Kako stvoriti savršenu oazu za odmor

Danas se klasična spavaća soba postepeno mijenja – više nema samo svoju primarnu funkciju, već postaje dio stana u kojem se boravi, odmara i uređuje.

Današnje stanovanje diktira razmišljanje o funkcionalnosti, komfornosti, praktičnosti i estetici, a u skladu s time i pristupa se i projektiranju spavaće zone. Sastavni dio spavaće zone čini spavaća soba, kupaona te garderoba ili walk-in ormar. Prostorne jedinice su međusobno povezane i čine komunikacijski skladnu i funkcionalnu cjelinu.

Spavaća soba

Spavaća soba zauzima najveću površinu unutar spavaće zone. U njoj započinjemo i završavamo dan te iz tog razloga mora biti udobna, topla i estetski lijepa. Pri planiranju rasporeda namještaja treba uzeti u obzir kvadraturu samog prostora, kao i čvrsto zadane parametre koji beskompromisno diktiraju veličinu i krajnje mjesto na koje ćete smjestiti određeni komad namještaja.

Centralni dio sobe je svakako krevet oko kojega moramo ostaviti ophod sa svake strane minimalno 50 cm za normalno kretanje. Samostalan krevet ili krevet koji s policama ili ormarom čini cjelinu, drveni ili metalni, masivnijih ili laganijih okvira, sa ili bez regulacije podizanja i spuštanja uzglavlja ili nogu, krevet je centralni element spavaće sobe. Slijede ga noćni ormarići ili zidne police raznih oblika i dekora na koje se mogu odložiti sve potrebne sitnice.

letti&co
letti&co

Garderoba

Garderoba se posljednjih godina integrirala u većinu stambenih prostora na način da postaje novi prostor unutar spavaće zone. Ovakvo značajno mjesto svakako je zauzela zbog mnogobrojnih prednosti. Osnovna prednost je njena veličina koja omogućuje nesmetano kretanje unutar prostora. Dobrom organizacijom garderobe sve postaje lakše, svaki komad odjeće i obuće nam je na dohvat ruke.

Svaki kutak unutar garderobe mora se pomno isplanirati. Odjeća može biti na otvorenom ili skrivena iza fronti ormara ili pomične tkanine. U slučaju otvorene garderobe potrebno je garderobu odijeliti od ostatka prostora vratima, kako bi se izbjeglo nakupljanje prašine. Gornji dio ormara dobro je iskoristiti za vješalice i police dok je donji dio pogodniji za pliće i dublje ladice te papirnate kutije u koju se mogu pohraniti razne sitnice. Na donjem dijelu dobro je isplanirati prostor za cipele.

Kod većih i luksuznijih garderoba često se pojavljuje i centralni pult u kojem se odlažu sitniji predmeti kao nakit, šeširi, kravate…ili tabure na kojem možemo razmišljati o odjevnoj kombinaciji. Kod organizacije garderobe svakako je važno isplanirati i mjesto za veliko ogledalo koje može biti dio fronte ormara, postavljeno na zid ili samostojeće. U većini slučajeva garderobe nemaju prirodno osvjetljenje i zato je potrebno osigurati jaču rasvjetu. Osim centralne, dobro je postaviti i rasvjetu ispod polica.

Mirjana Mikulec interijeri
Mirjana Mikulec interijeri

Kupaonica

Kupaonice su sve češće sastavni dio spavaće zone direktno vezane na spavaću sobu i garderobu. Razlog tome su komfor i ubrzan način života koji je doveo do toga da kupaonica zajedno sa spavaćom sobom i garderobom postaje mala oaza odmora nakon naporne svakodnevnice. U ovakvim kupaonicama najčešće su smješteni WC-školjka, umivaonik i tuš, a ukoliko kvadratura dopušta, česte su kade, hidromasažne kade pa čak i saune.

Minimalna širina prostora ispred kade ili tuš kabine ne bi smjela biti ispod 60 cm, ispred umivaonika od 55-90cm dok je WC-školjci potreban prostor širine 70 cm dok je ispred nje potrebno 60cm. Osim klasičnih zidnih i podnih keramičkih pločica danas je sve popularnije postavljanje epoksidnih smola i vodootpornih tapeta u kupaonice kod kojih je održavanje svakako prednost te u estetskom aspektu široka paleta boja, tekstura i dekora.

mirjana mikulec interijeri
mirjana mikulec interijeri

Dodatni savjeti

  •  koristite umirujuće boje zidova unutar spavaće sobe kako bi se stvorio ugodan i topao ambijent
  •  dobra komunikacija unutar spavaće zone: spavaća soba- garderoba – kupaona
  •  dobra rasvjeta i po mogućnosti ventilacija unutar garderobe
  •  ako je moguće, ne ulaziti u kupaonicu izravno iz spavaće sobe – buka iz kupaonice može ometati san a vodena para od tuširanja se može uvući u posteljinu
  •  nastojati imati čim manju udaljenost između wc školjke i kreveta – optimum 6 m linije hoda
Komentari