Opremanje kupaonice – boje, uzorci i tekstura

Izbor boja, uzoraka i tekstura u kupaonici uvelike ovisi o osobnom osjećaju za lijepo, ali i zadanom stilu kupaonice.


U klasično uređenim kupaonicama često će se naći uvijek elegantna bijela boja ili pak klasična bijelo-crna paleta, naročito na podnim pločicama. Tu su i bogate završne bordure na rubovima zidnih pločica, s klasičnim cvjetnim ili geometrijskim motivima. Namještaj je drven i bogat, često obojen u bijelu boju s mjedenim ručkama.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

U rustikalno uređenim kupaonicama prevladavaju sve nijanse smeđe boje, a upotreba prirodnog drva naglašava dojam topline. Drvenim panelićima će se nerijetko oblagati ne samo zidovi već i kade. U rustikalno uređenim prostorima ne preporuča se korištenje novih, sintetičkih materijala ili fluorescentne boje, već se nastoji zadržati prepoznatljiv osjećaj prirodnosti.

Dizajn: Angelina Aleksejeva
Dizajn: Angelina Aleksejeva

U suvremeno uređenim kupaonicama se može naći čitav spektar boja – ipak, dobro je izrabrati osnovni ton dok će druge nijanse istog ili druge boje biti samo akcent koji će razbiti monotonost. Danas je u trendu kupaonski namještaj obojan u srebrne ili zlatne tonove, tamno sivi ili čak crni zidovi, kao i korištenje raznih novih, inovativnih materijala.

Geberit
Geberit

Za kupaonice manje kvadrature se preporučaju svijetle boje, što nije slučaj s većima, gdje se može koristiti bilo koji osnovni ton. Za one koji žele osjećaj smirenosti predlažu se bijela, svijetlo zelena, nježno siva ili plava boja. One se mogu lako kombinirati s bilo kojim linijama i vrstom namještaja i sanitarija, dok se za temperamentne, dinamične osobe predlažu žarke boje – u tom slučaju predlažemo da sanitarije i namještaj budu što jednostavnijih, ravnih linija, kako bi se vizualno smirio prostor.

Eric Striffler Photography
Eric Striffler Photography

Iako su u trendu hladne boje, i ostale se, poput boje peperminta ili terakote, mogu vrlo lijepo uklopiti u svaku kupaonicu. Dekorativni uzorci, pogotovo ako ih je više i ako su različiti, mogu vizualno smanjiti prostor, dok će neki, poput pločica u dvije boje, poredanih na način da se ne postavljaju paralelno zidovima već dijagonalno, vizualno povećati prozor.

Komentari