Razmještaj kupaonice – gdje, što i kako postaviti?

U svakoj se kupaonici moraju naći osnovni elementi – kada ili tuš, umivaonik, mjesto za pohranjivanje predmeta i ručnika, kao i sustav grijanja. U velikom broju kupaonica naći će se zahod, bide ili oboje. Neophodne sanitarije i kupaonski namještaj ovise o veličini kupaonice, ali i o osobnim ukusu.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Hoće li uz samostojeći ormarić biti potrebno postaviti i zidni ovisi o vašim osobnim potrebama, ali ukoliko je prostor manje kvadrature i nema mjesta za klasično otvaranje, nužno je prilagoditi se zadanim prostornim gabaritima i na kupaonski namještaj postaviti klizna vrata. U svakom slučaju, važno je pokazati fleksibilnost i spremnost na kompromis između želja i stvarnih mogućnosti prostora.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Za početak, krenite od (često već) zadanog mjesta zahoda i određivanja mjesta za kadu ili tuš, a potom i umivaonika. Prilikom odabira mjesta za zahodsku školjku, dobro je voditi računa i o estetskom momentu, stoga savjetujemo da ona ne bude prvo što će se vidjeti nakon otvaranja vrata kupaonice. Neka se radije nalazi iza umivaonika ili kade, a možete je odvojiti i bilo kojom vrstom pregrade kao što je zidić od knaufa, zanimljiv paravan i slično. Uz zahodsku školjku se u pravilu smješta i bide, čije je postavljanje danas ponovno u trendu. Tek kad se odredi pozicija sanitarija može se krenuti na nadogradnju u vidu namještaja i ostalog kupaonskog accessoirea.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Vrlo je važan odabir materijala za pod i zidove. Pločice koje mogu biti keramičke, porculanske ili staklene, nisu jedino riješenje, i ovdje se nudi pregršt mogućnosti. Pod može biti i od kamena, drva, laminata, bambusa, vodootpornog betona, pluta, gume, tepiha… Neki dijelovi mogu biti čak presvućeni metalom ili posebnim vinilskim tapetama!

Wall Deco
Wall Deco

Prostor kupaonice mora biti prohodan. Ispred umivaonika i ormarića mora biti dovoljno velik, barem toliko da se ispred njih može nesmetano sagnuti, a predmete u ormarićima posložite prema tome koliko ih često koristite. Ako je kupaonski ormarić visok do stropa, na najviše police odložite sezonske stvari, poput krema za sunčanje i slično.

Kad se utvrdi razmještaj svih sanitarija i ostalog namještaja, predlažemo da se bacite na još jedan važan segment – plan rasvjete. Uz funkcionalnost, rasvjeta će odigrati i važnu ulogu u kreiranju atmosfere i konačnog estetskog dojma cijele kupaonice.

Wall Deco
Wall Deco

Ne zaboravite i da će na pozicioniranje sanitarija i namještaja utjecati položaj vrata i prozora.  Ako je kupaonica toliko mala da ne možete naći mjesta za radijatore, razmislite o podnom grijanju.

Komentari