PROTIV MONOTONIJE: osvježite svoj dnevni boravak kojim dominira siva boja

Već nekoliko godina siva je popularna u svakoj prostoriji doma, a naročito u dnevnom boravku. Ako ste vlasnik takvog dnevnog boravka, a želite unijeti malo živosti u svoj sivi boravak, saznajte kako to učiniti

 

 

 


Jednostavna, elegantna, smirena, profinjena, opuštajuća, moderna, u trendu – sve to je siva boja u interijerima. Dobrodošla je u svakom stilu, ali i prostoriji doma, iako je najviše koristimo u kuhinji, dnevnom boravku i spavaćim sobama. I to upravo zbog stvojstava koje smo naveli.

Rijetko koja boja je tako zahvalna u interjeru i možda se u tome krije tajna njezine popularnosti. Vrlo je prilagodljiva, kao uostalom i sve neutralne nijanse. Siva je jednostavno univerzalna!

No, s vremenom prostor u kojem ona dominira može zapasti u monotoniju. Ako ste došli do te faze sa svojom sivom dnevnom sobom, predlažemo vam nekoliko ideja kako je možete oživjeti i boravak učiniti novim i drugačijim.

Foto: Studio Grand-Design London

 

DEKORACIJA BILJEM

Zelenilo unosi svježinu i novi život u svaki prostor. Zato, ako želite nešto mijenjati, a htjeli bi da interijer izgleda što prirodnije, bilje je pravo rješenje. Tek jedna tegla na klub stoliću ili dvije-tri na prozorskoj dasci učinit će razliku. Usto, zelenilo će se jako isticati na neutralnoj sivoj pozadini, ali neće biti u stilskom neskladu s boravkom.

 

Foto: Unsplash

KOMBINACIJA S DRUGIM BOJAMA

Teško se uopće sjetiti boje s kojom siva ne čini dobru kombinaciju. Ako želite ostati u neutralnom spektru, onda posegnite za bijelom, svijetlo bež ili crnom. Zadržat ćete željenu suzdržanost, a boravak neće izgledati uniformirano.

Ako želite malo razigranosti, pastelne boje su pravi zgoditak. Siva obožava ružičastu, svijetlo plavu i žutu. Petrolej nijanse i ljubičasta su za još veći dojam profinjenosti.

 

Foto: Décor Abid bbb

UBACITE GLATKE SVJETLUCAVE POVRŠINE

Ukrasni detalji od metala ili sjajnih premaza zlatne, bakrene ili srebrne jako vole sivu. Oplemenjuje se prostor te izgleda glamuroznije. Raskošni lusteri od staklenih perlica ili stol s efektom ogledala također su dobra kombinacija, kao i staklo općenito, zatim kaljeno staklo, nikl…

Foto: Western Living Magazine

DODAJTE TOPLE MATERIJALe

Drvo je, uz bilje, izvrsna kombinacija ako želite postići dojam prirodnosti i topline. Prirodne boje drveta kao i puno drvo svih nijansi vrlo je popularna kombinacija u posljednje vrijeme u interijerima – kuhinjama, boravcima, hodnicima… Osim drveta, isti dojam će pružiti i dekoracije od prirodnih materijala – deke i ukrasni jastučići s uzorkom pletenine.

 

Foto: Shoko Studio/Małgorzata Opala

RASVJETA

Ambijentalna rasvjeta prigušenog intenziteta svjetla utoplit će svaki prostor, a naročito onaj opremljen u neutralnim nijansama među kojima je i siva. Dojam topline i dinamike postići ćete odabirom rasvjete toplih boja ili pak zanimljivih oblika koji neće biti nametljivi, ali će zato biti primijećeni. Zanimljiva sjenila, oblik luka podne svjetiljke, uzorci na tekstilu zidne lampe bit će dobar odabir.

 

Foto: Caner Ofset

 

Komentari