PRVI ZAJEDNIČKI STAN MLADOGA PARA: sjajno uređenih 55 kvadrata na dvije etaže

Na posljednjem katu stambene zgrade u poljskom gradu Lodzu studio 3XEL Architekci uredio je prekrasan dvoetažni stan od svega 55 kvadrata za mladi par kojem je ovo prvi zajednički dom


 

Sylwia i Bartek, mladi par zamolili su 3XEL Architekci u osmišljavanju izgleda njihova prvog zajedničkog staa. Veliki su ljubitelji dizajna i željeli su da prostor bude pomno osmišljen. Pore toga, htjeli su da on bude inspiriran različitim stilovima, od industrijskog, preko skandinavskog pa do minimalizma. Sviđala im se ideja eklektičnog interijera, ali ne i pretrpanog namještajem, bojama i uzorcima. Arhitekti su stvorili eklektičan, koherentan i ugodan interijer.

Foto: Dariusz Jarząbek

Stilistička osnova je promišljena paleta boja – dominiraju crna, bijela te drvo u prirodnoj boji s akcentima u zelenoj. Tu su i decentni, ali upečatljivi detalji poput bakelitnih prekidača, industrijskih plafona ili modernih skrivenih vrata.

Foto: Dariusz Jarząbek

Funkcionalnost i dobro isplaniran prostor bili su također zahtjevi vlasnika, budući da se nalazi na dvije etaže ukupne površine od svega 55 četvornih metara.

Foto: Dariusz Jarząbek

Donja etaža nije bila dovoljno velika za dnevni prostor pa su arhitekti morali dio sadržaja prenijeti i na gornju etažu. Zbog toga je bilo potrebno otvoriti dio prostora na gornjoj etaži, urediti ga kao dnevni boravak i povezati ga s donjom etažom u kojoj se nalazi kuhinja s blagovaonicom te kupaonica i ulazni prostor. Ovakva podjela prostora ovaj stan učinila je još posebnijim.

Foto: Dariusz Jarząbek

Na gornjoj etaži pored dnevnog prostora u kojem se našlo mjesta i za radni kutak nalazi se spavaća soba pod kosim stropom i krovnim prozorom koji pruža prijeko potrebno prirodno svjetlo. Kosina je ovoj jednostavno uređenoj prostoru dala intimniju atmosferu.

Foto: Dariusz Jarząbek
Komentari