAUS

3. PREKASNO PLANIRANJE INSTALACIJA

Prije početka radova, raspored treba biti definiran. Kako instalacija, tako i ostalih elemenata u kupaonici. Instalacije je bitno postaviti u ranoj fazi uređivanja. Naročito pazite na električne instalacije, jer ćete zažaliti kasnije, kad sve bude gotovo ukoliko nemate dovoljno izvoda za rasvjetu odnosno utičnica na pravim mjestima. Imati produžne kablove u kupaonici nije baš najsretnije rješenje i zbog mogućnosti strujnog udara.

FOTO: BAUHAUS

Računajte također da žbuka i obloge koje dolaze na podove i zidove dodaju centimetre. Prilikom kupovine kade ili tuš kabine svakako bi to trebali imati u vidu. Planirate li tuš postaviti u kut između tri zida, kadu kupite tek nakon ravnanja i oblaganja zidova. Pripazite da kutovi u kupaonici budu što bliže ravnima jer će u suprotnom pločice izrezane u kutovima poprimiti nepravilan oblik i narušiti cjelokupni izgled.

FOTO: BAUHAUS

4. NEUSKLAĐEN RASPORED PLOČICA I KOMBINIRANJE BOJA I STILOVA

Često zidne i podne pločice imaju različite formate što može dovesti do vizualnog nesklada i narušavanja estetike. Primjerice, da se fuga između podnih pločica ne diže, odnosno ne nastavlja u istoj ravnini i na zidu. Takva asimetrija remeti ritam obloga. Problem možete riješiti promjenom rasporeda podnih (ili zidnih) pločica ─ umjesto linearnog rasporeda, postavite ih u dijagonalu. Ili stavite minimalne, gotovo nevidljive fuge između pločica i obojite ih da budu što sličnije pločicama – tako se linije neće vidjet i površina će izgledati kontinuirano.

Foto: Bauhaus

Za one koji žele apsolutni sklad primjerice kod keramike mramornog uzorka, potrebno je potruditi se oko žilica kako bi bile u kontinuitetu.

Također, važno je uskladiti boje, teksture i uzorke kako bi se postigao estetski sklad. Bitno je vidjeti kako željeni uzorci i boje funkcioniraju zajedno. U tome vam može pomoći djelatnici salona u kojem nabavljate elemente ili, još bolje dizajneri i arhitekti.

FOTO: BAUHAUS

5. NEMA PROSTORA ZA ODLAGANJE

Možda nam se to na prvu čini dovoljnim – imati ormarić ispod umivaonika za odlaganje stvari. No, to nikada ne zadovoljava potrebe skladištenja u bilo kojoj kupaonici. Pored ormarića u kojem ćemo držati higijenska sredstva kao i ona za čišćenje, prilikom planiranja treba odmah sagledati gdje još u prostoru možemo staviti police i ormariće za pohranu. Iskoristite ogledalo i zidove kako biste na njih stavili police i kutije za skladištenje. I nabavite što veći ormarić ispod umivaonika ili otvorene police kako bi što više stvari stalo u njih!

Foto: Bauhaus

Novi trendovi donose ormare u koje se mogu sakriti perlice i sušilice rublja, a u njima često ostane prostora i za košare za prljavo rublje, kao i deterdžente. Također, trend ugradbenih vodokotlića stvorio je novi prostor iznad školjke. Ta niša zatvori se ormarićem idealnim za odlaganje WC papira i sredstava za čišćenje.

FOTO: BAUHAUS

6. KRIVO POSTAVLJENA RASVJETA

Rasvjeta je, premda se to tako ne čini na prvi pogled, vrlo bitan segment svake kupaonice. Stavite izvode za rasvjetu na potrebna mjesta, kako to ne biste morali naknadno raditi. I kako bi kupaonica bila dovoljno dobro osvjetljena. Mnogi dizajneri ističu kako je loše osvjetljena kupaonica veliki minus za ovu prostoriju – kako funkcionalni tako i estetski.

FOTO: BAUHAUS

Potrebno je osigurati više modela rasvjete – od osnovne, stropne do one pomoćne na zidovima – oko ogledala. Tako možete imati podesivi intenzitet svjetlosti u kupaonici koji ćete uskladiti s vašim aktivnostima u prostoriji.

Nabavite rasvjetu otpornu na vlagu (dakle, bez tekstilnih sjenila) te onu koja ima zaštitu od vode kako ne bi došlo do kratkog spoja u dodiru s vodom.

FOTO: BAUHAUS

7. POGREŠAN KONCEPT UREĐENJA KOJI KUPAONICU ČINI JOŠ MANJOM

Prilikom odabira boja, materijala i uzoraka vodite računa ne samo o njihovoj stilskoj usklađenosti nego i o kvadraturi koju imate na raspolaganju. Više boja i uzoraka bolje funkcionira u većoj prostoriji, nego manjoj. No, kako su kupaonice u pravilu prostori manje, pa i premale kvadrature, bitno je ne pretjerivati u tome.

Jer, rezultat neće biti samo neskladan prostor, nego će izgledati i natrpano. Ovo zagušenje prostora bojama i uzorcima može stvoriti dojam još manje kupaonice nego što ona jest. Isto se odnosi i na tamne boje. One umanjuju prostor. No, možete ih uvijek unijeti u vidu akcenata – zid iza WC školjke, umivaonika ili jedan zid tuš kabine zatim galanterija (držači za sapun, četkicu za zube), rasvjetna tijela, ručnike, police… Intenzivne ili tamne boje te jaki uzorci sjajno funkcioniraju u nišama.

FOTO: BAUHAUS

PROMO

Komentari