5 ključnih faktora skandinavskog stila

Vedri, prozračni i šarmantni interijeri sa Sjevera koji su se munjevitom brzinom proširili po cijeloj Europi i svijetu, ni nakon pola stoljeća ne prestaju biti izvorom inspiracije za uređenje doma. Toplina, jednostavnost i status evergreena među stilovima zasigurno su dobri razlozi da i vi pokušate u dom unijeti dašak skandinavskog dizajna.


1. Svjetle boje
Zaboravite na intenzivne, tamne boje, kao i kombinacije istih. Skandinavski stil ne trpi boje, no ako ne možete bez malo šarenila, držite se svjetlih, pastelnih i nježnih nijansi koje neće plijeniti pozornost. Jarke nijanse ostavite za detalje poput ulja na platnu, vaza i drugih dekoracija.

2. Monokromatske tkanine i materijali
Crno bijeli i sivi uzorci vizualno razbiti monotoniju i nedostatak boja. To može biti tek nekoliko dekorativnih jastučića ili pak detalji. Možete kombnirati više različitih uzoraka, samo pripazite da se držite crno-bijele sheme. To je jedan od najjednostavnijih načina kako udahnuti prostoru malo nordijskog štiha.

3. Skandinavski dizajnerski klasici
Neki od najpoznatijih dizajnerskih klasika poput stolica Arnea Jacobsena ili Hansa Wegnera, kao i visilice Poula Henningsena instant su način kako unijeti dozu skandinavskog stila u dom. Iako  je većina tih komada namještaja nastala prije pedesetak godina, one su i danas jednako popularne, a na njihovu se dizajnu tragovi vremena ne vide. Upravo suprotno – podižu svaki interijer i daju mu dozu stila, jednostavnosti i profinjenosti. Sudeći po svemu, neće tako brzo izaći iz mode.

Via: Stadshem
Via: Stadshem

 

4. Krzno
Bilo pravo ili umjetno, životinjsko krzno daje toplinu prostoru i podsjeća na šumske pejzaže Skandinavskog poluotoka.

5. Viseća rasvjetna tijela
S obzirom da su na europskom sjeveru zimske noći duge, ne čudi da se javila potreba za što većom količinom svjetla – kako prirodnog koje se očituje u svjetlim interijerima i mnoštvu prozora, tako i onog umjetnog. Viseća rasvjetna tijela u razini očiju jedan su od najboljih načina kako unijeti toplinu i osjećaj udobnosti kojom skandinavski interijeri odišu. Nerijetko su visilice upravo ono što nedostaje kao završni touch prostoru.

Komentari