Vrste jastuka za bolji san i kako odabrati onaj savršeni

Ne odgovara svima isti jastuk – tanji, deblji, mekši, tvrđi… ukusa i potreba je koliko i modela.

Da spavajući provedemo veći dio života zasigurno već znate, no dok madracima najčešće i posvećujemo pažnju, jastuci nisu uvijek visoko na popisu prioriteta. Funkciju nerijetko podređujemo estetici ili pak prilagođavamo oblik jastuka jastučnicama koje smo odabrali. Nepotrebno je isticati da to nije u interesu vašeg sna i zdravlja, zato donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u odabiru pravilnog jastuka.

Pravi jastuk omogućit će vam kvalitetan san i odmor, dok će onaj krivi utjecati na bolove u vratu, ramenima, glavobolju i druge probleme. Čak i kada ste zadovoljni jastukom, ako je star, vjerojatno sadrži puno prljavština i prašine, pa se preporuča redovito ih mijenjati. Ako je stariji od dvije godine, svakako je vrijeme za novi.

Foto: Ivana Niskota
Foto: Ivana Niskota

Ova dva čimbenika svakako uzmite u obzir pri odabiru jastuka.

  • Položaj spavanja

Volite li spavati na leđima, dobar su izbor tanji jastuci kako se vrat ne bi previše svijao. Također, pazite na oblik donjeg dijela jastuka koji dolazi tik ispod vašeg vrata.
Volite li spavati na boku, birajte čvršći jastuk da vam glava ne bi “potonula” i dovela vrat u neprirodan položaj. Volite li pak spavati na trbuhu, birajte što tanji model. Možda vam jastuk čak ni ne treba u ovoj pozi, ovisno o vašim navikama, no u tom slučaju nije loše postaviti jastuk pod trbuh kako bi izbjegli bolove u donjem dijelu leđa.

  • Materijal

Jastuci se najčešće izrađuju od gela, memorijske pjene, hladno lijevane pjene, lateksa, vune ili pamuka i perja. Memorijska i hladno lijevana pjena te gel posljednjih su godina vrlo popularni zbog kakvoće i potpore vratu. Teško je reći koji će vam najbolje odgovarati – možda volite čvršće ili mekše oslonce za glavu, no tu je još jedan faktor – možda vam zbog trenutnih bolova u vratu više odgovara jedan tip, a već za nekoliko dana drugi će vam se činiti kao bolja opcija. Zato nije loša ideja imati više jastuka, no i pomno odabran jedan bit će sasvim dovoljan.

Adobestock
Adobestock

Evo osnovnih odlika pojedinih materijala jastuka:

1. Memorijska pjena – ovaj je materijal vrlo popularan zbog smanjena pritiska na ključnim točkma prilikom sna. Oblikuju se prema glavi i tijelu tijekom spavanja. Dolaze u mnogim oblicima, među kojima je i popularni S-shape s potporom za vrat.

2. Gel – Ovaj materijal omogućuje da se jastuk oblikuje prema korisniku, a odlikuju ga jedinstvena toplinska, elastič?na i higijenska svojstva. S obzirom da lagano hladi, odličan je izbor za ljude koji se dosta znoje dok spavaju.

3. Hladno lijevana pjena – visokokvalitetan materijal, zasniva se na vodi s a odlikuju ga elastičnost, udobnost i prozračnost.

Komentari