Sanitarije

U prilogu vam donosimo još jedan vrlo važan element kupaonice, a to su sanitarije. Ono što je najvažnije je to da opremu za kupaonicu moramo prilagoditi velični kupaonice. Kada se biraju osnovni kupaonski elementi, najsigurnije je uzeti sanitarije iste linije jednog proizvođača, dok će se oni hrabriji igrati kombiniranjem sanitarija različitih oblika i materijala. U ovom drugom slučaju, ipak je bolje prethodno se posavjetovati  sa stručnjacima.

Kade nisu samo mjesto održavanja osobne higijene, one su danas sve više mjestom mira i opuštanja, a nerijetko čine i središnji dio kupaonice. Radi toga, ukoliko postoji dvojba da li izabrati dužu i pliću kadu ili pak kraću i dublju, predlažemo da ipak izaberete potonju varijantu. Svi koji uživaju u dugim kupkama uživat će i u kadama sa zračnim mlaznicama. Osim kada postoje  tuš kabine raznih oblika i veličina.

Kao i kade, i umivaonici se danas nude  u najrazličitijim bojama i oblicima. Već duže vrijeme su popularni umivaonici koji se postavljaju na gornje plohe kupaonskog namještaja, umjesto već pomalo dosadnih umivaonika ugrađenih u namještaj, koji gotovo da se i ne vide. Suvremeni umivaonici traže pažnju, oplemenjujući prostor svojim jasno definiranim prisustvom. Oni više nisu samo jednobojni, četvrtasti ili ovalni. Danas su umivaonici u dvije ili više boja, stakleni ili kameni, s dekorativnim motivima u boji ili nekom plemenitom metalu, presvučeni drvom ili keramičkim pločicama, najrazličitijih oblika i dimenzija.

Međutim, ako ste ljubitelj ugradbenih umivaonika, volite retro stil, odnosno popularni mix and match stil, ovo je jedinstvena prilika da napravite spoj starog i novog – možete moderni umivaonik uklopiti u  renovirani starinski mali stol. Na taj način dobit ćete unikatni komad namještaja. Kao i u slučaju kada, današnji umivaonici također teže organskom dizajnu.

U velikom broju kupaonica nalaze se i WC školjke – iako naoko slične, WC školjke se razlikuju oblikom, bojom, ali i nekim  drugim karakteristikama, npr. vrstom ispiranja (plitkim ili dubokim).
WC školjke i kotliće je najbolje uskladiti sa stilom ostalih sanitarija. Ovo naročito vrijedi za bidee, koji se obično nalaze odmah uz WC školjke, ali i za kade i umivaonike. Ako je kupaonica opremljena starinskom kadom s nogicama, s umivaonikom na nožicu i rubnom bordurom, tada je bolje izabrati klasičniju WC školjku iznad koje se nalazi vodokotlić s poteznom špagom ili lancem.

Za suvremeno uređene kupaonice, u kojima prevladavaju jednostavne ravne linije, predlaže se WC školjka četvrtastog ili ovalnog oblika, s vodokotlićima ugrađenima u zid ili u varijanti kada čine gornji dio WC školjke (monoblok). Ove varijante štede i prostor.

Komentari