RASPORED U KUPAONICI: gdje što staviti i tako stvoriti maksimalan sklad i funkcionalnost

Kada je mala kvadratura u pitanju, a prostorija je visoko funkcionalna, kao što je to kupaonica, onda je raspored svih elemenata itekako bitan da sve bude usklađeno i praktično

 

 


Priča u uređenju kupaonice kreće od razmještaja svih elemenata – oni su ključni da bi sve funkcioniralo kako treba.

U ovoj prostoriji se svakako moraju naći sljedeći osnovni elementi: kada ili tuš (bilo zasebno ili u kombinaciji), umivaonik, mjesto za pohranjivanje neophodnih predmeta i ručnika te sustav grijanja. U velikom broju kupaonica naći će se i zahod te bide. Neophodne sanitarije i kupaonski namještaj ovise o veličini kupaonice, ali i o osobnim estetskim mjerilima.


Za početak, krenite od (često već) zadanog mjesta zahoda te određivanja mjesta za kadu/tuš, a potom krenite na umivaonike. Bez obzira što odabrali, kadu ili tuš kabinu stavljate u neki kut ili duž zida tako da što manje smeta i da bi se optimalno iskoristio prostor. Pazite da se vrata mogu nesmetano otvarati i da imate sloboda pristup kadi ili tušu, bez da vas drugi elementi ometaju.

Vrata tuš kabine također se moraju nesmetano otvarati te izbjegnite mogućnost da se ‘sudare’ s ulaznim vratima u kupaonicu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Mario Poje

Prilikom odabira mjesta za zahodsku školjku, predlažemo da vodite računa i o estetskom momentu, stoga savjetujemo da ona ne bude prvo što će se vidjeti nakon otvaranja vrata kupaonice, već da se smjesti na neko skrivenije mjesto u odnosu na sam ulaz, npr. iza umivaonika ili kade, ili da se pak odvoji bilo kojom vrstom pregrade (zidić od gipsane ploče, zanimljiv paravan i sl.).

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Uz zahodsku školjku se u pravilu smješta i bide, čije je postavljanje danas ponovno u trendu. Tek kad se odredi pozicija sanitarija predlažemo da se krene na nadogradnju u vidu namještaja i ostalog kupaonskog accessoirea.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Mario Poje

Prostor kupaonice mora biti prohodan. Ispred umivaonika i ormarića mora biti dovoljno velik, barem toliko da se ispred njih može nesmetano sagnuti, a predmete u ormarićima posložite prema tome koliko ih često koristite. Ako je kupaonski ormarić visok do samog stropa, na najviše police odložite sezonske stvari, poput krema za sunčanje i slično.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Ne zaboravite da će na pozicioniranje sanitarija i namještaja utjecati položaj vrata i prozora, a ako je kupaonica toliko mala da se ne može naći mjesta za radijatore, razmislite o podnom grijanju. Isto tako, u malim kupaonicama je dobro razmisliti i o kliznim vratima jer neće trebati slobodan prostor prilikom otvaranja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Kad se utvrdi razmještaj svih sanitarija i ostalog namještaja, predlažemo da se krene na iznimno važan segment plana rasvjete, čiji će smještaj uz funkcionalnost odigrati i iznimno važnu ulogu u kreiranju atmosfere i konačnog estetskog dojma čitave kupaonice.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


Vrlo je važan odabir materijala za pod i zidove. Kako je riječ o prostoru koji prije svega treba biti vodootporan, a i u skladu s našim preferencijama, trebamo odabrati i navedeno.

Pločice koje mogu biti keramičke, porculanske ili staklene, nisu jedino rješenje, i ovdje se nudi pregršt mogućnosti, pod može biti i od kamena, drva, laminata, bambusa, vodootpornog betona, pluta, gume, tepiha. Neki dijelovi mogu biti čak presvučeni metalom ili posebnim vinilskim tapetama!

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

Kada odabirete keramičke pločice, pazite na klasu. Često nas privuče cijena ili dizajn, a ne obraćamo pažnju na njihovu kvalitetu. Birajte uvijek 1. klasu pločica.

Isto tako, pazite i koji tip keramike odabirete. Ako je riječ o zidnim pločicama, onda ih nikako ne bi trebalo postavljati na pod, jer nisu napravljene da mogu podnijeti opterećenje, dok podne pločice mogu biti i na zidovima.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto : Sanja Jagatić
Komentari