4 najbolje boje za svaku spavaću sobu. Ako nemate ideja, nudimo vam i savršenu inspiraciju

U odabiru boja za spavaću sobu trebamo se prije svega voditi pravilom da u njoj budu nijanse koje nas opuštaju i umiruju. Odabrali smo za vas četiri koje će najviše doprinjeti tom dojmu i koje dizajneri najviše vole upotrebljavati u uređenju ove prostorije

 

 

U odabiru boja često se oslanjamo na trendove i osobni koloristički ukus te želimo istaknuti naše ideje i kreativnost, no uvijek treba imati u vidu da njima stvaramo određenu atmosferu u prostoru. I da boje utječu na naše raspoloženje. To je naročito bitno u opremanju spavaće sobe, koja bi trebala biti prije svega prostorija u kojoj se osjećamo opušteno, ugodno i smireno.

Spavaća soba treba svakako nuditi i osjećaj da se nalazimo u sigurnoj oazi koja odiše privatnošću, a u tome uvelike pomažu i boje. Predlažemo vam četiri boje kojima ćete sve to postići. A vi sami odlučite koja će najbolje funkcionirati u vašoj sobi.

PLAVA

S plavom ne možete pogriješiti kada su zidovi spavaće sobe u pitanju. I ne samo zidovi – uvijek se možete odlučiti za plave detalje, ormariće, komode, dekoracije… Stoga vam je ona vjerojatno prva i pala na pamet kada ste pročitali naslov ovoga teksta. I doista niste u krivu jer plava doista smiruje. Ona je jedna od opuštajućih boja u spektru. Nijansa će ovisi o vama, kao i količini svjetlosti u prostoriji. Ako je mala, nemojte pretjerivati s tamnijim nijansama, nego ih eventualno nanesite na akcentni zid. Ili kombinirajte sa svjetlilijim nijasama. Izvrsnim su se pokazale pastelne nijanse svijetloplave koje u sebi imaju sivi pigment.

Foto: Homedit

 

Ako vam se čini da će soba biti previše hladna, uvijek možete dodati nijanse drugih boja u vidu akcenata koji će je utopliti – žutu, ružičastu, smeđu…  A želite li biti u trendu, razmislite o klasičnoj plavoj (classic blue), koja je prema Pantoneu, boja za 2020.

Želite li unijeti i svježinu u spavaonicu, tirkizna bi na jednom od zidova bila dobar potez.

Foto: Ideal Home

ZELENA

Druga na top listi onih boja koje opuštaju svakako je zelena. Tako da su svi strahovi da će djelovati hladno nepotrebni. Svježina i dašak prirode koji ona unosi u prostor neprocjenjivi su, a vjerujemo da to također želite u svojoj spavaonici jer ćemo se tako oslobađati stresa. Trenutno je “in” smaragdno zelena, odnosno tamno zelena koja će donijeti dašak egzotike, no pistacio zelena je ono o čemu vrijedi razmisliti ako ne želite tamne nijanse. Tapete ili zavjese s jungle uzorcima zelene dobra je ideja ako želite postići dinamiku u prostoru.

Foto: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

 

Nježna i blaga pastelna nijansa zelene boja je savršena za spavaću sobu s drvenim elementima i cvjetnim printom.

Vjerojatno se pitate s kojim bojama je kombinirati? Najbolji odabir su bijela i siva te elementi od prirodnog ili dekora drveta koji će donijeti toplinu prostoru. Tako će ljepota drveta još više doći do izražaja, a zelena će definirati cijeli prostor. I sam pogled na kombinaciju zelene i drveta donijet će vam mir. A tek kad duboko udahnete i opustite se na krevetu…

 

 

Foto: Angela Rose Home

 

SIVA

Omiljena boja dizajnera i svih ljubitelja skandinavskog, industrijskog i minimalističkog dizajna topla je preporuka svima za spavaću sobu. I kada prostorijom dominiraju bijeli zidovi, dizajneri uvijek preporučuju da jedan od njih bude u blagom tonu sive kako sve ne bi djelovalo odviše sterilno.

Foto: Homedit

 

Možete birati tamne nijanse sive, naročito ako je soba prostranija i ima dovoljno prirodne svjetlosti, dok su svijetle nijanse sive odlična opcija za sve vrste spavaćih soba. Čak i vaša djeca mogu imati koristi od neutralnih tonova sive dok rastu i eksperimentiraju sa stilovima u vlastitim spavaćim sobama. Akcenti poput plave, smeđe, ružičaste, ljubičaste… savršena su kombinacija sa sivom. Kada imate sivu bazu u dječjim sobama, nećete ih morati iz temelja preuređivati svakih par godina kako biste izgled i sadržaj prilagodili djetetovu uzrastu i interesima.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

BIJELA

Foto: Homedit

 

Bijela je izvrsna baza na koju možete nadograđivati elemente u drugim bojama. I ako poželite djelomični makeover s novim elementima, bilo koju boju da odaberete, oni će uvijek biti dobar spoj s bijelom.

Drvo, zemljani i pastelni tonovi koje ćete kombinirati s bijelom utopliti će spavaću sobu, a zlato i bakar donijeti dašak elegancije i sjaja.

Foto: Homedit

 

Komentari