Savršeno obojen namještaj: sve tajne najjeftinijeg makeovera doma

U potrošačkom društvu u kakvom živimo često smo skloni olako odbaciti stare predmete i kupiti nove. Ipak, vrijedi razmisliti o opravdanosti toga – uz malo truda starom se namještaju može dati posve novi izgled.

 

I ne samo to. Vješto obnovljen komad namještaja može biti vraćen u punu uporabnu funkciju, a odlučite li ga prodati, možete mu i povećati vrijednost. Odlučite li se pozabaviti ovim poslom, trebat će vam kistovi za bojenje, temeljna boja, boja za drvo i štapići za miješanje, a pod možete zaštititi novinskim papirom i starim krpama.

 

Obavezan korak prije bojanja

Komad drvenog namještaja kojemu želite udahnuti novi život prvo treba dobro očistiti. Tijekom godina, čak i na dobro održavanom namještaju, obično se stvori ljepljivi sloj mješavine voska i prašine. U većini slučajeva lako ga je očistiti sredstvom za čišćenje drva na bazi ulja koje se može naći u specijaliziranim trgovinama i u većim supermarketima. Sredstvo treba obilno nanijeti na krpu, ostaviti sat-dva da djeluje, zatim obrisati čistom krpom. Po potrebi postupak se može ponoviti.

 

Foto: Fancycrave/Unsplash

 

Za skidanje stare boje ili laka trebat će vam brusni papir grublje strukture ili fen za skidanje stare boje. Oštećenja i nepravilnosti u drvu možete ispuniti epoksi kitom. Kada se stvrdne, nakon par sati, epoksi kit se može oblikovati i bojiti po želji, tako da se savršeno uklopi u cjelinu. Po završetku možete ponovno izbrusiti cijelu površinu namještaja finim brusnim papirom.

 

Foto: @creadecorarecicla/ @madammemo

 

Tehnike bojenja

Ako ste vješti s kistom ili valjkom, poslužite se njima pri nanošenju boje koja će osvježiti izgled starog namještaja. Prije početka bojenja možete isprobati poteze i intenzitet boje na dijelu namještaja koji nije vidljiv. Ako želite biti sigurni da će bojenje biti vrlo uredno, možete upotrijebiti uređaj za bojenje (špricanje). Nakon nanošenja prvog, temeljnog sloja boje, slijedi sušenje u trajanju od nekoliko sati pa do nekoliko dana, ovisno o kvaliteti boje i godišnjem dobu. U svakom slučaju bolje je ne žuriti sa stavljanjem drugog sloja. Ako je veliki kontrast između stare i nove boje namještaja, nekad treba nanijeti temeljnu boju dva puta. Zatim slijedi nanošenje boje. Činite to polaganim, ravnomjernim potezima kista ili valjka, uvijek u istom smjeru. Ako želite da namještaj bude sjajan, bojenje završite slojem laka i potom ga ostavite da se suši najmanje jedan dan.

 

Foto: @creadecorarecicla/ @unapizcadehogar

Kako nanijeti atraktivne uzorke

Na stolove, stoliće i ormariće s dužim nogama boju krenite nanositi odozdo prema gore. Bojite li ormarić s policama, prvo izvadite police van i očistite ih. Njih treba bojiti odvojeno od ormarića. Kada ste sve obojili, ako imate maštovite ideje, možete dodati neke zanimljive ili vesele detalje raznobojnih točkica ili leptirića. Pri tome vam mogu pomoći šablone ili skice napravljene štapićem ili vrlo tankim kistom. Ako su stare drške ormarića ili ladica dotrajale i oštećene, zamijenite ih novima. Poigrajte se bojama i oblicima.

Konačan rezultat može i vas iznenaditi. Osvježenje i vraćanje u funkciju starog dijela namještaja neće vam samo uštedjeti novac, nego vam dati i osjećaj zadovoljstva što ste obavili posao vlastitim rukama. I nadahnuti vaše prijatelje i rođake da učine isto!

 

Foto: Elmueble
Komentari