Rasvjeta u kupaonicama

Dobra kupaonska rasvjeta, uz svoju jasnu praktičnu funkciju, ima i estetsku, ali i sigurnosnu dimenziju. Dobro osvijetljen prostor zahtijeva jasan plan rasvjete koji se može podijeliti na tri cjeline – osnovno kupaonsko svjetlo, praktična rasvjeta i ambijentalna.


Prvo i osnovno kupaonsko svjetlo nalazi se obično u centralnom dijelu stropa, u vidu plafonjere ili visećeg rasvjetnog tijela. Za manje kupaonice predlažemo jednostavnija i nenametljiva rasvjetna tijela, jer se viseća rasvjeta, osobito ona većih dimenzija, može pokazati prenametljivom i vizualno zagušiti prostor. Visilice obično zahtjevaju više prostora kako bi došle do izražaja, pa hi radije ostavite za veće prostorije u kojima će (doslovno) zasjati.

Foto: Ivana Niskota
Foto: Ivana Niskota

Drugu cjelinu čini prvenstveno praktična i funkcionalna rasvjeta na točno određenim mjestima gdje je dodatno svjetlo prijeko potrebno za obavljanje pojedinih radnji poput brijanja ili nanošenja make-upa. Ovakav tip rasvjete obično nalazimo uz ili na kupaonskim ogledalima i/ili gornjim kupaonskim ormarićima, bilo da je riječ o pričvršćenim manjim lampicama ili onima s dodatnom mogućnošću okretanja u željenom smjeru.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Treću cjelinu čine dekorativna, ambijentalna rasvjetna tijela, čija je primarna funkcija stvoriti željenu atmosferu i estetski dojam, ali i naglasiti pojedine elemente u prostoru. Imate li veliku kupaonicu nemojte nikako izostaviti ambijentalnu rasvjetu jer ima iznimno važnu estetsku ulogu u prostoru.

Foto via: Freshome
Foto via: Freshome

Naravno, tu je i prirodna svjetlost koja je bez premca najbolje rješenje. No ipak, kupaonica je možda i jedini tip prostorije kojem prozori nisu potrebni – pod uvjetom da postoji ventilacija. To je vrlo intimna prostorija u kojoj se najčešće ne zadržavamo dugo, a s obzirom na ta svojstva, kupaonica može poslužiti kao idealna podloga za “stilske vježbe”. Za razliku od spavaće sobe ili pak dnevnog boravka koji pred nas stavljaju imperativ udobnosti i funkcionalnosti, kupaonica je jedna sasvim drugačija prostorija u kojoj je svako eksperimentiranje dopušteno.

Stoga, ako niste ljubitelj bijelih, jednostavnih kupaonica, odvažite se na dozu originalnosti, a rasvjeta neka vam bude najjači saveznik za stvaranje odličnog ambijenta.

Komentari