BIJELI I SIVI MRAMOR U KUPAONICI: 6 super razloga zašto odabrati baš ovaj uzorak

U odabiru materijala i uzoraka za opremanje kupaonice sve češće prednost dajemo mramoru. Osim što je u trendu, za to postoji još mnogo dobrih razloga, a mi vam donosimo njih šest.

 

 

Mramor je, kao što vjerojatno znate, jedan od najkorištenijih materijala i uzoraka trenutno u uređenju interijera. Teško mu je odoljeti pa je svoj “utjecaj” proširio na cjelokupni interijer. Uzorci mramora tako se nalaze na tapetama, posteljini i dekama u spavaćoj sobi, tepisima i stolićima u boravku, posuđu, zidnim oblogama i podovima u kuhinji, konzolnom stoliću u hodniku te na gotovo svim elementima u kupaonici. U ovoj posljednjoj prostoriji on je već neko vrijeme neprikosnoveni vladar.

Današnje moderne kupaonice gotovo su nezamislive bez mramora i to ne samo zato što je u trendu, nego i zbog toga što je prirodni mramor, koji je malo teži za održavanje i skuplji, dobio svoju znatno povoljniju varijantu u vidu imitacije. Uzorci mramora na keramici i drugim materijalima toliko su savršeni, da je teško prepoznati o kojem mramoru je zapravo riječ.

Među vrstama mramora najpopularniji je trenutno carrara mramor koji dolazi u svijetlim nijansama, prošaran bijelim, sivim i crnim linijama. Donosimo vam šest dobrih razloga za ovu vrstu mramora, odnosno njegova uzorka.

 

Foto: Ideal Home

 

1. VOLE GA SVE VRSTE UREĐENJA

Obično volimo zamisliti mramor u raskošnim domovima i hotelima, vežemo ga uz luksuz i klasiku. No, današnji trendovi u uređenju interijera uključuju mramor u svaki stil – od industrijskog, vintagea, shabbyja pa do minimalizma, skandija i rustike. Vole ga prostori gdje vladaju zaobljene ali i stroge, geometrijske linije. Između ostaloga, i zato što se dobro kombinira s raznim materijalima i bojama te oblicima. Posebno dobro mramor izgleda u kombinaciji s drvenim dekorima i metalima kao što su zlato, bakar ili bronca. No, savršeno funkcionira i s crnim metalom te uzorkom betona te akcentima u jakim kolorističkim akcentima.

 

Foto: OneKindDesign

 

2. JEDINSTVEN IZGLED

Mramor daje posebnost svakom prostoru, i s njim, uz male savjete stručnjaka ne možete pogriješiti. Teško da ga nećete primijetiti u kupaonici iako kod carrara mramora nije riječ o napadnom uzorku. Čak i kada je u detaljima, kao na fotografiji ispod. Zahvalan svijetle nijanse pružaju mogućnost da ga kombinirate sa svim bojama ormarića, detalja i da u njega unesete zelenilo. Biljke će naročito efektno izgledati u ovoj kombinaciji i ublažit će dojam elegancije i unijeti toplinu i svježinu, ako vam se on unošenjem mramora čini pretjerano naglašen, ukočen i hladan.

Foto: Remodelista

 

3. KLASIKA I BEZVREMENOST

Mramor je sinonim za klasiku, raskoš i bezvremenost. Upravo sve to daje ovaj materijal svakom interijeru. Modernizirana klasika trenutno je vrlo poželjan stil u interijerima, a s njom ide i uzorak mramora. Tako će vaša kupaonica izgledati vrlo moderno, elegantno i – u trendu. No, kako je riječ o bezvremenskom materijalu, kupaonica će dugo izgledati atraktivno i svježe.

 

Foto: New Darlings

 

4. DUGOTRAJNOST

Prirodni mramor je izuzetno izdržljiv stoga ne čudi da se koristio kao materijal još u antičkim kupaonicama i saunama. Odlučite li se za njegovu imitaciju, uzorak mramora, čak i onaj najsjajniji, bit će vrlo otporan i lak za održavanje. Zbog sjaja će uvijek izgleda svježe i novo, a ne traži specijalna sredstva za čišćenje niti posebnu njegu.

 

Foto: Trendir

 

5. IDEALAN ZA MALE KUPAONICE

Svijetle boje uvijek su dobrodošle u kupaonicu jer čine da se prostor doima većim, no monokromatsku varijantu biste svakako trebali izbjegavati. No, biranjem nekog uzorka carrara mramora dobivate automatski uzorak, pa se tako izbjegne koloristička uniformiranost. Isto tako, u malim kupaonicama treba uvijek inzistirati na dojmu jednostavnosti i čistoće, a to će vam uzorak mramora svakako dati.

Ako je riječ o pločicama koje namjeravate koristiti u cijeloj kupaonici, neka uzorak odnosno šare budu što manje naglašene, a same pločice što većih dimenzija. Tako se šare neće vizualno “tući” s linijama fuga. S druge strane, namjeravate li uzorak mramora koristiti samo na određenim plohama ili unutar pojedinih niša, možete odabrati i nešto jači motiv.

 

Foto: Interior Design Decorating Ideas

 

 

6. DOJAM PROZRAČNOSTI

Zbog svijetlih tonova i nenametljivog uzorka, mramor stvara ne samo dojam prostornosti, nego i prozračnosti. A to je iznimno bitno u svakoj prostoriji doma, pa i kupaonici jer stvara dojam slobode i ugode u prostoru. Dojmu prozračnosti koju nudi mramor uvelike će pomoći vješto doziranje detalja. U suprotnom, prostor će izgledati zagušeno, a i mramor, kao i ostali elementi, više će doći do izražaja.

 

Foto: Livingetc

 

 

 

 

Komentari