Kako odabrati namještaj za male spavaće sobe

Mala kvadratura prostorije izazov je za stručnjake, ne samo za laike. No, uz nekoliko savjeta i trikova, skroman broj kvadrata možete vješto, zanimljivo i pametno iskoristiti.

Ugradbeni ormari, rađeni po mjerama prostora, s kliznim vratima, jer štede prostor – idealan je za spavaće sobe. Takav ormar neka ujedno bude i najviši namještaj u sobi. Savjetujemo da obavezno ima ugrađenu unutarnju rasvjetu. Prednost ovakvih ormara je i ta što se prilagođavaju svakom prostoru, što je posebno važno za tavanske prostore.

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Krevet neka bude niži, ali ipak dovoljno visok da se ispod njega mogu po potrebi pohraniti dekorativne kutije u koje ste stavili stvari koje nikako nisu stale u ormare ili komode – ovo rješenje preporučamo samo za iznimno male prostore. Alternativno, pri odabiru kreveta, osim neizostavnog udobnog madraca, poželjno je razmisliti o krevetima koji sa strane imaju već ugrađene ladice. U malim spavaćim sobama dobro će doći i ‘retro’ kreveti s ugrađenom škrinjom za posteljinu uz samo uzglavlje, a koje može zamijeniti i funkciju gornjih ploha noćnih ormarića, čime se dodatno štedi prostor. Ako nema mjesta za noćne ormariće, koristite zidne lampe za čitanje, postavljene sa svake strane uzglavlja – poželjne su one s mogućnošću reguliranja intenziteta svjetla.

Wall  Deco
Wall Deco

Umjesto stolice ili fotelje, u manjim sobama će poslužiti i uže škrinje uz podnožje kreveta, s tapeciranim poklopcem – takve škrinje morale bi biti visine kreveta, nikako više ili niže.

Krevet i ormar su poželjni u svijetlim nijansama. Za sav namještaj i ostale predmete u prostoriji, preporučamo isključivo prirodne materijale.

Izbjegavajte sve elemente koji se mogu smjestiti u druge prostorije, npr. police za knjige, koje će i zasigurno nakupiti prašinu koja je problem u svima, a posebno manjim prostorima u kojima spavamo, košare za prljavo rublje…

Foto: Little Liberty
Foto: Little Liberty

U spavaćim sobama trebalo bi uvijek razmisliti o najadekvatnijem načinu sputavanja dnevne prirodne svjetlosti, stoga u njima nerijetko nalazimo dvoslojne zavjese – tanke i prozračne te dodatne deblje koje sprečavaju nepotrebno ranija buđenja. Deblje mogu biti u istoj ili drugoj boji od donjih tanjih zavjesa, a kada su u drugoj boji ili drugih dezena, mogu se pokazati vrlo dekorativnim elementom. Također valja spomenuti da su deblje zavjese do poda i dobar toplinski izolator, naročito pogodan za sobe okrenute na hladniju sjevernu stranu. Tu je uvijek i mogućnost postavljanja raznovrnih roll-on zavjesa te raznobojnih ‘griljice’, kao i mogućnost postavljanja raznih vanjskih ‘štitnika’ od svjetlosti i sunca u vidu klasičnih roleta.

U malenim spavaćim sobama, uvijek vodite računa da estetika i funkcionalnost idu ruku pod ruku!

Komentari