SVIJET KERAMIKE: ideje i savjeti kako do savršene trendi kupaonice

Ponuda keramičkih pločica nikada nije bila uzbudljivija s obzirom na raznovrsnost motiva, dimenzija i oblika. Planirate li posve novu kupaonicu ili adaptaciju postojeće, saznajte koji su modeli u trendu!

 

 


Keramičke pločice su vrsta obloga koja vješto odolijeva svim trendovima i današnje kupaonice, ali i ostatak interijera nezamislivi su bez njih. Dolaskom novih materijala i novih načina oblaganja podova i zidova njihova pozicija neprikosnovenog klasika nimalo nije ugrožena.

Velika otpornost, dugotrajnost, lakoća održavanja te prilagodljivost svim stilovima kao i svim prostorijama, pored kupaonice i kuhinje, glavni su razlozi ovoj popularnosti.

Planirate li opremanje od nule ili renovaciju svoje kupaonice, donosimo vam u suradnji s Bauhausom nove raznolike ideje i trendove te savjete. Oni će vam izvrsno poslužiti i za sve ostale prostorije u domu!

Foto: Bauhaus

VELIKE DIMENZIJE

Kada su stidljivo u interijere počele ulaziti pločice većih dimenzija, nitko nije vjerovao da će tako brzo zavladati podovima i zidovima svih vrsta interijera i eksterijera. Velike dimenzije (40×80, 60×60, 90×90, 60×120…) u kombinaciji s trendom uskih i jedva primjetnih fuga stvaraju dojam luksuza, kontinuiteta i prostornosti.

Foto: Bauhaus

Velike dimenzije izvrsno funkcioniraju i u malim prostorima poput kupaonica, a naročito je efektno kada se kombiniraju pravokutni i kvadratni oblici koji čak mogu biti u različitim motivima ili bojama. Vodoravnim postavljanjem pločica u obliku pravokutnika stvarate dojam većeg prostora, što je dobar trik za male kupaonice.

Foto: Bauhaus

… ALI I JAKO MALE DIMENZIJE

Za sve one kojima ne se ne sviđa ideja velikih pločica ili ne bi da one dominiraju u prostoru, predlažemo iznimno male metro pločice. Ovakvi mali modeli dizajnirani su za prvu podzemnu željeznicu u New Yorku početkom 20. stoljeća, pa su po tome i dobile naziv. One su također u trendu, tako da će djelovati vrlo atraktivno na zidu kupaonice i kuhinje, a dobro izgledaju u kombinaciji s podnim pločicama velikih dimenzija.

Spojem iznimno malih i velikih dimenzija stvara se dinamika u prostoru, koji onda izgleda zanimljivije.

A ako želite dodati još malo atraktivnosti, birajte 3D modele sjajne površine pa se stvara dojam volumena. Pored standardnog modela dimenzija 10×20 cm postoji i malo veća, 10×30 cm.

Foto: Bauhaus

 


VINTAGE ŠARM

U modernim kupaonicama i dalje su poželjne elegancija i dojam raskoši koje stvaraju sjajna površina kao i uzorak mramora na keramici. No, paralelno s ovim trendom, postoji i jedan posve oprečan. Vintage i rustika donijeli su patchwork uzorak kao i varijaciju azulejos pločica, po kojima je Portugal, njihovo mjesto nastanka, poznat izvan svojih granica.

Ovi veseli i šareni motivi patchwork i azulejos pločica donose vedrinu i dinamiku u svaku kupaonicu te su izvrstan način kako ukloniti monotoniju. Na primjeru ispod možete vidjeti kako jednobojne odnosno uni pločice možete kombinirati s njima. Kako bi se bolje isticale, preporučuje ih se staviti na jedan zid ili dio zida kojeg želite istaknuti – iza WC školjke, u tuš kabini, iza umivaonika…

Foto: Bauhaus

KOMBINIRANJE RAZLIČITIH UZORAKA

Drvo, mramor i beton su uzorci koji će vladati svijetom keramike u 2022. godini, ali i dugo nakon toga. Budući da je inspiracija prirodom jedan od velikih trendova, njima se pridružuju i uzorci kamena i terazza, a dizajneri preporučuju njihovo kombiniranje. B

udite stoga odvažni i spajajte ne samo jednobojne pločice s nekim od ovih popularnih uzoraka, nego dajte priliku da se u istoj kupaonici nađu mramor, beton i(li) drvo!

Foto: Bauhaus

 


PROMO

Komentari