Garsonijere – kako ih opremiti?

Uređenje manjih prostora uvijek je svojevrstan izazov. Bez obzira na veličinu, interijer mora odgovarati odvijanju funkcija kao što su komunikacija, odmaranje, higijena i spavanje. Kako veći broj stvari u malim prostorima može „zašareniti“ i „zagušiti“ atmosferu stvarajući dojam neurednoga prostora, važno je dobro pripaziti prilikom odabira namještaja. Jedna od je u prostorima koristiti višenamjenski namještaj.

U manjim prostorima preporučamo svijetle neutralne palete boja – kako na komadima namještaja, tako i na podnim oblogama. Bez obzira je li riječ o parketu ili laminatu, razmotrite upotrebu prirodne boja drva. Ako se odlučite za parket, za manje prostore birajte bojom i teksturom ujednačene varijante, bez izrazitih godova. Bez obzira na vrstu, za manje prostore koristite obloge manjih formata jer korištenjem većih samo naglašavate manje dimenzije prostora.

Projekt: Vertebrae Architecture
Projekt: Vertebrae Architecture

U malim stanovima ne preporučamo eksperimentiranje sa stilova. Kako je funkcionalnost iznimno važan čimbenik u svakom prostoru manje kvadrature, birajte lagan namještaj jednostavnih modernih linija.
Osim ugradbenih ormara koji su vrlo praktični i vizualno nenametljivi, koristite niže i lakše komade namještaja – niske komode i ladičare, manje naslonjače i stolice nižih naslona i slično, jer takav namještaj će najmanje zakrčivati prostor.

1149Najfunkcionalnijim će se pokazati ugradbeni ormari s kliznim vratima. Dobro rješenje za male prostore su i fronte „obučene“ u ogledala, što će prostor učiniti vizualno većim. Umjesto većih kreveta birajte  sofe s mogućnošću razvlačenja, a dobra je ideja i ugradnja polica u zidove. U slučaju da ipak želite klasičan krevet, korisno je postaviti ga na podest, prostor ispod kojeg možete koristiti kao spremište a sam krevet koji je tako povišen danju može biti uz dodatke mnoštva jastuka svojevrsna lounge sofa.

Za ovakve prostore vrlo su prikladne stolice na rasklapanje koje se mogu lako premjestiti i na balkon ili terasu, a ako nisu potrebne, pospremite ih uza zid ili iza stola gdje ne će smetati prolasku. Dodatnu uštedu prostora pružaju i razne varijante taburea čija se gornja konstrukcija otvara poput poklopca, a njegova unutrašnjost je zapravo velika kutija koja pruža dodatni prostor za spremanje stvari. Namještaj skriven u namještaju zbog svoje funkcionalnosti sve je traženiji. Dobar primjer su stolići za kavu, koji sa svake strane sadržavaju mali tabure koji se po potrebi vade iz stolića, kao i tri ili četiri istovjetna stolića koji se mogu smjestiti jedan ispod drugog tako da ne zauzimaju puno prostora, a izvlače se prema potrebi.

1099

 

Maštovita klizna vrata umjesto klasičnih

Svakako rzmotrite ugradnju kliznih umjesto klasičnih vrata, gdje je to moguće. Danas je na tržištu velik asortiman kliznih vrata u raznim bojama, sa ili bez ukrasnih lajsni. Posebno efektnim će se pokazati klizna vrata od prozirnog metakrilata, u kojima se nalazi prirodni pijesak ili manji kamenčići, a koja su danas također dostupna na našem tržištu. Ovakva vrata kada su otvorena stvaraju osjećaj veće prostranosti i jedinstvene cjeline prostora te su dobar „mediteranski“ dekor svakom apartmanu na moru.

DB-04

Glede rasvjete predlažemo većegi broj manjih rasvjetnih tijela, bočno smještenih na zidove ili strop, a dobro je  izbjegavati visilice velikih dimenzija. Također, trake LED rasvjete možete postaviti iznad gornjega ruba ugradbenih ormara, između ormara i stropa, i u sokl pri dnu ormara te tako rasvjetom vizualno “olakšati” te velike komade namještaja i dobiti izuzetno efektnu rasvjetu.

Komentari