WC školjke i vodokotlići – kako ih odabrati?

Iako se sve češće pribjegava odvajanju kupaonice i toaleta, u velikom broju kupaonica nalaze se i WC školjke. Iako naoko slične, WC školjke se razlikuju oblikom, bojom, ali i nekim drugim karakteristikama kao što je vrsta ispiranja koje može biti plitko ili duboko.


WC školjke i kotliće je najbolje uskladiti sa stilom ostalih sanitarija. Ovo naročito vrijedi za bidee, koji se obično nalaze odmah uz WC školjke, ali i za kade te umivaonike. Ako je kupaonica opremljena starinskom kadom s nogicama, s umivaonikom na nožicu i rubnom bordurom, tada je bolje izabrati klasičniju WC školjku iznad koje se nalazi vodokotlić s poteznom špagom ili lancem.

Za suvremeno uređene kupaonice, u kojima prevladavaju jednostavne ravne linije, predlažemo WC školjku četvrtastog ili ovalnog oblika, s vodokotlićima ugrađenima u zid ili u varijanti kada čine gornji dio WC školjke (monoblok).

Foto: Željko Rukavina
Foto: Željko Rukavina

Ove varijante štede i prostor. Viseće WC školjke danas se preferiraju za suvremeno uređene kupaonice jer se svojim dizajnom dobro uklapaju u takve prostore. Ovakve školjke se mogu postaviti na visinu koja odgovara posebnim potrebama ukućana (starije i nemoćne ili visoke osobe…). Prednost ovakvih WC školjki je i lagano čišćenje podova ispod njih. Ipak, viseće WC školjke traže snažan zid, a njihovo postavljanje može se pokazati skupljim od ostalih varijanti.

MMI- Profimont, Foto: Darko Mihalić
MMI- Profimont, Foto: Darko Mihalić

Danas su u trendu WC školjke koje ujedno imaju i funkciju bidea, kao i high-tech varijante koje omogućuju grijanje daske te regulaciju ispiranja iz vodokotlića na gumb. Sukladno sve jačoj ekološkoj svijesti, današnji vodokotlići pružaju i mogućnost reguliranja količine vode za ispiranje. U trendu su i školjke s raznim dezenima, kakvi će se naći i na umivaoniku i bideu, kao i školjke čiji se poklopci sami polagano zatvaraju nakon ispiranja. Svakako valja voditi računa da svaki novi dodatak WC školjci povlači za sobom i dodatni trošak.

Ukoliko ste u mogućnosti, preporučamo da zahod bude odvojen od kupaonice, što je u starim građanskim stanovima čest slučaj, a nerijetko ni ne postoji druga opcija. Svakako pazite da, iako nije riječ o istim prostorima, izbor sanitarija i estetika uređenja bude identična. Prečesto se zaboravlja da odvojene toaletne prostore isto tako možemo zanimljivo urediti detaljima i predmetima koje volimo.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Komentari