TOP 7 stvari kao stvorenih za savršenu malu kupaonicu

Dizajneri vole reći kako je mala kupaonica – veliki izazov. Potrebno je u skučeni prostor ukomponirati nužne, osnovne elemente koji moraju činiti estetski skladnu cjelinu. Zavirili smo u ponudu trgovine Petrokov i izabrali komade idealne za male prostore koji k tome osvajaju svojim dizajnom

 

 

Mala kupaonica je naša stvarnost i rijetki su oni koji u svome domu imaju drugačiju situaciju. Često znamo pomisliti kako bi nam dobro došao barem jedan kvadrat više, jer bismo tada mogli ostvariti sve svoje snove u kupaonici – netko dodatni ormarić za odlaganje stvari, netko veću tuš kabinu a netko umjesto nje kadu… Kada opremamo skučenu prostoriju, obično volimo gledati stvari iz pozicije nedostataka i problema, što je ustvari krivi način. Dizajneri zato uvijek tvrde kako je mala kupaonica veliki izazov, i doista bismo trebali i mi prihvatiti takav stav. Tada bi nam svakako bilo lakše krenuti u opremanje ili makeover. Težište bi trebali staviti na to što možemo učiniti da izgleda prostranije. Kako to postići?

  • Prije svega, kupaonicu ćemo učiniti većom pravim odabirom boja. Za malu kupaonicu idealne su svijetle nijanse neutralnog spektra, kao što su bijela, siva i bež, ali akcenti u upečatljivijim (pastelnim ili jarkim) bojama su dobrodošli.
  • Također, dobro je birati sanitarije koje ne plijene pozornost svojim volumenom jer će prostor izgledati zagušeno, a usto će vam otežati kretanje. Jer, u maloj je kupaonici svaki centimetar važan.
  • Ne pretjerujte u detaljima i uzorcima jer ćete umanjiti kupaonicu. No, ogledala velikih dimenzija se nemojte odricati jer reflektiraju okolni prostor i prirodnu svjetlost te stvaraju dubinu i dinamiku. Bolje je u svakom slučaju imati jedno veće nego nekoliko manjih ogledala!

 

U ponudi trgovine Petrokov pronašli smo komade koji su svojim dizajnom i dimenzijama idealni za male kupaonice. Evo veličanstvenih sedam!

 

1.

Birajte stijenke tuša odn. paravan jednostavnog dizajna, bez puno detalja i bez vrata jer ionako nemate previše mjesta za njihovo otvaranje. Ako ga naslonite na zid, bit će dovoljna samo jedna ploha koju ćete pričvrstiti za zid s bočne ili gornje strane, te otvoreni dio kroz koji možete ulaziti i izlaziti. Birajte prozirno staklo ili plastiku jer su transparentni i neće stvarati ograničenja u prostoru.

STAKLENI PARAVAN ZENITH ZA WALK-IN TUŠ, AQUAESTIL, 2813,19 kn / FOTO: PETROKOV

 

2.

Razmislite dobro o mjestu za skladištenje, i nastojte sve stvari smjestiti u ladice, ormariće i na police. Tako se stvara veći dojam urednosti. Birajte umivaonike s ormarićima ili policama ispod njih, koji mogu još dodatno imati i držač za ručnike. Sve će vam tako biti nadohvat ruke.

UMIVAONIK FUJI, SCARABEO, 2587,45; POSTOLJE LAVA 3203,51 KN / FOTO: PETROKOV

 

3.

Miješalice za tuš također trebaju biti jednostavnog volumena i ravnih ili blago zaobljenih linija, bez puno dodataka koja bi stvarala pretjeranu uočljivost i prerasla u napadnost. Jer, u malom prostoru sve je uočljivije i zato treba paziti na dizajn. Jednostavne stvari također plijene pažnju!

MIJEŠALICA ZA TUŠ, ROCA, 4039,97 kn / FOTO: PETROKOV

 

4.

Manje je više vrijedi naročito za kupaonice, i to one koje su male površinom. Odsustvo previše boja, uzoraka i detalja otkrit će ljepotu dizajna osnovnih elemenata, poput ove miješalice. Svakako vodite računa da se oblik miješalice uklapa u dizajn umivaonika.

MIJEŠALICA ZA UMIVAONIK INSIGNIA, ROCA, 1502 kn / FOTO: PETROKOV

 

5.

Ormarići ispod umivaonika su sjajno rješenje za pohranu higijenskih i drugih sredstava, no ako je kupaonica jako mala, tada umivaonik bez ormarića olakšava kretanje. Ormariće preselite na zidove (primjerice onaj iznad perilice ili školjke), a nabavite umivaonik ugrađen u ploču koja ima mjesta za odlaganje sitnice (četkica za zube, sapun..). Birajte umivaonik s opcijom držača za ručnik. Tako ćete uštedjeti na prostoru.

UGRADBENI UMIVAONIK IN-OUT, SCARABEO, 1217,50 kn/ FOTO: PETROKOV

 

6.

Bez obzira je li riječ o velikoj ili maloj kupaonici, danas je poželjno imati tuš u ravnini poda ili s plitkom kadom, koja osvaja svojim suptilnim dizajnom. Ne brinite za odvod, jer svaka kada ima kosinu prema rubu ili središtu. Ovakav koncept tuša idealan je za manje kupaonice jer briše ograničenja i stvara prostornost.

KADA ZA TUŠ KABINU QUASAR, GLASS, 4506,25 kn / FOTO: PETROKOV

 

7.

Kutni umivaonik također je jedna od sjajnih opcija za malu kupaonicu jer tako ćete savršeno iskoristiti svaki kutak prostorije. Sam ugao možete iskoristiti za držanje sapuna, a ako je umivaonik pored prozora, prozorska daska može poslužiti za odlaganje stvari.

KUTNI UMIVAONIK SQUAREE, SCARABEO, 2008,88 kn / FOTO: PETROKOV

 

PROMO

Komentari