Zelena u dnevnom boravku: 15 savršenih ideja s jednom od najpopularnijih boja u interijerima

Zelena je jedna od onih boja koje su u trendu – pored ultra trendi tamno zelene, tu su i svjetlije nijanse koje su savršeno pristaju u svaku prostoriju doma. Mi smo se ovaj put zaustavili u najomiljenijoj prostoriju u domu, dnevnom boravku

 

 

Bilo da je riječ o akcentnom zidu, sofi, dekici ili nekoliko ukrasnih jastuka, dodavanje zelene boje ima moć potpuno transformirati bilo koji interijer. Ako želite osjećaj dramatike, svakako se prepustite bojama poput tamno zelene odnosno smaragdno zelene. Tražite li malo spokoja? Pobojajte zidove svjetlijim i mekšim nijansama poput mente ili pistacia. A za one koji žele napraviti veliki iskorak i jak stilski akcent u svome dnevnom boravku, tu je uvijek isprobana limeta zelena. U svakom slučaju – zelena uvijek stimulira i istovremeno nas uvijek odmara! Sve ove boje su u trendu, baš kao i svijetlo zelena boja mlade trave ili pak senfa te ni s jednom nećete pogriješiti. Naravno uz uvjet da pazite na nekoliko osnovnih pravila. Bitno je prije svega s kojim nijansama je kombinirate…

Nudimo vam nekoliko savjeta vezano uz zelenu, kao i ideja, ako baš niste sigurni kako biste zelenom osvježili ili kompletno nanovo uredili svoj dnevni boravak.

 

Foto: Ideal Home
  • Zelena je vrlo zahvalna i prilagodljiva boja jer se može kombinirati s gotovo svim drugim bojama. No, primjerice, zeleno-crvenu kombinaciju biste trebali izbjegavati, osim u božićnom periodu – tada je ovaj koloristički spoj zaštitni znak blagdana. U svim drugim slučajevima djeluje prenapadno.
  • Ako želite unijeti dozu elegancije ili raskoši, kombinaciji zelene s nekom drugom bojom dodajte malo zlatne ili srebrne. Želite li topliji i ugodniji dojam u dnevnom boravku, dobro je zelenu kombinirati sa smeđom i nekim njezinim nijansama.
  • Dozu luksuza i profinjenosti dat će kombinacija zelene s crnom, a svježine i vedrine zelena i žuta odnosno zelena i bijela.
  • Zelena jako voli drvo, ali i sve druge materijale te uzorke – mramor, terazzo, beton
  • Ako već imate osnovi namještaj, ili niste sigurni kako će izgledati vaš boravak u zelenom, bazirajte se na detaljima.
  • Zid i sofa mogu biti u zelenoj, ali ipak odaberite različite nijanse kako se namještaj ne bi stopio s pozadinom. Dobar način uključivanja zelene u boravak je zelenilo, koje će vam donijeti i svježinu i oživjeti prostor.
  • Odlučite li se za namještaj u zelenom, budite umjereni i pazite da ne budu svi komadi u ovoj nijansi. Primjerice, ako je sofa ili kutna garnitura zelena, odaberite neku drugu boju za policu za knjigama ili komodu.
Komentari