PRIJE I POSLIJE: kupaonica u kamenoj kući u Jadranovu nakon 60 godina doživjela je novo izdanje

Ma koliko god je održavali i radili sitne popravke i makeovere, dođe trenutak kada kupaonica treba temeljitu adaptaciju. Pogledajte kako je bračni par Jandriček obnovio svoju kupaonicu staru preko pola stoljeća!

 


Planiranje adaptacije kupaonice ponekad se zna razvući na mjesece, pa i godine. Nekada je tomu krivac nedostatak sredstava jer kupaonica je jedna od najskupljih prostorija u domu, a ponekad nam se teško odvažiti jer to uključuje puno posla i truda, a o prašini da i ne govorimo.

No, vjerujemo da će vam projekt adaptacije kupaonice od 8 kvadrata u ljetnom domu obitelji Jandriček, u Jadranovu nadomak Crikvenice.

 


PRIJE

Kupaonica je nadograđena na primorsku kamenu kuću 60-ih godina prošloga stoljeća i od tada je prošla sitne izmjene, ali nikada nije temeljito renovirana. No, sada je ipak dočekala i to, a obitelji Jandriček u tome je pomogla dizajnerica Cornelia Ježek.

“Obzirom da je kupaonica ravnoga krova i sa stražnje strane ukopana u zemlju, jer je kuća na kosini prema moru, svake godine smo izvodili radove krpanja stropa i zidova jer su zbog vlage otpadale pločice, strop se trusio i slično. Renovacijom smo željeli spriječiti daljnje propadnje nekretnine i neprestane popravke. Kupaonica je propadala radi klimatskih utjecaja, posebno velike količine padalina”, opisuju nam svoje ‘muke po kupaonici’ Jandričekovi.

 

Foto: Privatni arhiv

ADAPTACIJA

Radovi su počeli skidanjem svih postojećih elemenata – podnih i zidnih pločica, kade, umivaonika… Zbog svih gore navedenih problema s kupaonicom, opsežna adaptacija je uključivala i rušenje stropa i jednog zida te izgradnju novoga s hidroizolacijom. Također, zamijenjene su instalacije vode, struke i odvodnje te stavljeni novi unutarnji i vanjski otvori, a nakon toga došle su nove podne i zidne obloge, sanitarije i armature.

Foto: Privatni arhiv

PRIJEDLOG UREĐENJA

Dizajnerica Cornelia Ježek napravila je idejno rješenje prostora, a izvedbeno je onda rađeno prema njemu. Uređenjem se, kako su nam otkrili vlasnici, nastojao postići starinski štih, budući da je riječ o obiteljskom nasljeđu i da su tri generacije rođene i živjele u toj kući.

“Ideja vodilja je bio retro štih jer se radi o djedovini. Vlasnici nisu imali neke posebne ideje, osim što su znali da žele metro pločice i lako održavanje”, otkriva dizajnerica koja je vlasnike oduševila svojim prijedlogom uređenja.


POSLIJE

Izvedba je donijela lijepu i prozračnu kupaonicu koja odiše starinskim šarmom. To je postignuto biranjem svijetle pozadine tj. bijelih zidova i sivog kupaoničkog namještaja te crnim akcentima i razigranim vintage podnim pločicama.

 

Foto: Privatni arhiv

“Tijekom izvedbe nije bilo nekih većih kompromisa, osim odustajanja od ‘ziheraških’ ideja koje su na početku imali vlasnici. Neke su stvari bile zadane s obzirom na položaj nekretnine i instalacija, ali bitno je da je stala tuš kabina većih deimenzija. To je bio moj savjet vlasnicima i sada im je to najbolji dio kupaonice”, ističe dizajnerica.

 

Foto: Privatni arhiv

Prvobitno idejno rješenje je obuhvaćalo kupaonski namještaj po mjeri s dodatkom ratana, ali zbog rokova je odabran gotov namještaj. U planu je dopuna ormarom s ratanom u koji bi se trebali sakriti bojler i stroj za pranje rublja.

Foto: Privatni arhiv

 

 

Komentari