(Pre)uređenje kupaonice: saznajte odgovore na sedam najčešćih pitanja i nedoumica

Osmišljavanje izgleda i opremanje kupaonice veliki je izazov za vašu kreativnost, vještinu donošenja odluka kao i planiranje proračuna. Kako biste napravili što manje grešaka i rezultat bio optimalan, uz pomoć tvrtke Petrokov odgovaramo na sedam najčešćih pitanja s kojima se susrećete u avanturi zvanoj nova kupaonica

 

 

U kupaonici više nego u bilo kojoj drugoj prostoriji u vašem domu, osim izgleda i rasporeda, moramo uzeti u obzir ograničenja prostora i sve funkcije koje treba ispuniti. Muči nas kako opremiti kupaonicu, učiniti je lijepom, udobnom i prikladnom za potrebe svih koji žive u kućanstvu, koje elemente upotrijebiti, koji dizajn odabrati…  Pitanja je doista bezbroj! Stoga smo odlučili odgovoriti na sedam najčešće postavljanih pitanja, koja će vam pomoći u opremanju savršene kupaonice. Usput se inspirirajte projektima studija Mirjane Mikulec  realiziranih u suradnji s tvrtkom Petrokov.

 

1. Bezvremenski ili moderni stil?

Ovo je doista zna biti prava muka: odlučiti se za stilsko usmjerenje kupaonice. Najčešća dvojba pritom je trebamo li je urediti prema trenutnim trendovima ili pak bezvremenski. Jer, željeli bismo da bude atraktivna, ali ne samo kada bude nova, nego i za 15-ak godina… Nažalost, ne postoji nijedan savršeni recept za stil uređenja kupaonice i konačna odluka je na vama. Najvažniji orijentir neka vam bude odgovor na pitanje što doista želite – modernu kupaonicu kao iz kataloga ili posebnija kupaonica koja će odražavati vaš stil i osobnost.

No, budite spremni i na male kompromise između ova dva pristupa te kombinirajte jedno i drugo. Primjerice, neka manji komadi, koje lakše možete zamijeniti (rasvjeta, umivaonik, galanterija, ogledalo, košara za rublje, zelenilo…) budu u trendu, a ostali neka naginju klasici (keramika, kada, školjka…)

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI; OPREMA KUPAONICE: PETROKOV / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

2. Kako urediti malu kupaonicu?

U opremanju kupaonice ne zaboravite pravilo br. 1: funkcionalnost je najvažnija. Naročito je u skučenoj kvadraturi bitno isplanirati sve elemente kako bi se spriječila zagušenost. Osim pogrešnim odabirom elemenata, ovaj dojam može se stvoriti krivim uzorcima, bojama i dekoracijama. Opća pravila su: odabirati svijetle boje, monokromatske pločice bez uzorka (ako je samo jedna vrsta), a ako se odlučite kombinirati više vrsta pločica uzeti maksimalno dvije vrste od kojih onda jedna može biti s uzorkom, dobro osvjetljenje, strop bijele boje, velika ogledala, tuš umjesto kade, ormarići umjesto otvorenih polica, malo dekoracija i detalja. Svijetle boje i ogledala, kao i veće dimenzije pločica dat će dojam prostornosti.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI; OPREMA KUPAONICE: PETROKOV / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

3. Tuš ili kada?

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI; OPREMA KUPAONICE: PETROKOV / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

4. Na koju visinu montirati umivaonik?

Standardna visina umivaonika u kupaonici je od 85 do 90 centimetara, računajući od poda do gornjeg ruba umivaonika. No, ne morate slijepo slijediti ovaj savjet jer umivaonik mora biti prilagođen vašim potrebama – uzmite u obzir svoju visinu, kao i ostalih članova kućanstva, zatim koriste li djeca ili osobe s invaliditetom kupaonicu… Svakako je bitno, ako je osoba u invalidskim kolicima, da se visina podredi tome kako bi mogla nesmetano pristupiti umivaoniku i obaviti higijenu. Također, pazite prilikom određivanja vrste umivaonika (ugradnog, samostalnog ili nadgradnog) kako ne biste krivo izračunali visinu.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI; OPREMA KUPAONICE: PETROKOV / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

5. Kako pohraniti kozmetiku i higijenska sredstva?

Jedna od bitnih stavki u uređenju kupaonice, a koju često zaboravimo jest skladištenje kozmetike, higijenskih sredstava i drugih sitnica. To može biti problem naročito u malim kupaonicama. Svaki član kućanstva želi imati barem svoju policu, ladicu ili ormarić. Oslonite se na rješenja koja kombiniraju nekoliko funkcija, poput zrcala nad umivaonikom koji je ustvari fronta ormarića u kojem ćete pohraniti kozmetiku i ostale sitnice.

Košare su uvijek dobrodošle, ali i ormarići unutar kojih možete osmisliti sustav ladica, polica za ručnike, toaletni papir i sredstva za čišćenje te izvlačnih košara za rublje. Najjednostavnije je to riješiti ugradbenim ormarićem u čijem je sklopu umivaonik ili plitkim ormarićima iznad školjke ili duguljastim uskim sa bočne strane umivaonika.

Foto: Petrokov

6. Trebaju li svi zidovi i podovi biti obloženi keramikom?

Ne trebaju, ali je keramika najbolje rješenje jer je najotpornija na vlagu i habanje. Dobre opcije, kada govorimo o podu su i lijevani pod (epoksi smola), kamen (terazzo) ili mramor, ali danas postoje keramičke pločice sa savršenim uzorkom terazza, mramora, betona, drveta… Izgledaju jednako impresivno, daju udobnost i puno su lakše za održavanje od prirodnog kamena, drveta, mramora… Pločice s uzorkom drva će se primjerice lijepo ukomponirati s keramičkim pločicama i materijalima koji imitiraju kamen ili beton.

Ako pak niste za opciju da svi zidovi budu obloženi keramikom, tada gornji dio (ne  veći od 1/4 dužine zida) pobojajte ili obložite tapetama. No, budite svjesni da ćete morati malo češće obnavljati takve zidove i prozračivati prostoriju jer je ipak riječ o prostoriji izloženoj vlazi.

Foto: Petrokov/Ragno

7. Radijator ili podno grijanje?

Radijator je svakako povoljnija opcija od podnog grijanja, jednostavan je za montažu i učinkovit. Pored toga, suvremeni radijatori izgledaju bolje nego ikada! Naime, moderni radijatori na ljestvama toliko su lijepi da izgledaju kao dekoracija, a usput se mogu koristiti i kao stalak za ručnike. Brzo se zagrijavaju i hlade, tako da se vrlo jednostavno može prilagoditi temperatura u kupaonici, ovisno o trenutnim potrebama.

Podno grijanje, s druge strane, iako zahtijeva profesionalnu ugradnju i pažljiv odabir materijala koji će doći preko cijevi, osigurava ravnomjernu emisiju topline, a samim time i konstantnu, optimalnu temperaturu u kupaonici. Najveću toplinsku udobnost osigurat će ugradnja oba rješenja u kupaonici. Preporučujemo ga u posebno malim kupaonicama gdje ni podna površina nije velika pa izdatak podnog grijanja nije velik.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI; OPREMA KUPAONICE: PETROKOV / Foto: Darko Mihalić
Komentari