UKRASNI JASTUČIĆI: 5 savjeta kako odabrati one idealne za vaš dom

Ukrasni jastučići jedan su od jeftinijih i učinkovitijih načina kako transformirati prostoriju, osobito ako je riječ o dnevnom boravku ili spavaćoj sobi. Bilo da mijenjate izgled prostorije u skladu s godišnjim dobom, blagdanskim vremenom ili ste se pak jednostavno zasitili dosadašnjeg izgleda interijera, ukrasni jastučići su odličan saveznik.

Donosimo nekoliko ideja i savjeta za odabir ovih nezaobilaznih ukrasa svakog dnevnog boravka.

Top pet dekorativnih jastuka iz Lesnine

Foto: Sanja Jagatić

Obratite pozornost na materijal

Spadate li među one koji redovito unose promjenu u prostorijama, predlažemo da proljetni dekor upotpunite jastučićima od pamuka ili lana dok će vuneni, kožni i pleteni jastuci biti odličan odabir za hladniji dio godine. Također, želite li prostoriji dati profinjen izgled, razmislite o svilenim jastučnicama.

Spadate li među ljubitelje prirodnog, opuštenog izgleda prostora, pamučni, laneni i vuneni jastučići su odličan odabir. Svila je svevremenski materijal, no imajte na umu da su često “samo za gledanje”.

Birajte jastučiće s patentnim zatvaračem

Želite li redovito mijenjati jastučiće i njihov izgled, predlažemo da odaberete one čija se jastučnica može mijenjati. Tako ćete izbjeći spremanje onih s, primjerice, božićnim motivima tijekom toplijih mjeseci i izgled jastuka promijeniti stavljanjem druge jastučnice.

Foto: Pinterest

Trendi motivi i uzorci

Iako možda kod kuće njegujete bezvremenski izgled prostora koji odolijeva raznim trendovima, katkad je poželjno eksperimentirati s popularnim i pomodnim detaljima – ne zato da biste slijepo pratili trendove, već zato što su trendovi prilika da isprobate nešto novo i uz svega detalj ili dva promijenite nešto u svom domu. Dekorativni jastuci za takve su eksperimente stvoreni. U posljednje vrijeme popularni su heksagonski oblici i ostali geometrijski uzorci pa zašto ih ne biste isprobali upravo na jastučićima?

Odaberite pravi oblik

Ako mislite da je oblik sasvim nebitan faktor, varate se. Pravokutni oblici, koji su ujedno i najčešći, pružaju potporu cijeloj dužini leđa dok oni izduženi (valjkasti ili četvrtasti) pružati bolju potporu vratu ili donjem dijelu leđa. Zato prije kupovine razmislite i o svojim navikama te kako ga namjeravate koristiti. Ako vam je važna samo dekorativna funkcija, oblik prilagodite trosjedu ili fotelji, ovisno gdje ga želite smjestiti. Na primjer, okrugli će ukrasni jastučići “omekšati” sofu oštrih linija.

 

Komentari