Sve što morate znati o adaptaciji kupaonice

U suvremenom ritmu života kupaonica je jedno od rijetkih mjesta gdje imamo vremena samo za sebe, te sasvim zasluženo kod mnogih uživa status hrama relaksacije i čistoće.

Svatko od nas ima svoju zamisao idealne kupaonice, ali sretnici među nama koji su imali priliku uređivati svoju kupaonicu znaju da je riječ o ozbiljnom zahvatu.

Foto: Ivana Niskota
Foto: Ivana Niskota

Prije adaptacije konzultirajte stručnjake – kupaonica je tehnički najzahtjevniji dio stana, a pogreške bi vas mogle skupo stajati.

Prije nego uopće počnemo razmišljati o estetici, važno je spomenuti da svaka ozbiljna adaptacija kupaonice počinje od sagledavanja tehničkih aspekata koje nova prostorija mora zadovoljiti. U pravilu, riječ je o tehnički najzahtjevnijem dijelu stana, a ignoriranje nekih od tih aspekata kasnije može imati vrlo skupe posljedice.

Tako u obzir treba uzeti stanje konstrukcije (osobito u starijim zgradama) i odrediti metodu izvedbe hidroizolacije, procijeniti stanje instalacija vodovoda i kanalizacije, starost i stanje bojlera (naročito plinskog!), stanje postojeće elektroinstalacije, vrstu i raspored rasvjetnih tijela i način provjetravanja. Već u ovoj fazi planiranja je poželjno zatražiti pomoć stručnjaka.

Foto: Ivana Niskota
Foto: Ivana Niskota

Provjerite stanje instalacija i uređaja u kupaonici – naknadne intervencije značajno poskupljuju investiciju.

Jednom kad su tehnički aspekti utvrđeni, potrebno je razmisliti o načinu korištenja kupaonice. Ujedno, u obzir treba uzeti i planirani uporabni vijek kupaonice od dvadesetak godina, te razmisliti o okolnostima koje se u tom roku mogu promijeniti (prinove, odlazak djece, smanjena pokretljivost itd.) Pomoć stručnjaka je gotovo obvezna u ovoj fazi planiranja, jer treba uzeti u obzir tehničke aspekte adaptacije, te ih integrirati u konačno rješenje.

Napokon, kad je tlocrtna dispozicija kupaonice definirana i kad su tehnički izazovi većinom riješeni, možemo razmisliti o estetskom aspektu svoje kupaonice iz snova. Na tržištu je dostupan izdašan spektar obloga podova i zidova za kupaonice, kao i sanitarne opreme, pa je prije konačnog odabira preporučljivo posjetiti više specijaliziranih trgovina. Izbor je zaista velik pa će naposljetku u ovoj fazi vjerojatno presuditi cijena proizvoda.

Foto: Ivana Niskota
Foto: Ivana Niskota

Dobro se informirajte o kvaliteti proizvoda koje ćete ugraditi – u slučaju kupaonice, najjeftinije nije uvijek i najbolje.

Govoreći o oblogama poda i zidova, treba znati da u manjim, umjetno osvijetljenim prostorima valja ili izbjegavati tamne i teške tonove, ili ih treba koristiti racionalno i odmjereno. Kupaonica isključivo u tamnim tonovima može biti izuzetno decentna, ali daje dojam da je manjih dimenzija. Ujedno, u takvim prostorima je potrebno planirati jaču rasvjetu.

Žive boje stvaraju dojam razigranosti i mladosti. Idealne za jutarnje razbuđivanje radosti novog dana, postoji rizik da vremenom počnu zamarati. I u ovom slučaju je potrebno s pažnjom odmjeriti količinu „živosti“ koju unosimo u prostor. Isto pravilo vrijedi i za mozaik, izuzetno moćan i bogat oblikovni element koji treba znati upotrijebiti.

U konačnici, „srednji“ put se pokazuje kao idealan za oblikovanje kupaonice koja treba pružiti dugotrajan osjećaj svježine i mira – umirujući, neutralni tonovi i jednostavniji koloristički prijelazi, osvježeni zgodnim, dobro smještenim detaljima, stvorit će nenametljiv i ugodan prostor u kojem ćete dugo vremena uživati.

 

Komentari